Brumărelul belşugului şi al bunei dispoziţii pentru agricultorii dobrogeni
Un articol de Andreea PAVEL
Ţăranul de pe meleagurile româneşti aşteaptă cu mare bucurie luna din an, care, în popor, mai este numită şi “Brumărel”. Mulţi or să se întrebe de ce. Răspunsul este cât se poate de simplu: la fiecare început de octombrie, după ce darurile vechiului pământ au fost culese, agricultorii îşi unesc forţele în cea mai mare petrece de peste an, în semn de mulţumire pentru belşugul de care au parte, la sfârşitul anului agricol. Autorităţile locale îi sprijină pe aceştia pentru a-şi sărbători aşa cum se cuvine Ziua Recoltei.
În sfârşitul de săptămână ce tocmai a trecut, 11 – 12 octombrie, a fost rândul altor două oraşe să chefuiască şi să dea startul sărbătorii de mare fast, dedicată Zilei Recoltei: Cernavodă şi Năvodari. În sfârşit, cei care au muncit din greu un an întreg şi n-au avut nici măcar o clipă de răgaz, au avut ocazia să se relaxeze pe parcursul unui weekend binevenit şi, mai mult decât atât, un sfârşit de săptămână pe care aceştia îl meritau din plin, dedicate în întregime destinderii şi distracţiei lor.
Primăria oraşului şi Consiliul Local Năvodari, în colaborare cu Casa de Cultură „Pontul Euxin” din localitate, au organizat o serie de manifestări reunite sub genericul „Zilele Recoltei”. Parcul Central al oraşului a găzduit producători din Năvodari şi localităţile învecinate care au oferit participanţilor, la preţuri corecte, produse alimentare (legume, fructe, carne, brânzeturi şi ouă) şi produse de artizanat. Producătorii au primi, din partea administraţiei locale, şorţuri, tricouri, şepci, diplome şi plachete de participare alături de premii pentru cel mai frumos stand şi pentru cele mai bune preţuri. Pentru participanţi, administraţia locală a pregătit 10.000 de sarmale şi 600 de litri de vin fiert.
Sâmbătă, dis de dimineaţă s-au desfăşurat o serie de concursuri: cel mai rapid spărgător de nuci, cel mai rapid băutor de vin, alergarea cu sacul de cartofi, concurs marinăresc “Sfoara”. Efortul participanţilor a fost răsplătit cum se cuvine, cu premii în bani şi diplome. Duminică, 12 octombrie a.c., pe la miezul zilei, pe scena special amenajată, s-a desfăşurat un spectacol de muzică şi divertisment. Dintre invitaţi amintim: Mariana Edulescu, Marius Cristel Marine, Doiniţa Buturoagă, Ion Drăgan, Floarea Calotă, Angelica Stoican, Gelu Voicu, Aurel Moldoveanu, Andrada, Laurenţiu Vlad şi trupa „Crăiţele”. S-au bucurat de ziua dedicată practic năvodărenilor şi ansamblurile folclorice ale Caselor de Cultură din Cumpăna şi Năvodari.
La Cernavodă, evenimentul s-a desfăşurat în centrul oraşului, acolo unde toţi agricultorii au expus roadele îmbelşugate ale pământului. Cernăvodenii au avut ocazia să petreacă un weekend de neuitat, binevenit şi meritat din plin, după un an de muncă şi trudă pe camp, ori la birouri. La sărbătoarea cu fast au mai fost prezenţi, de asemenea, şi producători ai produselor lactate, apicole şi reprezentanţi ai societăţilor producătoare de vin, din apropiere. Zona a fost învăluită în notele veseliei, din zori şi până-n seară răsunând spectacole de muzică şi divertisment. Invitaţii şi cernăvodenii care au ales să se bucure la evenimentul organizat de Primăria Cernavodă, reprezentată de Mariana Mircea, s-au desfătat cu pastramă şi mici, bere şi vin fiert.
În timp ce se înfruptau cu bucatele alese şi preparate cu simţul răspunderii, localnicii s-au putut relaxa pe acordurile ansamblurilor folclorice din Cogealac, Hârşova, Cumpăna, Techirghiol, Medgidia, Castelu, Constanţa şi Jidvei. În seara de sâmbătă, printre invitaţii speciali s-au numărat “Haiducii”, iar duminică trupa “Hora”, alături de Floarea Calotă au fost mesagerii bunei dispoziţii.