Politic

Bola: Ministerul Educației a fost amendat pentru bursele școlare

Ministerul Educației a fost amendat pentru bursele școlare

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a constatat, în unanimitate, că eliminarea de către Ministerul Educației a bursei de ajutor social pentru elevii care învață într-o unitate școlară aflată într-o altă localitate, decât cea de domiciliu, constituie o faptă de discriminare și a amendat Ministerul.

Deputatul de Constanța al partidului Forța Dreptei, Bogdan Bola spune că ar fi avertizat în ultimele luni opinia publică cu privire la decizia aberantă luată de fostul ministru Sorin Cîmpeanu și menținută de actualul ministru Ligia Deca: “În acest sens, am trimis și o interpelare parlamentară prin care am solicitat examinarea legalității acestei decizii prin raportare la nerespectarea legii transparenței decizionale și a legislației pentru combaterea discriminării.

Răspunsul Ministerului Educației, semnat de Ligia Deca, este complet evaziv și generic, fără să răspundă criticilor de nelegalitate semnalate de mine. În acest context, decizia CNCD este binevenită și demonstrează, încă o dată, atitudinea ostilă ministrului Deca față de elevii cu posibilități reduse din România.”

Potrivit fostului ministru Cîmpeanu și implicit actualului ministru Ligia Deca, pentru a beneficia de bursă socială pe criterii de venit, o familie trebuie să aibă un venit pe membru de familie sub 50% din salariul minim net. „Adică, în cazul în care ambii părinți lucrează pe salariul minim și au 2 copii, aceștia formează o familie bogată sau foarte bogată și nu mai merită să primească bursa de ajutor social”, spune Bola.

Tot el a mai afirmat în același context că: “Într-o țară civilizată și europeană, era imposibil să discutăm despre faptul că Ministerul Educației discriminează elevii. Totuși, în România, un ministru al educației are tupeul nesimțit să nu răspundă întrebărilor reprezentanților poporului sau ai ONG.urilor și să discrimineze elevii.

Sper ca Ligia Deca să nu îndrăznească să ignore decizia CNCD și să continue atitudinea profund ostilă pe care a manifestat-o de la preluarea mandatului. Îi transmit doamnei ministru, pentru cultura sa generală care pare că lipsește, că etimologia cuvântului „ministru” vine din limba latină, având sensul de slujitor, în sensul de slujitor al poporului”.

Din aceste considerente, deputatul Bola va solicita (din nou) Ligiei Deca ca în cel mai scurt timp, dar nu mai mult de 15 zile, să revoce Ordinul nr. 5379/2022 sau va sesiza Ministerul Public, pentru cercetarea legalității ordinului, conform art. 1 alin. (5) din Legea nr. 554/2004:

“Când Ministerul Public apreciază că prin emiterea unui act administrativ normativ se vatămă un interes legitim public, sesizează instanța de contencios administrativ competentă de la sediul autorității publice emitente precum și pentru cercetarea penală a persoanelor vinovate, potrivit art. 297 din Codul penal”, conchide Bogdan Bola.

(Sursa foto – Facebook/Bogdan Bola)

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top