Comisia Europeană

Cât l-a costat pe Becali recomandarea lui Teodosie!?

Imediat după publicarea listelor cu profesorii universitari care au girat “lucrările științifice” ale pușcăriașilor, în Arhiepiscopia Tomisului a început să circule zvonul că George Becali ar fi dat o sumă de bani pentru ca IPS Teodosie să-i facă recomandarea atât pentru carte, cât și pentru deplasarea de la penitenciarul Poarta Albă la Catedrala din Constanța, cu o mașină a Arhiepiscopiei (această cerere a fost respinsă de Judecătoria Medgidia). O sumă frumușică, spun sursele noastre, care ar fi ajuns în conturile unei corale patronate de Teodosie. (sursa foto b365.ro)

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

Pentru a fi siguri că aceste zvonuri sunt veridice, l-am contactat pe George Becali, autorul lucrării „Muntele Ahtos, Patria Ortodoxiei”, publicată în 2014. Cartea a fost scrisă în numai două săptămâni și îl are drept coordonator pe IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

În stilul caracteristic, latifundiarul din Pipera nu a negat că suma de 30.000 de euro ar fi fost pusă la bătaie pentru semnătura ierarhului Tomisului, dar, precaut, nici nu a confirmat-o. Ne-a spus pe un ton puțin iritat că “Dacă ești jurnalist caută, investighează, nu mă mai suna pe mine. Nu îți dau niciun răspuns ție”. Poate răspunsurile nu ni le oferă George Becali nouă, poate o să le ofere Parchetului…
Lucrarea lui Becali despre Muntele Athos are 180 de pagini, pline de fotografii, și a fost redactată în timpul condamnării sale de 3 ani și 6 luni pentru dare de mită. Astfel, în timp ce-și ispășea pedeapsa, Becali a scris prima sa carte despre experiența personală dobândită în călătoria în Sfântul Munte. Desigur că scena în care latifundiarul îi umilește pe călugări dându-le sute de euro după ce aceștia fac diverse lucruri cerute de el (de exemplu, îi umilește punându-i să danseze), lipsește din carte. Dar patronul Stelei ne asigură că „a murit Gigi pe care îl cunoştea lumea, pentru a se naşte Gheorghe, omul cel nou, cel în care trăieşte Hristos”. O poveste despre o experiență personală devine, în acest mod, o lucrare științifică.
Rămâne ca justiția să-și facă până la capăt treaba și să dovedească interesele ce au stat în spatele acestor recomandări, adevărații autori care au redactat volumele (chiar Becali declara că de multe ori chiar profesorul poate fi autorul, iar deținutul doar copiază de mână) sau ce i-a determinat pe acești profesori universitari să murdărească o profesie mult respectată in orice țară. Poate și o atitudine fermă a universităților și a adevăraților profesori care își păstrează demnitatea indiferent de banii care li se pot promite, ar fi de așteptat pentru a pune capăt unei astfel de situații incredibile: sute de cărți științifice redactate de infractori, mulți dintre ei analfabeți.

Preotul Tănăsescu: O fi dat unei biserici, cei de la Armonia nu au primit nimic

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preot Eugen Tănăsescu, ne-a transmis că ÎPS Teodosie nu dorește să facă niciun comentariu despre recomandarea pe care a dat-o cărții lui Becali și despre caracterul științific al acestei lucrări.
În schimb, Tănăsescu ne-a confirmat că zvonul că Becali a dat 30.000 euro coralei Armonia există, doar că banii nu au ajuns la destinatar. Purtătorul de cuvânt merge mai departe și spune că poate fostul deținut a plătit în contul vreunei parohii:
„E un zvon că a dat bani la Armonia. Gigi Becali a ajutat la Mănăstirea Colilia, o ştie toată lumea. Băieţii de la Armonia mi-au spus că nu au primit nimic. Nu s-a făcut nicio sponsorizare. Au auzit şi ei zvonul ăsta, dar nu au primit nimic. Vorbeşte cu Becali, eu nu ştiu ce a înţeles el. O fi dat unei biserici şi el a înţeles că a dat Armoniei… Oricum, băieţii nu au primit nimic”.

Legat de adresa prin care Arhiepiscopia Tomisului s-a oferit să pună la dispoziția lui Gigi Becali o mașină care să îl transporte la slujbă la catedrala din Constanța, răspunsul lui Tănăsescu a fost năucitor: „Arhiepiscopia Tomisului ar face acest gest pentru orice deţinut. Doar că până în prezent nu am primit o astfel de solicitare”. Înduioşător, nu?

Becali nu a vrut ca sponsorizarea către Mănăstirea Colilia să se facă prin Teodosie

Teodosie și Becali s-au întâlnit pe 21 noiembrie 2006 la Mănăstirea Colilia, județul Constanța. În acea zi, George Becali a coborât din cer cu un elicopter și a promis că va finanța lucrările de reparații la mănăstire, ba chiar că va întemeia un sat: “Acum două luni au venit la mine două măicuţe şi mi-au spus istoria acestei mănăstiri. Am acţionat pe loc şi vedeţi dumneavoastră, acum am adus materialele şi până de Crăciun eu vă promit că se va sluji în biserică. Acum, pentru că am fost aici şi nu ştiam despre ce este vorba, în toată zona asta va fi o comună mai frumoasă decât a fost. În maximum doi ani de zile, aici va fi una dintre cele mai frumoase comune din ţară, cu ferme cu mii de oi. Voi aduce aici 20.000 de oi din Australia şi voi face ferme de care să se ocupe oamenii din zonă, şi vom face şi un azil de bătrâni. Asta vă promit eu şi am să mă ţin de cuvânt”.
Luat de val şi mirosind probabil posibilele beneficii, IPS Teodosie l-a lăudat pe Becali de pe scena improvizată în faţa bisericii şi l-a comparat cu Sfântul Gheorghe!
Totul a fost în zadar însă, căci lucrările au fost efectuate direct de către o firmă de construcţii de-a lui Teia Sponte (un apropiat al lui Gigi Becali) şi nu prin Arhiepiscopia Tomisului, aşa cum şi-ar fi dorit Teodosie. În mod similar au stat lucrurile şi la Mănăstirea Lipniţa, ctitorită tot de Gigi Becali.

{youtube}0MqYB7vEUQs{/youtube} 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top