Actualitate

Bogdan Bola: Ce s-a întâmplat cu departamentul de decolmatări al Rezervației Biosfera Delta Dunării?

Deputatul Bogdan Bola, inițiator al noii Legi a Pescuitului, aduce în discuție importanța decolmatării canalelor din Delta Dunării și îi cere noului Guvernator al ARBDD să spună care e situația departamentului nou creat în acest sens în cadrul instituției.

Bola amintește că una dintre problemele majore ale Deltei, ridicate în special de către pescari și operatorii din turism, o reprezintă colmatarea canalelor din această zonă:

Multe dintre canale devin impracticabile, peștii nu mai găsesc locuri unde își pot depune icrele, lacurile și bălțile nu mai primesc volumul de apă necesar, etc. De aceea, răspunsul la următoarea întrebare este necesar să fie dat cât mai curând: ce s-a întâmplat cu departamentul de decolmatări prevăzut în organigrama Rezervației Biosfera Delta Dunării? Mai există sau nu..?

Deputatul liberal reproduce destăinuirea fostului guvernator al Deltei Dunării, Mălin Mușatescu, cu privire la acest aspect, aproape necunoscut de către publicul larg.

„În anul 2018, cu ocazia noii organigrame a ARBDD, în calitate de guvernator, am înființat departamentul de Decolmatări. Cu un buget de 500.000 euro, acest departament ar fi trebuit sa debuteze cu achiziționarea unui buldozer cu cupă specializată în astfel de activități, o platformă plutitoare, o barcă, un mic buldozer pentru a nivela nămolul scos pe maluri și trei angajați care să opereze cu aceste utilaje (buldozeriști și pontonier).

Misiunea acestui departament era de a executa decolmatări de întreținere acolo unde Primăriile și pescarii comerciali reclamau probleme în fluxul de apă în complexele lacustre, sau pe canale de acces. Conform calculelor, într-un an, costurile de achiziționare ale utilajelor ar fi fost acoperite, dacă se compară cu costurile decolmatărilor de întreținere făcute cu terți. O regulă esențială în rezolvarea colmatărilor este de a executa lucrări locale, de mică anvergură (în special pe canale), care vor rezolva în timp probleme mari.

O gură de canal colmatată și decolmatată în timp util, va reuși să mențină acel canal (datorita curentului de apa) cu adâncimi normale, ceea ce va însemna în final un aport corect de apă în ghioluri. O gură de canal colmatată și lăsată așa 4 ani, până sunt implementate programele europene și până sunt finalizate licitațiile, va însemna un canal întreg colmatat și ghiolul de la capătul său devenit mlaștină.

În 2019, urma să avem aprobat bugetul pentru acest departament de decolmatări de întreținere, însă am plecat de la Rezervație. Este interesant de știut de ce nici până astăzi acest departament, de o importanță capitală în managementul RBDD, nu este funcțional. Sper ca cineva, cândva, să treacă peste orice interese și să înceapă achiziționarea utilajelor. Și mai sper că zvonurile că odată cu noua organigramă acest departament va fi desființat, să fie simple zvonuri.

P.S. După ce am postat aceste gânduri, cineva mi-a șoptit că acest departament a fost desființat anul trecut. Să trăiască decolmatările!”, a transmis Mălin Mușatescu.

Bola notează că noul Guvernator al ARBDD va trebui să facă lumină cât mai repede în acest caz, pentru a vedea unde anume s-a întâmplat blocajul:

Nu s-a dorit implementarea acestui departament la nivel local sau nu s-a finanțat de la București achiziționarea utilajelor? Și mai ales… mai există acest departament prevăzut în organigramă? Pentru că o astfel de chestiune nu mai suferă amânare pentru acest loc mirific numit Delta Dunării, de o importanță uriașă pentru întreaga țară și aflată în patrimoniul UNESCO.”.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top