Actualitate

“Cine a mai dat cu BIDINEAUA pe CAZINOUL din Constanța”? Cum a scăpat acest edificiu să fie VÂNDUT de MAZĂRE

Cu ocazia finalizării reabilitării unei părți din clădirea Cazinoului din Constanța, unul dintre cei care s-au implicat pentru ca această clădire unică să NU fie vândută de către fostul primar al orașului, Radu Mazăre, propune un scurt istoric al luptei pentru salvarea acestui simbol arhitectonic.

Ovidiu Sorin Cupșa, fost consilier local al PNL, este în prezent director al Centrului Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV) Constanța.

“Azi ne-am bucurat că s-a dezvelit o parte din fațada Cazinoului. Cum de obicei se întâmplă, cei care au dat cu bidineaua nu sunt niciodată amintiți. Of course, cel mai mare merit este al Guvernului României, care, prin CNI, s-a angajat să cheltuie vreo 90 de milioane pentru a reabilita clădirea. Dar dacă în 2011 l-ar fi vândut Radu Mazăre chiar și pe un leu, probabil aveam azi un hotel de 5 stele pe fundația lui. Cine poate ști?”, a scris Cupșa pe Facebook.

Șeful CERONAV amintește că în ședința de Consiliu Local din 8 Iulie 2011, Radu Mazăre propunea o Hotărâre de Consiliu de vânzare a Cazinoului, care fusese preluat cu câteva luni înainte, într-o stare deplorabilă, de la SC Queen Management SRL).

În calitate de consilier PNL, Cupșa a cerut retragerea de pe ordinea de zi a vânzării Cazinoului și punerea în dezbatere publică a unei hotărâri atât de importante. Cererea a fost susținută de intervenția lui Matei Constantin, de Victor Manea (consilieri PNL) și de pledoaria lui Christian Gigi Chiru (invitat în ședință, în calitate de președinte PDL). După dezbateri, Consiliul Local a acceptat amânarea hotărârii și consultarea publică.

“Imediat am inițiat, ca manager de proiect, o campanie publică <100 de zile pentru 100 de ani> prin două asociații civice: Asociația Absolvenților din Universitatea Maritimă Constanța (Președinte Costel Stanca) și Grupul pentru Jurnalism, Cultură și Comunicare (Președinte Valentin Coman). Campania își propunea să găsească soluții de reabilitare a Cazinoului, pentru a evita vânzarea sa”, își amintește Ovidiu Cupșa.

Inițiatorii campaniei au invitat la o masă rotundă toate autoritățile, care au și onorat invitația: Primarul Municipiului Constanța (Radu Mazare), Prefectul (Claudiu Palaz), arh. Radu Cornescu – OAR, Doina Păuleanu – Muzeul de Artă, reprezentanți ai Ministerului Dezvoltarii Regionale și Turismului (MRDT), parlamentari (Puiu Hașoti – PNL, Maria Stavrositu – PDL, Aledin Amet – UDTTMR), viceprimarul Decebal Făgădău.

“Erau oameni de toate coloraturile politice, pe care i-am pus la aceeași masă și am mediat transparent o soluție comună de salvare a Cazinoului, în prezența reprezentanților mediului cultural și arhitectural și cu participarea mass-media.

A ieșit și cu scântei și cu acuzații, dar s-a ajuns și la o concluzie.

Prefectul Claudiu Palaz, care susținuse puternic, la rându-i, soluția de păstrare a Cazinoului în proprietate publică, chiar a avut replici acide la adresa lui Radu Mazăre, care mai avea și obiceiul să se ridice de la masă și să plece.

Am mediat întâlnirea, accentuând mereu că sunt mai importante soluțiile comune decât ostilizarea vreunei părți. Ceea ce s-a dovedit a fi corect!

Deoarece acea masă rotundă a fost momentul cheie al înțelegerii între o Primărie (PSD) și un Guvern (PDL) aflate în opoziție politică”, a mai spus Cupșa.

În urma discuțiilor, MDRT a acceptat să reabiliteze Cazinoul, prin Compania Națională de Investiții (CNI), cu condiția să rămână în administrare publică, iar Primăria Constanța a acceptat predarea să către CNI.

În urma adreselor trimise către MDRT de către Primărie și de Prefectură, în luna august 2011, Primăria Constanța a fost anunțată oficial de această decizie.

În ședința din luna august 2011, s-a votat în Consiliul Local predarea Cazinoului către MDRT, pentru a fi reabilitat și preluat ulterior din nou de către Constanța.

“În 5 octombrie 2011 am fost invitat chiar în fața Cazinoului, ca mediator al soluției, la semnarea documentului de către Ana Maria Topoliceanu (Director General al CNI) și Decebal Fagadău (Viceprimar al Constanței la acea dată).

Campania a continuat încă vreo doi ani, cu expoziții și concerte gratuite pe treptele Cazinoului.

Între 2011 si 2019 s-au schimbat guverne, au fost bâlbâieli, încercări, reluări și preluări, căutări de surse de finanțare, licitații, contestații… Dar, finally! La 13 ianuarie 2020 s-a dat ordin de începere a lucrător de reabilitare”, a concluzionat Ovidiu Cupșa.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top