Comisia Europeană

Câştigătorul-surpriză a stricat calculele politice în „Afacerea Canalul Vechi” din Medgidia

Disputa pentru atribuirea Canalului Vechi, situat la marginea Municipiului Medgidia, s-a tranşat după proverbul “Doi se ceartă şi al treilea câştigă”. După ce toate cărţile păreau făcute pentru ca liberalul Marian Butnaru să pună mâna pe baltă, licitaţia a avut un câştigător-surpriză: omul de afaceri Dan Cotârlă.
Fost candidat la Primăria Medgidia, în 2004, din partea PUR, actualmente om de afaceri, Cotârlă a venit cu o ofertă imbatabilă: o redevenţă de 36000 lei pe an şi o investiţie de aproximativ 800000 euro.
Rezultatul licitaţiei a dat naştere la numeroase speculaţii legate de persoanele ce s-ar putea afla în spatele suprinzătorului câştigător dispus să învestească o sumă considerabilă în timp de criză.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU


Marian Butnaru se şi vedea stăpânul Canalului Vechi

În primăvara acestui an au apărut zvonuri care spuneau că Marian Butnaru, consilier PNL, îşi doreşte să investească în Canalul Vechi. Informaţia nu a susprins pe nimeni, mai cu seamă că Butnaru este un adevărat “Baron de Medgidia”, care a reuşit cam tot ce şi-a dorit în afaceri. Subiectul a încins spiritele o dată cu şedinţa de consiliu local din august, când a ieşit la iveală suma ridicolă de redevenţă, 225 lei pe lună!
Cel mai vocal a fost preşdintele PD-L Medgidia, Dumitru Moinescu, care a atras atenţia că poate fi vorba de o afacere pregătită special pentru Butnaru. Mai ales că Butnaru concesionase deja pe o sumă foaorte avantajoasă un teren de pe malul Canalului Dunăre Marea-Neagră, unde a construit un parc acvatic, botezat Butaqua, după numele său.

Redevenţa a fost mărită în urma presiunilor mediatice

În urma contestaţiilor opoziţiei şi a presiunii mediatice, studiul de oportunitate a picat la votul în Consiliul Local. După vot, primarul Marian Iordache şi-a recunoscut înfrângerea şi a declarat că va apela la un alt evaluator, care să stabilească o nouă redevenţă, dar l-a şi acuzat pe Moinescu că are propriile interese legate de Canalul Vechi.
Suspiciunile că ar fi vorba de o licitaţie cu dedicaţie au continuat şi după votarea studiului de oportunitate, în perioada de achiziţionarea a caietelor de sarcini.
La licitaţie au participat patru firme şi Marian Butnaru, care s-a prezentat ca… persoană fizică (din motive pe care le vom prezenta într-un articol ulterior).
Aşa cum spuneam, licitaţia din 21.11 a produs o mare surpriză, stabilind drept câştigătoare SC Laughserv Construct SRL Medgidia, a omului de afaceri Dan Cotârlă. O supriză a fost şi oferta deloc de neglijat cu care s-a prezentat câştigătorul: o redevenţă de 36000 lei anual şi o investiţie de aproximativ 800000 euro.

Cine se află în spatele lui Dan Cotârlă?

Relaţia apropiată a lui Butnaru cu primarul Marian Iordache (colegul său de partid) şi siguranţa cu care omul de afaceri se şi vedea stăpânul canalului, au făcut ca mulţi să se întrebe dacă nu cumva Cotârlă este “săgeata” lui Marian Butnaru. Mai ales că Dan Cotârlă este un om de afaceri discret, ce preferă să stea departe de spaţiul public şi unii se îndoiesc chiar că ar avea capacitate financiară pentru o astfel de investiţie.
Bloggerul George Mucianu, fost consilier personal al primarului Iordache merge pe aceeaşi idee, considerând că, după scandalul creat, Butnaru avea nevoie de o interfaţă pentru această investiţie. Totodată, Mucianu aduce în discuţie alte câteva posibile nume de “investitori strategici” ce s-ar putea afla în spatele câştigătorului: PNL-iştii Nicu Scabatura şi Ion Gana (şeful Direcţiei de Servicii Publice din cadrul Primăriei Medgidia).

Dan Cotârlă: “Nu sunt omul nimănui, se va vedea în timp!”

Dan Cotârlă respinge toate aceste zvonuri: “Asociat cu Butnaru, nici vorbă! (râde cu poftă). Eu nu sunt omul nimănui, am câştigat pentru a doua oară o licitaţie cu primăria, în 20 de ani. Am concurat împotriva unor firme puternice, dar am venit cu cea mai bună ofertă. Vreau să fac o investiţie pentru suflet, dar şi ca afacere. Imi place natura şi m-am gîndit că acest proiect mi se potriveşte. Se va vedea în viitor dacă am spus adevărul sau nu”.  
În ceea ce priveşte acoperirea investiţiei, Cotârlă are şi o explicaţie. Va face lucrările în regie proprie, cu firma sa, care are toate utilajele şi oamenii necesari, astfel încât costurile vor fi mult mai mici decât dacă ar trebui să contracteze o altă firmă. Pe de altă parte, termenul de 25 ani (perioada concesiunii) este destul de lung pentru ca investiţia să fie amortizată şi să se înregistreze profit.
Câştigătorul licitaţiei spune că într-un an Canalul vechi se va schimba complet. Cotârlă vrea să taluzeze malurile, să construiască un debarcader pentru hidrobiciclete şi bărci de agrement, un restaurant pescăresc şi pontoane pentru pescuitul sportiv.
În cele două puncte de comunicare cu Canalul Dunăre-Marea Neagră, omul de afaceri va construi două stăvilare (unul de intrare şi altul de ieşire) şi va popula lacul cu peşte.

Proiectul din 1983 cuprindea un miniport şi două hoteluri

Am putea spune că proiectul de amenajare turistică a Canalului Vechi se reia (chiar dacă în altă formă) după aproape 30 de ani. În 1983, o dragă militară ce lucrase la amenajarea porturilor Medgidia şi Basarabi a început să sape un miniport pe Canalul Vechi. Proiectul viza amenajarea unei baze de agrement nautic, dar şi un centru de pregătire pentru lotul naţional de caiac-canoe al României şi cuprindea construirea a două hoteluri. Ca multe alte proiecte, a fost abandonat în acelaşi an în care fusese început.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top