Comisia Europeană

Campania DEZVĂLUIRI este confirmată de Patriarhie: moaștele din România vor fi inventariate

Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române a anunțat că moaștele din România vor fi inventariate și prezentate într-un catalog, ca urmare a deciziei Sfântului Sinod din decembrie 2013.
Acest demers reprezintă un gest de normalitate, în condițiile în care bisericile și mănăstirile din România sunt pline de moaște false. Ziarul DEZVĂLUIRI a prezentat în repetate rânduri aceste cazuri, începând cu „moaștele” de oi și porci de la Mănăstirea Celic Dere, „sfinții” necanonizați ai închisorilor comuniste și până la degetul sfântului Ioan Evanghelistul, care se află într-o mănăstire din Moldova, deși moaștele acestui sfânt nu au fost descoperite.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

Totodată, ziarul nostru a făcut, în vara anului trecut, un apel către Patriarhie să fie scoase din biserici și mănăstiri toate moaștele a căror autenticitate nu poate fi demonstrată, arătând că păstrarea acestora încalcă grav canoanele Bisericii Ortodoxe Române.
Arhiepiscopia Tomisului a fost prima eparhie din România care a răspuns pozitiv la solicitarea noastră, încă din noiembrie 2012. „Arhiepiscopia Tomisului a pus în vedere tuturor bisericilor din subordine ca, în cel mai scurt timp, să-și clarifice actele de autenticitate ale moaștelor pe care le au expuse spre închinare credincioșilor. ÎPS Teodosie a dispus ca toate raclele care au moaște necanonizate de către Sfântul Sinod să fie imediat retrase din biserici. În vederea respectării acestor dispoziții, exarhul (coordonatorul mănăstirilor din eparhie) Arhiepiscopiei Tomisului va fi împuternicit pentru a efectua controale în unitățile de cult”, se arată într-un comunicat remis redacției DEZVĂLUIRI. La câteva luni, Exemplul Tomisului a fost urmat de Episcopia Tulcii.
Deși inițial purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Constantin Stoica, ne-a declarat că autenticitatea moaștelor este o problemă a fiecărei episcopii în parte, iată că Sfântul Sinod a decis inventarierea tuturor relicvelor din România.

Atenție la criteriile după care este judecată autenticitatea moaștelor!

Această decizie a BOR ar putea fi însă umbrită de încercarea unor oficiali ai Bisericii de a „legaliza” relicve îndoielnice. Un exemplu grăitor este Mâna Sfântului Nicolae de la biserica Sfântul Gheorghe Nou, din centrul Bucureștiului. Conform unor oficiali ai Patriarhiei, parohul bisericii a trimis deja Arhiepiscopiei Bucureștilor atestatul de autenticitate, descrierea relicvei și fotografii. Așa-zisul atestat de autenticitate se referă de fapt la relatarea Cronicarului Radu Greceanu, care menționează că relicva i-a fost dăruită lui Mihai Viteazul de către un negustor bogat, care ar fi primit-o de la Cardinalul de Bari, iar voievodul a donat-o bisericii din București în 1599.
Așa cum am expus pe larg într-un articol anterior, cercetările științifice recente demonstrează că cele două mâini ale Sfântului Nicolae se află în Italia, la Bari și Veneția, unde au stat îngropate din 1087 și până la jumătatea secolului trecut, drept urmare Mihai Viteazul a primit în dar… mâna altcuiva.
De aceea considerăm că sunt foarte importante criteriile după care este judecată autenticitatea acestor relicve.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top