Comisia Europeană

Carrefour Constanta plateste vama Prefectului Culetu

La iesirea din Constanta spre Ovidiu se construieste un imens supermarket Carrefour

Viarom Construct, unul din executantii lucrarii, este sursa unor subinchirieri „in lant” a partii sale din lucrare

La capatul acestui „lant trofic” al subinchirierilor se afla Amerom, firma detinuta de fratele Prefectului Danut Culetu

Un articol de MIHAI RAZVAN ROTARU
RAZVAN PETRE

La mai putin de un kilometru de intrarea dinspre Ovidiu in Constanta, SC Hiproma SA, cu sediul pe Stada Tudor Vladimirescu nr. 2, Otopeni, Judetul Ilfov, construieste un „Centru Comercial si de servicii”. Este vorba, nici mai mult nici mai putin decat de un hipermarket din reteaua Carrefour, o concurenta redutabila pentru celelate centre comerciale de acelasi calibru ridicate deja in Constanta. Conform informatiilor de pe panoul de lucrare, noul centru comercial ar trebui sa fie gata cel mai tarziu in vara anului 2008. Lucru care se va intampla cu siguranta, caci la locul faptei, foarte aproape de soseaua nationala, se lucreaza de zor, pe o suprafata de zeci de hectare.

Hiproma SA este un consortiu format ( in participare de 50%-50%) din grupurile franceze Carrefour si Hyparlo, care a deschis in Romania mai multe magazine Carrefour. Pe termen scurt, firma prevede concentrarea asupra Bucurestiului cu trei hipermarketuri, dar si in provincie, in orasele cu peste 300.000 de locuitori; pentru urmatorii zece ani se intentioneaza construirea in tara a cel putin cincisprezece magazine. Pe panoul de executie, alaturi de Hyproma, la capitolul beneficiari e trecuta si o firma de consultanta imobiliara cu sediul in Bucuresti, Metropolis Imobiliare. Cel putin ciudat mai e faptul ca pentru realizarea acestei constructii si-au dat mana o serie de alte firme, din strainatate si din Romania, pe principiul subcontractarii sau a serviciilor facute intre „prieteni”, in asa fel incat fiecare sa ia cate ceva. Managerul de proiect este IBT kft, cu sediul la Budapesta, seful de proiect IBT Rom Construct, control tehnic Socotec International Romania, inspector de santier SC Studio Casa VOC. La capitolul constructii, SC Viarom Construct SRL din Bucuresti se ocupa de terasamente, Menard Soltraitement din Franta, de consolidare teren, SC Acvatot SRL din Bucuresti de drumuri si retele, si SC Pannon Beton, de structura.

Viarom, interfata un firme clientelare

SC Viarom, care efectueaza in prezent cea mai mare parte a lucrarii, adica terasamentul, este o firma romaneasca cu capital privat, specializata in constructii rutiere, industriale si edilitare. Viarom are un capital social 3.000.000.000 ROL, un patrimoniu de 40.000.000.000 ROL si o cifra de afaceri de peste 15.000.000 euro. In toata increngatura de firme care asigura constructia noului suppermarket Carrefour, pare a fi „partenerul raman” al afacerii, pentru ca celelalte firme sunt subsidiare ale unor concerne franceze, partenere traditionale ale retelei de magazine. Viarom nu a dus lipsa de lucrari de la stat, reabilitand si modernizand mai multe tronsoane de drum din Romania. Unul dintre argumente il reprezinta numarul mare de utilaje cu care reprezentantii acestei societati se lauda. Ceea ce frapeaza insa este diferenta dintre aceste mijloace de productie si numarul angajatilor. Firma se lauda cu o dotare tehnica impresionanta, deservita insa de doar 25 mecanici utilaje, cinci maistri constructori, 40 muncitori calificati si 30 de oameni personal TESA. O posibila explicatie este aceea ca printre domeniile de activitate ale SC Viarom Construct se gaseste si inchirierea utilajelor. Pare greu de crezut ca o firma cu o echipa de constructori capabila, mai degraba, sa ridice vile, poate prinde contracte de anvergura si de diversitatea celor din portofoliul sau – reabilitari de drumuri nationale, constructii industriale, hale, supermarketuri. In aceste conditii, decat sa angajeze oameni, SC Viarom prefera sa dea lucrari prietenilor. Poate pentru plata anumitor polite politice.

Fratele prefectului Culetu, ajutat de seful filialei PD Constanta

Una dintre firmele careia Viarom i-a facut cadou o parte de lucrare, fara ca societatea respectiva sa fie mentionata pe panoul de lucrari, este chiar SC Argos SA. Nimeni alta decata firma controlata de Lucian Lazia, participant, printr-o alta societate la licitatia cu cantec prin care Secretarul Executiv al Biroului National al PD, sef al organizatiei judetene Constanta, Stelian Dutu, a primit, pe nimic, un teren de 17.490 mp, in statiunea Neptun. Asa cum aratam intr-un articol anterior, SC Argos este un client obisnuit al statului, de la care a primit de-a lungul anilor, indifernet de guvernare, sume considerabile de la buget. Numai ca sistemul clientelar nu se opreste aici. In poveste apare o alta firma care a primit, la randul ei, o „felie” de Carrefour. Aceasta se numeste Amerom Construct si-i apartine fratelui prefectului de Constanta Danut Culetu. Firma fratelui, pe numele sau Gheorghe Culetu, a inchiriat pentru executarea lucrarii, utilaje de la SC Argos. Contactat telefonic, prefectul Danut Culetu ne-a declarat: „Este adevarat, Amerom este firma fratelui meu, dar nu vad care e problema. Ce legatura are asta cu mine?”. Chiar asa, spunem si noi, nu sunt decat frati!

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top