Actualitate

Bogdan Bola, despre somnii africani scăpați în Delta Dunării: Noua lege a pescuitului prevede sancțiuni mult mai drastice

Deputatul Bogdan Bola, inițiator al noii Legi a Pescuitului, atrage atenția că sancțiunile din actuala legislație, împotriva celor care introduc în apele naturale viețuitoare alohtone (care trăiesc în alte zone geografice) nu îi poate descuraja pe cei care fac asta.

Este și cazul exemplarelor de somn african pescuite în această vară în Delta Dunării, care ar fi scăpat din niște țarcuri amenajate ilegal de reprezentanții unor societăți comerciale.

Tocmai de aceea, în noua Lege a Pescuitului, am prevăzut la art. 129 că introducerea în amenajările piscicole, fără avizul Ministerului Mediului şi Agenţiei Naţionale pentru Pescuit și Acvacultură, a speciilor acvatice alohtone este contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 17.500 lei. Ba mai mult, la art. 133 am prevăzut că introducerea cu intenţie în habitatele acvatice naturale a unor specii acvatice alohtone constituie INFRACȚIUNE și se pedepsește cu închisoare de la patru la șase ani!”, a transmis deputatul liberal.

În ceea ce privește somnul african ajuns deja în Delta Dunării, Bola spune că în câteva luni, când temperaturile aerului și apei din Deltă vor scădea sub 16 grade, această specie de somn va muri în mod natural, biologia speciei nefiind adaptată la condițiile noastre de mediu.

Însă, potrivit ultimului raport privind mediul al celor de la ONU, riscăm ca în anii ce urmează această specie să devină și invazivă – va putea găsi condiții prielnice de reproducere – din cauza încălzirii globale tot mai accentuate.

Oricând se poate produce un dezastru ecologic în cazul anumitor specii care se aclimatizează și devin invazive în detrimentul speciilor native, cu efecte ireversibile pentru fauna autohtonă.

Tocmai de aceea, trebuie să fim mai responsabili când introducem specii alohtone în acvacultură, fie doar și numai pentru păstrare și să respectăm toate măsurile de biosecuritate.

La sfârșit, trebuie tras și un alt semnal de alarmă: peste 70% din totalul capturilor comerciale sunt specii alohtone invazive sau cu potențial invaziv: rapana, ciprinidele asiatice și carasul!, a concluzionat Bola.

(Foto: Facebook-Bogdan Bola)

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top