COMUNICATE

Brailoiu face cadou alei si banci din Eforie

Primarul orasului Eforie, Ovidiu Brailoiu a facut cadou unei cunostinte o suprafata de teren pe malul marii, exact pe locul unei foste alei de promenada aflata, evident, pe domeniul public. Pentru ca ilegalitatea sa fie mai greu de observat, primarul s-a folosit de o suveica în care au fost implicate mai multe persoane si doua suprafete de teren diferite. Acesta este un singur exemplu din seria unor ilegalitati prin care edilul a exploatat în interes propriu cea mai importanta resursa a orasului Eforie-terenurile.
Mai trebuie spus ca exemplul pe care vi-l prezentam îl pune pe Ovidiu Brailoiu în postura de lup moralist. Caci terenul în cauza a fost vândut în cele din urma cu aproximativ 27 de euro /mp, în timp ce Brailoiu a înaintat o plângere catre DNA Constanta în care îl acuza pe fostul primar Cozma ca a vândut terenuri sub pretul pietei, 300 de euro /mp.

Un articol de Mihai Razvan ROTARU

Mai întâi, seful Directiei de urbanism din primarie, Dan Manea, cumpara, la Eforie Sud, un teren ce fusese revendicat de proprietarul de drept si deci se afla în litigiu. Dupa ce proprietarul Elena-Maria Valeanu a câstigat în instanta dreptul asupra terenului, Brailoiu i-a propus sa îi ofere în compensatie un alt teren, în Eforie Nord, chiar pe faleza. Trebuie spus ca în acest “schimb” nu s-a efectuat nici o evaluare a celor doua terenuri si asta pentru ca lotul de pe malul marii era mult mai valoros. Poate din acelasi motiv afacerea a fost tinuta departe de ochii consilierilor, astfel ca proiectul nu a trecut prin Consiliul Local.
La scurt timp dupa ce a fost pusa în posesie, Valeanu s-a grabit sa vânda terenul la un pret neasteptat de mic. Conform contractului de vânzare-cumparare autentificat sub numarul 1100 din 23 august 2006, Elena Mariana Valeanu i-a vândut Marilenei Cocos terenul cu numarul cadastral 2191, cu suprafata de 449 m.p., situat pe strada Tudor Vladimirescu. Adica exact lotul pe care îl primise în posesie de la primarie.
Surpriza o reprezinta pretul de vânzare, caci Marilena Cocos a dat pe cei 449 de metri patrati doar 12000 de euro, adica mai putin de 27 de euro pe metru patrat. Spre comparatie, un teren de 500 de metri patrati, situat exact lânga lotul în cauza, a fost vândut de catre Teodora Rusu lui Mircea Gabriel Jalba, cu 150000 de euro, conform contractului nr. 2025 din 8.07.2005 (pe care îl detinem), ceea ce înseamna un pret de 300 de euro /m.p.
Ca dovada ca pretul pietei se învârte în jurul acestei valori, sta o alta suprafata de teren pe care Marilena Cocos a cumparat-o în zona de la un anume Silvius Becherescu. Pentru aceasta suprafata, Cocos a platit câte 200 de euro pentru fiecare metru patrat.
Si atunci cum a reusit Cocos sa cumpere un teren de aproape de 500 de metri, chiar în “buza” falezei, cu nici 27 de euro pe metru patrat? Ca sa numai spunem ca terenul a apartinut domeniului public, caci plasa de sârma care îl închide blocheaza o fosta alee de promenada, de pe care abia au fost scoase bancile pe care altadata se asezau poate îndragostitii…
Misterul se dezleaga atunci când aflam ca Marilena Cocos este nimeni alta decât nasa fiicei viceprimarului Vasile Ion. Ca si Liviu Brailoiu, de altfel. Aceasta poate sa fie singura explicatie pentru modul atât de complicat în care Valeanu si-a primit terenul revendicat fara de fapt sa îl primeasca vreodata si s-a ales cu niste bani pe lotul de pe faleza din Eforie Nord, care fusese pregatit pentru altcineva, cu alee si cu banci cu tot.
În aceste conditii, Ovidiu Brailoiu nu a fost oare în postura de lup moralist când l-a reclamat pe fostul primar Mihail Cozma la DNA? Caci, din informatiile pe care le detinem, Brailoiu l-a pârât pe Cozma (cercetat în dosarul nr. 57/2006) la DNA Constanta ca a vândut terenuri ale primariei cu mai putin de 300 de auro, în jurul acestei sume învârtindu-se pretul pietei. Vom reveni.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top