Exclusiv

Ce implică munca de a îngriji bătrâni la domiciliu în străinătate?

Să îngrijeşti un om în vârstă, aflat departe de ţară și de familie, nu este uşor. Mulți dintre vârstnici suferă de o anumită boală ceea ce face din această munca una și mai grea. O dată ce ai făcut cunoștință cu persoana care de care te vei ocupa, începi să te acomodezi cu locul unde îți vei petrece timpul, te vei familiariza cu casa persoanei în cauză și vei încerca să afli de la început micile tabieturi care îi fac plăcere și de care te poti lega ca să începi cu dreptul aceasta colaborare.

 În general, pentru munca de 24 de ore, ce implică cazarea la persoana în vârstă, o femeie este plătită între 800 și 1400 de euro. Principalele servicii care trebuie oferite unui bătrân sunt: asigurarea igienei corporale, ajutor în prepararea mâncărurilor, însoțirea persoanei la cumpărături, realizarea curățeniei în locuința persoanei îngrijite, sprijin pentru plata unor servicii și obligații curente, eventuale plimbări împreună cu persoana aflată în îngrijire și administrarea medicamentelor în cazul în care aceasta are prescrisă o medicamentație.

E adevărat că îngrijirea unui bătrân ține mult și de noroc și șansă, în sensul în care poți nimeri peste o persoana vârstnică dificilă, astfel ca plăcerea de a o îngriji se diminuează considerabil sau poti munci peste o persoană neputincioasă dar amabilă, caldă, care respectă faptul că ai grijă de ea și te tratează în consecință ca pe un apropiat.

Acest loc de muncă este greu și implică adesea acțiuni mai dificile și delicate, însă sunt și multe beneficii care vin o dată cu aceasta. Bătrânețea aduce schimbări de ordin fizic, emoțional si psihologic și prin urmare persoanele în vârstă suferă adesea de depresie. Pe aceștia îi puteți ajuta conferindu-le afecțiune și răbdare, să îi bucurați cu mici atenții și gânduri pozitive. Le veți readuce speranța și liniștea în ochi și de multe ori aceasta este răsplata efortului și timpului dumneavoastra.
Multe persoane ca au îngrijit vârstnici nu au avut experiente foarte plăcute, fiind puși în situația să fie tratați inadecvat, nu au fost remunerați la timp sau s-au văzut puși în fața unor situații dificile și rămân cu un gust amar în urma acestei experiențe. Dar sunt și persoane care au muncit în acest domeniu și au reușit să dezvolte o relație frumoasă cu cei de care au avut grijă, păstrând legătura cu ei și după ce au încetat să mai lucreze cu aceștia. Important e să fii uman și răbdator. Nimeni nu spune ca e ușor dar e important să pornești cu ideea că a fii bătrân e o luptă continuă.
Pe lângă cunoştinţele la nivel conversațional a limbii din ţara în care doriți să îngrijiți bătrâni, se solicită adesea şi cunoştinţe legate de tehnicile de intervenţie în caz de prim ajutor. Masa și cazarea este de obicei gratuită în casa persoanei îngrijite. Se oferă de regulă 2 zile libere pe saptamână.
Unii dintre cei care îngrijesc bătrâni dincolo de hotarele țării aleg să muncească fără forme legale, lucru riscant având în vedere că pot fi păcăliți când vine vorba de plata serviciilor prestate. Alții preferă precauția și lucrează cu forme legale. O mică parte dintre aceştia au găsit de lucru prin intermediul rudelor sau al cunoştinţelor stabilite în ţările respective. Însă o mare parte din ei au apelat la de diverse firme de recrutare care, contra unui comision, îi repartizează unor familii din ţările respective pentru a avea grijă de persoanele în vârstă.

 

 

Actualitate

To Top