Comisia Europeană

Biserica Ortodoxă oferă carnaval, dans, Karaoke, fumat și băut de Revelion!

Biserica Ortodoxă Română nu ratează ocazia de a mai câștiga niște bani cu prilejul sărbătorii „păgâne” a Revelionului. Mai multe hoteluri și pensiuni ce funcționează pe lângă mănăstiri oferă masă și cazare, ba chiar spectacole, dans, karaoke, carnaval, fumat și băut. Hotelul Tismana ce aparține Mitropoliei Olteniei, Hotelul construit de ÎPS Teodosie lângă Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului de la Dorna Arini sau pensiunile construite sau cumpărate la Durău de actualul Patriarh Daniel sunt doar câteva exemple.
Cu ocazia Revelionului, sărbătorit după cum se știe cu patimă și multe excese de către români, am încercat să descoperim „ofertele” spaţiilor de cazare ale mănăstirilor. Iată ce am găsit:

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

 

Hotelul Mănăstirii Tismana: fumat, băutură, distracție

Mănăstirea Tismana din județul Gorj și-a cumpărat propriul hotel. Este vorba despre hotelul cu același nume, ce dispune de 120 de locuri, în 52 de camere și patru apartamente, complet renovate în urmă cu câțiva ani. De pe siteul Mitropoliei Olteniei aflăm că hotelul a devenit arhondaric (casă de oaspeți) a mănăstirii Tismana și că este dedicat pelerinilor care vizitează mănăstirile din zonă.
Sunăm și avem parte de o surpriză. O domnișoară binevoitoare ar face orice să ne vândă oferta de Revelion. Ne oferă mai multe variante, cu două sau trei nopți de cazare sau doar masa de Revelion. Prețurile sunt accesibile, mai ales că Biserica nu plătește impozite pentru acești bani. Ne interesăm de reguli și restricții și aflăm că nu avem de ce să ne facem griji: Hotelul nu mai funcționează în regim de turism monahal, deci putem fuma, bea, nu se ține cont de zilele de post.

Mănăstirea Dorna Arini: carnaval, karaoke, vindecări miraculoase cu piramida de lumină

Baza de Odihnă și Tratament Procopie și Elisabeta vine cu o ofertă de Revelion plină de distracții și antren, chiar dacă se află lângă Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului de la Dorna Arini, construită de ÎPS Teodosie. Pentru 890 lei de persoană, oaspeții vor avea parte de patru nopți de cazare în camere de trei stele, dotate cu cablu TV și internet wirless, mese festive, carnaval, karaoke, muzică, dans și tombolă.
Baza de tratament a fost inaugurată în primăvara anului 2011, în prezența ÎPS Tedosie, Arhiepiscop al Tomisului, ÎPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților şi ÎPS Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului. Este vorba despre deja celebrul „Hotel al lui Teodosie”, construit pe pământul moștenit de înaltul ierarh, împreună cu frații săi și care a făcut să curgă multă cerneală în presă. Sătul de această controversă, ÎPS Teodosie a intrat într-o asociere (ai cărei termeni sunt feriți de ochii profanilor mai ceva ca tainele Bisericii) cu medicul Ionica Ciortan, de la Institutul de Medicină Funcţională „Hera Body Care“, care a și devenit director al așezământului medical. Centrul a fost separat formal de mănăstire, deși se află în imediata ei apropiere și a fost construit inițial ca un fel de casă de oaspeți pentru „pelerini”.
Asocierea arhiepiscopului de la Tomis cu Ionica Ciortan, deși profitabilă probabil în ceea ce privește încasările, este discutabilă în ceea ce privește orientarea… spirituală. E vorba de asocierea Ionică Ciortan cu o serie de terapeuți și vindecători ale căror metode sunt respinse de doctrina oficială a Bisericii.
Iată un exemplu: Publicația Revista Misterelor relatează despre „vindecarea miraculoasă” a unei femei bolnave de poliomielită, cu ajutorul „Piramidei de lumină”, în cadrul unui eveniment organizat la Constanța de către Ionica Ciortan și deschis de ÎPS Teodosie.

Turism marca Patriarhul Daniel: Casa Pelerinului şi Vilele Daniil Sihastrul

În 1995, actualul Patriarh Daniel (atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei) inaugura un centru ecumenic în pitoreasca stațiune Durău, la poalele masivului Ceahlău. Așezământul din incinta mănăstirii Durău a găzduit o serie de evenimente cultural-religioase, dar a și produs mulți bani din turism.
Așezăminte precum Casa Pelerinului sau Vilele Sihastrului sunt, de fapt, pensiuni obișnuite, care primesc nu doar pelerini sau „sihaștri”, ci pe oricine plătește. Pentru Revelion s-au pregătit cu o ofertă: 350 lei de persoană la Casa Pelerinului, pentru trei nopți de cazare, fără mese sau alte servicii incluse şi 240 lei de persoană pentru Vilele Daniil Sihastrul.

 

Actualitate

To Top