COMUNICATE

Calopod își ridică averea prin pârghiile Primăriei Năvodari

Pus pe capatuiala înca de la înscaunarea ca primar al orasului Navodari, PD-istul Tudorel Calapod a acumulat o avere consistenta, atât pe numele sau, cât si pe al unor membri ai familiei. Primarul îsi tine însa la secret starea materiala, de vreme ce institutia pe care o conduce întârzie de doi ani publicarea declaratiilor de avere ale conducerii si ale consilierilor locali, pe site-ul de internet întretinut din bani publici. Locuitorii orasului stiu însa mai bine decât institutiile abilitate în controlul averilor ca Doru Calapod si-a construit, de când este primar, doua vile de prost gust, un lant de magazine si un teren de tenis. Mai mult, acesta a pavat, din banii primariei, trotuarele din fata magazinelor sale, în interesul comunitatii… de potentiali clienti.

Un articol de ADRIAN CÂRLESCU

Fost navigator ratacit în masina, fost consilier local si buticar,  actualmente primar bogat si influent – iata câteva caracterizari pe etape ale lui Tudorel Calapod. Doru, cum îi spun apropiatii, a facut saltul în lumea buna a judetului, gratie functiei de primar, obtinuta pe seama zâmbetului sau candid si a slugarniciei fata de Stere Sponte, directorul Oficiului Judetean de Cadastru si Publicitate Imobiliara si totodata omul care coordoneaza tot ce misca pe aria orasului Navodari de mai bine de 16 ani. Ca o pura coincidenta, de când este primar, Calapod a devenit si bogat: si-a achitat integral ratele de leasing ale automobilului Seat Cordoba, si-a construit doua vile de prost gust (una dintre ele este spoita într-un verde tiganesc), un lant de magazine în locul fostului butic darapanat si un teren de tenis cu proiectoare, chiar sub geamurile murdare ale unui bloc de nefamilisti. Secretul acestei prosperitati, incredibile în raport cu trecutul edilului, consta în maiestria semnaturii. Pentru ca, nu-i asa, autograful primarului asternut peste un contract stufos valoreaza mai mult decât iscalitura din condica de prezente a oamenilor muncii care-si achita taxele si impozitele locale. Cât despre iscaliturile primarului în dauna bugetului local, am scris în ultima perioada si o sa mai scriem si pe viitor. Însa ceea ce ni se pare demn de punctat în toata aceasta afacere este faptul ca Doru Calapod a fosolit pârghiile puterii pentru a-si consolida pozitia de afaceri si, pe cale de consecinta, situatia materiala, a sa si a familiei sale. Astfel, una din primele sale activitati în Primaria Navodari a fost aceea de a face loc pe piata pentru doua firme din Galati, apartinând socrului, respectiv cumnatului sau.

Afaceri de familie

Tehnoprod SRL Galati, firma socrului, a contractat mai multe lucrari de constructii ambientale de la TSP Ecoterm SA, societate detinuta de Consiliul Local Navodari si cadorisita prin contract de delegare a gestiunii cu distributia energiei termice, gestionarea sistemului de termoficare, colectarea deseurilor menajere, administrarea fondului locativ din proprietatea Primariei, administrarea retelei de drumuri si alte maruntisuri. Tehnoprod a fost înfiintata în anul 2001, având sediul pe strada Furnalistilor, nr.8 din Galati. Pe data de 19 aprilie 2006, firma a fost radiata din registrul comertului, pentru a i se sterge urmele, dupa ce în perioada de activitate nu depusese niciodata declaratii la Fisc în conformitate cu legislatia contabila. Manevra a avut loc în contextul declansarii unei anchete penale la TSP Ecoterm, de pe urma careia fostul director general Mircea Suciu si fostul contabil-sef Mihal Dima s-au ales cu retinerea în „camera de oaspeti” a Politiei si cu propunerea, respinsa de altfel, de arestare preventiva. Cei doi urmeaza sa raspunda penal pentru contractele atribuite mai multor firme care nu si-au onorat obligatiile dar au încasat sumele convenite fara sa miste un deget. Printre acestea, s-ar parea ca figureaza si firma socrului lui Tudorel Calapod, dar si alte SRL-uri efemeride impuse de la Primarie, cum ar fi de pilda firma detinuta de Vasile Oancea, membru PD, apropiat al primarului, dar si fin al viceprimarului Stefan Galbau, propulsat pe functie în virtutea unor relatii subterane si nicidecum a pregatirii sale de baza, aceea de sudor. Oancea a primit mai multe lucrari ambientale pe malul canalului, desi firma sa are în patrimoniu, potrivit unor surse, doar o roaba si patru lopeti.
Firma cumnatului din Galati, Best Asigurari, a fost si ea ajutata în afaceri de Doru Calapod. Societatea are ca obiect de activitate încheierea, în regim de brokeraj, a contractelor de asigurari auto, obligatorii si facultative. Parcul auto al Primariei si al Ecotermului a fost asigurat prin aceasta firma, în beneficiul familiei primarului. De bunul mers al reprezentantei zonale se ocupa Lidia Serban, fosta sefa a Sanepidului pe Navodari, actualmente angajata a Primariei. Doamna în cauza a fost deseori observata în compania fiului cel mic al lui Stere Sponte, atât la evenimente sociale, cât si mondene. Nu în ultimul rând, la firma de brokeraj activeaza si Domnica Gorovei, cumnata primarului (sora sotiei). Aceasta este casatorita cu Arthur George Orlando Gorovei, ofiter cu pregatirea de lupta la Penitenciarul de Maxima Siguranta Poarta Alba, implicat în urma cu trei ani într-o altercatie cu consilierul local Adrian Tudora, cel care, acum, este mâna dreapta a primarului. Gorovei si Tudora au uitat de mult animozitatile personale, de vreme ce afacerile pe zona sunt mai importante decât un incident stupid petrecut în timp ce ofiterul activa la negru ca agent de paza al discotecii de la fostul cinematograf. Ca un ultim amanunt, dupa declansarea anchetei penale de la Ecoterm, societatea de asigurari si-a schimbat denumirea oficiala, pentru a i se sterge urmele, dupa acelasi scenariu aplicat la Tehnoprod.

Afaceri personale din banii Primariei

Dincolo de ajutorul dat familiei, Calapod si-a întarit si propria-i pozitie de afaceri, prin intermediul pârghiilor dobândite odata cu functia de primar. Astfel, numai în ultima perioada acesta a reusit sa demoleze vechiul sau butic din zona Modern si sa construiasca în loc un complex comercial cu adevarat modern. O firma privata a contractat de la Ecoterm lucrarea de pavare a trotuarelor care trec prin fata magazinelor primarului. Desi strazi mult mai circulate din oras au ramas cu trotuarele turnate de pe vremea comunismului, aleea care duce de la posta la magazinele primarului a beneficiat de un tratament aparte, fiind asfaltata, iar trotuarele reabilitate cu pavele. Se pare ca argumentele comerciale personale ale primarului au contat mai mult, desi sumele alocate de Ecoterm puteau foarte bine sa fie folosite pentru refacerea tramei stradale din zona centrala, care a ajuns numai valuri si petice. Investigatia continua!

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top