Actualitate

Casa-muzeu de la Dunavăț, locul unde faci cunoștință cu tradițiile Murighiolului

„Casa Satului“ este situată în satul Dunavățul de Sus, pe strada Monumentului, numărul 33, în comuna Murighiol, în incinta vechii școli din sat și poate fi vizitată pe tot parcursul anului. Ghidul locului este Camelia Ivanov, cea care realizează nenumărate expoziții tematice în aceste locuri.

„Expoziția de la Dunavăț are ca scop promovarea și valorificarea diversității etnice și culturale, promovarea vechilor meșteșuguri, obiceiuri și tradiții care au existat și au fost practicate cu mulți ani în urmă la nivelul comunității din Murighiol”, se arată într-un text al Consiliului Județean Tulcea.

Expoziția cuprinde obiecte reprezentative pentru arta populară din satele comunei Murighiol: icoane, obiecte de ceramică, lemn, metal, țesături decorative și piese de port popular, unelte pescărești etc. Patrimoniul Muzeului de Artă Populară „Casa Satului“ reflectă, prin diversitatea colecțiilor, un model cultural de conviețuire etnică dintre români și celelalte minorități etnice (ucraineni, ruși lipoveni, turci, tătari etc).

„În momentul în care pășești în Expoziția de Artă Populară vei simți cum intri în satul bunicilor și al străbunicilor, în satul copilăriei, în satul dobrogean specific zonei comunei Murighiol: interiorul fiecărei camere este amenajat distinct, cu aspectele tradiționale specifice fiecărei etnii conlocuitoare din satele comunei Murighiol.

Vizitatorul poate admira, așadar, „Casa Ucraineană“, „Casa Românească“ sau casa „Turco-tătară“, fiecare încăpere fiind amenajată în stil tradițional, cu obiecte autentice donate de cetățenii comunei”, arată sursa citată.

Tot aici se pot vizualiza imagini cu locașuri de cult din Delta Dunării sau cu mănăstirile aflate în zona comunei Murighiol (Halmyris, Schitul Sf. Proroc Ilie – Dunavățu de Jos).

„Dacă ai ajuns la Expoziția de Artă Populară „Casa Satului“ ești invitat și în „Casa gospodarului“, să redescoperi lumea uitată a meșteșugurilor, a obiceiurilor și tradițiilor locale. Deși și-au păstrat identitatea culturală, etniile care au conviețuit în comuna Murighiol și-au împrumutat reciproc aspecte de viață (unelte, ocupații, vestimentație), fapt generat de locuirea în același habitat, cu participarea comună la evenimentele culturale și istorice”, se mai spune în textul de promovare al Consiliului Județean Tulcea.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top