Portul Constanţa

Cămătarii de la RBS au luat cu japca dobânzi ilegale de 80% pe an !

camatarii

camatariiIată la ce trebuie să se aştepte clienţii din România ai Royal Bank of Scotland.

Povestea familiei Birch din Marea Britanie pare a fi desprinsă din “Procesul” lui Kafka dar din păcate este absolut reală şi ne arată adevărata faţă a Royal Bank of Scotland. La începutul primăverii, un om de afaceri din West Country, Duncan Birch, şi soţia sa Debbie s-au temut că ar putea fi printre primele victime ale crizei creditelor. O scrisoare primită de la Royal Bank of Scotland pretindea că aceştia datorau băncii peste 100000 de lire.
Dar ce era mai îngrijorător era diferenţa mare dintre suma cerută de RBS şi împrumutul contractat în anii 1990, mai mic de 25000 de lire, pe care îl credeau deja rambursat. Erau uimiţi şi preocupaţi de nivelul pretenţiilor.
Mai devreme cu doi ani RBS le solicitase 8500 de lire pentru a considera împrumutul rambursat, sumă pe care nu au putut să o plătească. Cum este posibil ca aceasta să fi crescut la mai mult de 100000 de lire ?

Pagină realizată de Sebastian RĂDULESCU
Preluare după ediţia Sunday Times din 7 decembrie 2008 (titlurile aparţin redacţiei):
“Couple stung by £100,000 ‘secret’ loan. RBS turned overdrafts into high-rate loans without telling customers.”

 

Împrumuturi ascunse cu dobânzi de 80% anual

Conform unor documente interne ale RBS pe care soţii Birch le-au obţinut de la sucursala RBS din Torrington, Devon, ei susţin că au descoperit dovada că banca a creat în numele lor noi conturi şi împrumuturi. La un anumit moment, RBS încasa o dobândă anuală de 80% pentru unul din aceste conturi.
Se pare că soţii Birch au dat peste o practică foarte îndoielnică a sucursalei RBS pentru colectarea datoriilor, din Telford, Shropshire, prin care erau create sistematic noi conturi şi împrumuturi fără acordul clienţilor. În unele cazuri, pentru aceste conturi erau chiar redactate contracte de împrumut.

RBS inventează “practici administrative”

RBS susţine că aceste conturi erau un mecanism contabil intern şi că datoriile nu erau planificate a fi colectate sau chiar aduse la cunoştinţa clienţilor.
Acest mecanism contabil este extrem de ciudat iar săptămâna trecută banca nu a fost capabilă să explice care este scopul său exact. „Aceasta este doar o practică administrativă care nu are absolut nici un impact asupra datoriei reale sau răspunderilor”, a declarat un purtător de cuvânt al RBS. John Healey, fost ministru al Trezoreriei şi actual ministru în guvernul local, se va întălni cu Stephen Hester, noul director executiv al RBS, pentru a stabili numărul noilor conturi de împrumuturi create fără acordul clienţilor şi numărul clienţilor fraudaţi. „Categoric, RBS va trebui să răspundă la nişte întrebări”, a afirmat Healey.

RBS le-a pus sechestru pe locuinţă

Soţii Birch insistă că sunt urmăriţi de bancă pentru datoriile din aceste conturi. Casa lor a fost pusă sub sechestru de RBS printr-o decizie a unei instanţe din Barnstaple. Aceasta înseamnă, spun ei, că atunci când casa va fi vândută vor fi obligaţi să plătească către RBS aproximativ 70000 de lire.
„RBS susţine că îi datorăm această sumă ridicolă şi aproape ne-a ruinat viaţa”, a spus săptămâna trecută Birch, în vârstă de 46 de ani. „În mod sigur ne-a urmărit pentru banii din aceste conturi, care au fost create fără acordul nostru”, a adăugat el.

Dacă nu ai 8500 atunci plăteşte 100000 !

În anii 1990 soţii Birch au înfiinţat o companie care imprima tricouri. Iniţial compania a avut succes, dar a intrat în impas când unul dintre principalii săi clienţi a dat faliment forţându-i astfel să o închidă cu datorii de 24000 de lire la bancă.
Ei au fost de acord să restituie RBS 300 de lire pe lună, bazându-se pe faptul că dobânda şi ratele vor fi îngheţate. Au achitat 7500 de lire dar ulterior nu au mai putut să facă alte plăţi.
După ce o instanţă a emis o hotărâre împotriva lor în 1999, au început din nou să plătească 300 de lire pe lună. Conform propriilor calcule, până în anul 2006 plătiseră deja 33000 de lire.
În acest moment, RBS le-a propus să soluţioneze litigiul pentru 8500 de lire, dar soţii Birch nu au dispus de întreaga sumă.
Apoi, la începutul anului 2008, RBS a pretins că soţii Birch îi datorează peste 100000 de lire şi a pus sechestru asupra locuinţei acestora.

Extrasele de cont demonstrează ilegalităţile RBS

Înarmaţi cu sfaturi din partea formurilor de discuţii online, soţii Birch au făcut către bancă o solicitare de protecţie a datelor. Documentele pe care le-au primit demonstrează că sumele din conturile lor au fost modificate şi trei noi conturi de capital şi dobândă au fost create fără acordul lor.
În timp ce ei credeau că restituie datorii pentru care nu era percepută dobândă, RBS le aplica dobânzi foarte mari.
Un extras de cont al lui Debbie Birch, care a fost văzut de Sunday Times, arată că într-un singur semestru din 2001 a fost percepută o dobândă de 15883 de lire.
Conform altui document, soţilor Birch li se aplica o dobândă anuală de 80% în timp ce aceştia încercau să-şi plătească datoriile către bancă. RBS susţine că eroarea a fost corectată.
Există şi alte victime. Paul Walton din Rotherham, South Yorkshire, în vârstă de 41 de ani, a descoperit că RBS a creat mai multe conturi pe numele său fără acordul lui. Şi el a solicitat documentele de la bancă în baza legii privind protecţia datelor, după ce i s-a spus în anul 2006 că datorează 16000 de lire pentru un împrumut mai mic de 9800 de lire luat înainte cu opt ani.
Documentele au demonstrat că în conturile sale au fost făcute modificări iar un overdraft anterior a fost transformat într-un ‘împrumut cu capital şi dobândă flexibilă’. De asemenea, a primit două contracte de împrumut care fuseseră redactate fără acordul său.

RBS susţine că s-au comis erori

Conform unei scrisori trimise ministrului Healey în luna noiembrie a anului trecut, un important oficial al băncii a spus: „Confirm că domnul Walton nu a semnat şi nu şi-a dat niciodată acordul pentru acele împrumuturi. Împrumuturile nu au existat niciodată. Formularele erau neclare şi au fost trimise din greşeală.”
Oficiali ai RBS au declarat că decizia instanţei împotriva familiei Birch stabileşte suma pe care o datorează şi că „aceasta este tot ce li s-a cerut să plătească.”
Purtătorul de cuvânt a afirmat că banca a recunoscut că a comis erori în privinţa lui Walton. Din conturile pe numele său au fost percepute dobânzi semnificative, dar acesta a fost un proces ‘administrativ’ care nu are nici un impact asupra sumei pe care Walton o datorează.
RBS nu a fost capabilă să spună cât datorează familia Birch sau cum s-au acumulat datoriile.
„Pur şi simplu nu putem vedea lumina de la capătul tunelului”, a spus Duncan Birch.

RBS, implicata in finantarea organizatiei teroriste Hamas

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top