Fără categorie

Briefingul de presă al MAE pe teme de actualitate

Tip: 

Comunicat de presă

Doris Mircea, directorul general al Departamentului Comunicare şi purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, a susţinut astăzi, 27 octombrie 2011, briefingul periodic al MAE pe teme de actualitate, trecând în revistă cele mai semnificative evenimente care au avut loc şi cele care se prefigurează pe agenda ministerului.

Printre evenimentele care vor avea loc în perioada următoare, purtătorul de cuvânt a făcut referire la Reuniunea Informală a miniştrilor din statele riverane Dunării, care va fi organizată în perioada 7-8 noiembrie la Bucureşti. Reuniunea va fi prezidată de ministrul afacerilor externe al României,Teodor Baconschi şi vice – cancelarul şi ministrul federal al Austriei, Michael Spindelegger, şi se va desfăşura sub înaltul patronaj al Preşedintelui României.  Evenimentul marchează, pe de-o parte, un an de la summit-ul de la Bucureşti (8 noiembrie 2010) şi, pe de altă parte, transmite, la nivelul…

Tip: 

Comunicat de presă

Doris Mircea, directorul general al Departamentului Comunicare şi purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, a susţinut astăzi, 27 octombrie 2011, briefingul periodic al MAE pe teme de actualitate, trecând în revistă cele mai semnificative evenimente care au avut loc şi cele care se prefigurează pe agenda ministerului.

Printre evenimentele care vor avea loc în perioada următoare, purtătorul de cuvânt a făcut referire la Reuniunea Informală a miniştrilor din statele riverane Dunării, care va fi organizată în perioada 7-8 noiembrie la Bucureşti. Reuniunea va fi prezidată de ministrul afacerilor externe al României,Teodor Baconschi şi vice – cancelarul şi ministrul federal al Austriei, Michael Spindelegger, şi se va desfăşura sub înaltul patronaj al Preşedintelui României.  Evenimentul marchează, pe de-o parte, un an de la summit-ul de la Bucureşti (8 noiembrie 2010) şi, pe de altă parte, transmite, la nivelul cel mai înalt, voinţa de a transforma Strategia UE pentru Regiunea Dunării într-un proiect central al dezvoltării României în perioada următoare.

Totodată, la 9 noiembrie 2011 ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, va avea o întrevedere cu şeful diplomaţiei slovene, Samuel Zbogar, aflat în vizită oficială, în România. Cei doi miniştri vor discuta despre domeniile prioritare ale colaborării bilaterale, cu accent pe cooperarea politică şi economică, teme europene de actualitate, precum aderarea României la Schengen, Mecanismul de Cooperare şi Verificare, Strategia UE pentru Regiunea Dunării, securitatea energetică şi guvernanţa economică.

La 12 noiembrie, şeful diplomaţiei române va participa, în calitate de invitat de onoare, la deschiderea Congresului Asociaţiei Jurnaliştilor Europeni (AEJ), care se va desfăşura la Bucureşti. Congresul AEJ va avea loc anul acesta sub patronajul MAE şi va avea ca temă “Libertatea şi responsabilitatea în media”. La eveniment vor participa în jur de 100 de jurnalişti din întreaga Europă, care vor avea astfel ocazia să afle nemijlocit mai multe informaţii despre oamenii şi instituţiile româneşti.

Purtătorul de cuvânt al MAE a evidenţiat, de asemenea, faptul că  bunele practici ale României în problematica roma sunt reflectate de Consiliul Europei. Astfel, MAE îşi exprimă satisfacţia faţă de includerea a două exemple transmise de autorităţile române pentru baza electronică de date a Consiliului Europei privind politicile şi bunele practici vizând protejarea drepturilor populaţiei roma. Este vorba de introducerea predării limbii Romani în şcoli şi, respectiv, noul ghid metodologic destinat profesorilor care doresc să includă în cursuri aspecte privind cultura roma.

În ceea ce priveşte cele mai importante evenimente care au avut loc pe agenda MAE, Doris Mircea a punctat: inaugurarea, la 22 octombrie 2011, a Consulatului General al României la Catania; întrevederea ministrului Baconschi cu prim-viceprim-ministrul şi ministrul Afacerilor Externe al Republicii Cehe, Karel Schwarzenberg; întrevederea cu Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş (14 octombrie); primirea reprezentantului special al Federaţiei Ruse pentru conflictul transnistrean, Serghei Gubarev (18 octombrie); lansarea, la 19 octombrie, în prezenţa ministrului Teodor Baconschi, a volumului bilingv „Préliminaires de la guerre à l’est/ Preliminariile războiului din răsărit” – de la Acordul de la Moscova (21 august 1939), până la ostilităţile din Rusia (22 iunie 1941)” sub semnătura lui Grigore Gafencu, publicat de Editura Curtea Veche, cu sprijinul Institutului Diplomatic Român.

De asemenea, a fost readusă în atenţie iniţiativa trilaterală a miniştrilor de externe ai României, Republicii Elene şi Bulgariei privind  scrisoarea comună adresată Înaltului Reprezentant UE, comisarului european pentru extindere şi politica de vecinătate  şi comisarului european pentru politica regională, prin care este propusă elaborarea unei Strategii a Uniunii Europene pentru Balcanii de Vest.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top