Politic

Bola: PNL a trădat votând împotriva alegerii primarilor în două tururi

Camera Deputaţilor a respins proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Iniţiat în 2016, proiectul de lege modifica articolul 101 din Legea nr.115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, Legea administraţiei publice locale nr.215/2001, şi Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali.

Acest act normativ ar fi modificat modul de alegere a primarului astfel încât în situaţia în care niciun candidat pentru funcţia de primar nu obţinea cel puţin jumătate plus unu din numărul voturilor valabil exprimate, să se fi organizat un al doilea tur de scrutin între candidaţii clasaţi pe primele două locuri.

Iată ce spune vizavi de acest aspect deputatul de Constanța al Partidului Forța Dreptei, Bogdan Bola:

„Când mă mai întreabă cineva de ce am considerat că trebuie să părăsesc partidul căruia i-am dedicat 26 de ani, răspunsul este simplu și dureros: ieri, PNL a trădat încă un angajament din campania electorală din 2020, deși în forurile de conducere ale partidului fusese votată o decizie de susținere a alegerii primarilor în două tururi!

Decizia respectivă a fost votată ȋn perioada când PNL era condus de Ludovic Orban și nu a fost schimbată niciodată de conducerile care au urmat. Alegerea primarilor în două tururi înseamnă respectarea voinței majorității, în timp ce alegerea primarilor într-un singur tur înseamnă ca o minoritate să decidă în locul majorității cine va fi administratorul comunităţii lor.

Pentru ca oamenii să nu uite, aşa cum şi-ar dori pesediştii galbeni, le reamintesc şi faptul că în anul 2017 PNL a depus un proiect de lege pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi. Argumentele de atunci, valabile şi astăzi, erau că este necesar ca ca primarii să fie reprezentativi pentru comunitate şi prin urmare trebuie aleși de cel puțin jumătate plus unu dintre alegătorii prezenți la vot.

Efectele alegerilor ȋntr-un singur tur s-au văzut foarte bine şi la alegerile locale din anul 2020. O treime dintre primari au fost aleși cu mai puțin de 50% din voturile valabil exprimate, iar unii dintre aceştia au fost aleși cu procente între 20% și 29% din totalul celor prezenţi la vot, ceea ce ȋn unele comunităţi poate ȋnsemna chiar mai puţin de 10% din totalul populaţiei cu drept de vot, total aberant şi nereprezentativ.

Proiectul depus de PNL ȋn 2017 a fost respins de Senat în luna noiembrie a aceluiaşi an şi odată ajuns la Camera Deputaților, a fost sechestrat de PSD prin sertarele Comisiilor timp de doi ani de zile. Ludovic Orban, ȋn februarie 2020, când era deja premier, a încercat deblocarea situației alegerii primarilor şi, cu prețul pierderii poziției de prim-ministru, şi-a angajat răspunderea pe un proiect de lege de revenire la alegerile ȋn două tururi pentru primari.

PSD a depus o moțiune de cenzură, iar votarea acesteia de către Parlament a dus la demiterea Guvernului condus de Ludovic Orban. Aşa se duceau luptele ȋntre PNL şi PSD ȋn acea perioadă. Astăzi, PNL este doar o umbră a acelui partid…”

(Sursa foto – Facebook/Bogdan Bola)

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top