Ştiri

Câte promisiuni din campanie a spulberat criza?

Secretul primarilor constănţeni: să nu promiţi nimic

Anul 2008-2009 mai poate fi numit şi anul campaniilor electorale. Românii au ieşit la vot pentru a-şi alege primarii, apoi parlamentarii şi, în cele din urmă, preşedintele. În acelaşi timp cu alegerile prezidenţiale s-a organizat şi un referendum pentru trecerea la un Parlament unicameral, cu maximum 300 de parlamentari. Alegerile au continuat în 2010, de data aceasta în cadrul partidelor, pentru alegerea preşedinţilor. Una peste alta, pentru ca tabloul tragi-comic să fie complet, peste românii cărora li s-au turnat promisiuni peste promisiuni, pe cât de idilice pe atât de utopice, s-a abătut şi o criză economică de toată frumuseţea. În mediul urban, de vină sunt preşedintele şi Guvernul. În mediul rural, de vină sunt, cine alţii, decât primarii. Trei dintre primarii constănţeni, ne-au răspuns la câteva întrebări pentru a vedea cât de mult a influenţat criza economică materializarea promisiunilor electorale din timpul campaniei din 2008.

Un articol de Andreea PAVEL

Ioan Oprea, primarul comunei Săcele:

”După ce că nu suntem la guvernare, a mai venit şi criza”

Primarul comunei Săcele, Ioan Oprea (PNL) este de părere că 2010 reprezintă anul în care ne putem da seama cine este făcut şi cine nu pentru a fi primar: ”Unii dintre cei care se află la primul mandat s-au gândit probabil că vor fi ajutaţi în permanenţă pentru a trece de anumite perioade mai grele, cum este aceasta. Acum se vede experienţa în administraţia locală. Dacă ideile lipsesc, atunci lipsesc şi soluţiile. Nu trebuie să renunţi, ci dimpotrivă, să te lupţi şi mai mult pentru a ieşi din criză”. Este drept, în judeţul Constanţa, cei mai pesimişti şi deznădăjduiţi edili sunt cei aflaţi pentru prima oară în scaunul de primar. Cât despre situaţia comunei pe care o conduce de trei mandate, Ioan Oprea ne-a declarat că banii de la bugetul local sunt de două ori mai puţini decât anul trecut: ”Sperăm totuşi că în următoarele luni, situaţia se va îmbunătăţi. Oricum, e foarte greu: După ce că nu suntem la guvernare, a mai venit şi criza”, a conchis primarul localităţii Săcele care nu a promis mai nimic în campania electorală, după principiul ”mai bine taci şi faci”.

Gheorghe Frigioi, primarul comunei Crucea:
”După campanie, parlamentarii n-au mai trecut pe-aici”

Un alt edil cu o bogată experienţă în administraţie (al treilea mandat) este Gheorghe Frigioi (PSD), primarul comunei Crucea. Acesta ne-a declarat că efectele crizei economice i-au blocat o serie de proiecte întocmite pentru dezvoltarea localităţii. Pe de altă parte, primarul ne-a mărturisit că experienţa este cea care l-a învăţat că, primar fiind, niciodată nu trebuie să te bazezi pe altceva în afara competenţelor tale şi că nu trebuie să aştepţi ajutor, mai ales financiar, din alte surse: ”Consiliul Judeţean m-a ajutat cu nişte bani pentru o finanţare. În rest, niciodată nu m-am bazat pe altceva, sau altcineva în afară de bugetul local şi de angajaţii primăriei care sunt nişte oameni harnici şi competenţi”. Cât despre promisiunile electorale ale parlamentarilor, care s-au perindat prin tot judeţul la cules de voturi, Gheorghe Frigioi ne-a declarat: ”După campanie, nici că au mai trecut pe aici. Să nu uite, însă, că au şi obligaţii, cel puţin morale, faţă de locuitorii comunei, nu numai drepturi”. Cât despre promisiunile electorale, primarul din Crucea a precizat: ”Eu nu promit oamenilor în campanii. Ei mă cunosc şi ştiu că orice voi face, în calitate de primar, este spre binele lor şi în interesul comunei. Cu toate acestea, orice candidat la o primărie are un plan şi o strategie pentru dezvoltarea localităţii. Eu am reuşit să duc la îndeplinire tot ce mi-am propus, până acum. De acum încolo să vedem…”, a conchis primarul comunei Crucea. Gheorghe Frigioi consideră, şi pe bună dreptate, că dacă nu ar fi existat tensiunile de pe scena politică românească, nici efectele crizei economice nu s-ar fi resimţit atât de drastic, mai ales în mediul rural.

Viorel Bălan, primarul comunei Nicolae Bălcescu:
”Ne descurcăm doar cu banii de la bugetul local”

Echipa Bălan-Ciocănete (Viorel Bălan – primar, Nicolae Ciocănete – viceprimar) este cunoscută în judeţ pentru modul în care au reuşit să treacă până acum, de criza economică. Nici aceştia n-au promis marea cu sarea localnicilor, dar au reuşit în prima jumătate a mandatului să realizeze tot ceea ce primarul şi-a propus să întreprindă pentru îmbunătăţirea traiului comunei. De unde bani? ”Din taxe şi impozite”, ne-a declarat scurt Nicolae Ciocănete. ”Dar sigur, dacă ne descurcăm şi singuri, asta nu înseamnă că alte venituri n-ar fi binevenite. Dar dacă asta e situaţia, n-avem ce face”, ne-a spus Viorel Bălan. Cu toate acestea, familiilor din comună şi din satul arondat acesteia, Dorobanţu, nu le-au lipsit cadourile nici de Crăciun, nici de Paşte, iar copiii au primit de fiecare dată dulciuri pe 1 Iunie. Toate acestea, în vreme ce alţi primari se gândesc serios să pună lacătul la primărie, sau n-au mai plătit ajutoarele sociale de luni de zile. Singurul care i-a mai ajutat, spun cei doi, este Tudorel Calapod, fost candidat pentru Camera Deputaţilor din partea PD-L. 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top