Consiliul European

Cartoful fierbinte

Reduceri de salarii. Reduceri de pensii. Feţe nemulţumite, furioase şi spectrul celei de-a doua veniri a Crizei. Valul de proteste, care a măturat Europa, a ajuns şi în România, unde ameninţă să izbucnească furios. La polul opus nouă – celor afectaţi cel mai mult de această situaţie nesuferită – se află Clasa Conducătoare, care ne supune suferinţelor – parlamentarii şi Guvernul. În acelaşi timp, în celălalt capăt al Europei, în Marea Britanie, alegerile generale s-au terminat, pentru prima oară, indecis. Întrucât nici unul dintre marile partide britanice nu a primit un mandat clar de a conduce ţara, politicienii englezi sunt prinşi într-o dilemă din care nu pot ieşi – să stea deoparte, pentru următorii 2-3-4 ani, sau să implice în guvernare, cu riscul de a fi taxaţi, la viitoarele alegeri, pentru implementarea unor măsuri dure, de austeritate?

Un editorial de Răzvan PETRE

Suntem cu toţii familiarizaţi cu situaţia din Grecia. Problemele cu care se confruntă această ţară sunt izbitor de similare cu cele care au dus la criza globală pe care o traversăm. Astfel, riscurile nebuneşti asumate de guvernul grec, în ultimii douăzeci de ani, în loc să fie diminuate, au fost pasate băncilor, apoi investitorilor, care le-au înghiţit pe nemâncate, stimulaţi de dobânzile mari. La fel cum prăbuşirea pieţei ipotecare americane a antrenat o criză mult mai mare, intrarea în faliment a statului grec (prin neplata la termen a datoriilor către bănci şi fonduri de investiţii) ar antrena un efect de domino. Următoarea pe „lista roşie” – a statelor cu risc crescut de faliment – sunt Portugalia şi Spania. La spanioli, în ciuda faptului că ultimele veşti anunţă o revenire pe plus a creşterii economice, bugetul este afectat de un monstruos deficit de circa 11% din PIB. Cum toate statele din „zona euro ” au ţinte de inflaţie clare, singurul mod de a finanţa rapid acest deficit ar fi accesarea de împrumuturi, tocmai de la acele bănci care, odată ce se vor fi ars cu ciorba grecească, vor sufla şi în iaurt.În Marea Britanie, situaţia nu e mai roză. Confruntat, de 50 de ani încoace, cu mari probleme generate de datoria externă, Regatul Unit trebuie să facă faţă unor mari probleme sociale, cauzate de continua migraţie a industriei, către ţările cu forţă de lucru mai ieftină. Venirea crizei globale, coroborată cu elementele prezentate mai sus şi cu evenimente neprevăzute (cum este norul de cenuşă vulcanică care se află, pentru a doua oară în ultima lună, deasupra Angliei), fac ca următorii ani să fie unii foarte dificili, pentru orice guvern. Acum, aşa cum scriam mai sus, alegerile recent terminate nu au dat un câştigător clar, cu o majoritate în Parlament. Politicienii englezi se confruntă, în egală măsură, cu o problemă, dar şi cu o oportunitate nesperată. Astfel, conform agenţiilor de ştiri, o serie de lideri ai principalelor partide au ridicat, în şedinţele interne, problema rămânerii în afara guvernării, în scopul de a evita impactul negativ al măsurilor pe care următorul executiv britanic va trebui să le ia. De departe, cei mai mulţi avocaţi ai non-implicării s-au regăsit în rândul Partidului Socialist (Laburist), care se feresc să taie salariile şi pensiile (contrar principiilor lor politice – de protecţie socială).Până să se hotărască englezii cine şi cum guvernează, Guvernul României a anunţat, deja, măsuri dure anticriză. Poate că nu s-ar fi ajuns aici, dacă ultimii doi ani nu ar fi fost ani electorali şi dacă guvernele PNL şi PD-L+PSD s-ar fi abţinut de la pomeni, cheltuieli inutile şi promisiuni fără substanţă. Acum, vrând-nevrând, PNL şi PSD stau pe bară, în timp ce PD-L a primit, pe lângă ciolanul Puterii, şi proverbialul cartof fierbinte… .

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top