Actualitate

Capelă mortuară nou construită și sfințită în comuna Topalu

Începând cu luna octombrie, locuitorii comunei Topalu, județul Constanța, beneficiază de o capelă mortuară construită pe lângă biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Topalu.

Lucrările la construcția capelei mortuare au început în anul 2020, iar acum construcția a fost sfințită chiar de către ierarhul Tomisului, arhiepiscopul Teodosie, fiind așezată sub ocrotirea Sfântului Gheorghe.

Conform normelor europene, persoanele decedate trebuie depuse a capele mortuare înainte de a fi înhumate. De aceea, administrațiile locale și parohiile au demarat astfel de construcții absolut necesare, care vin și în întâmpinarea familiilor greu încercate.

De asemenea, în cadrul slujbei oficiate de ÎPS Teodosie, ierarhul a binecuvântat lucrările săvârșite la consolidarea bisericii din Topalu.

Conform unor date istorice, existența unei biserici clădite la Topalu este consemnată încă din 1800. Pe o cazanie din 1834 se află înscrisă data de 1840 –februarie 6 zile- la care ar fi fost cumpărată pentru biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului din Topalu.

Pe aceeași carte sunt multe însemnări ale preotului Ilie, care semnează Popa Ilie, toate datate 1853. Conform altor surse, în hărțile rusești de la 1828 apărea un semn al crucii în zona Topalu, fapt ce poate fi interpretat ca aici existând un locaș de cult. Cert este că un cimitir exista încă de la 1800. Alt izvor dă ca dată pentru construirea bisericii actuale 1865.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top