Opinii

Nicolae Matei le ia apărarea participanților la mitingul din Năvodari

Primarul ia în considerare o acțiune în justiție la CEDO

Nicolae Matei ia atitudine a emis miercuri, 9 ianuarie, un comunicat de presă prin care ia atitudine în chestiunea anchetării persoanelor ce au participat la mitingul din moiembrie. Atunci, la Năvodari s-au strâns mii de oameni – politicieni, profesori, preoți, dar și simpli cetățeni – pentru a-și exprima susținerea față de primarul orașului. Ceea ce a fost doar un gest de susținere a unui edil care se bucură de o popularitate neștirbită în comunitatea ale cărei destine o conduce, a fost văzut de unii ca o imixtiune în procesul juridic. Prin urmare, a fost demarat un control judiciar, acesta ajungând chiar să fie pus pe ordinea de zi a Consiliului Superior al Magistraturii – de parcă CSM-ul nu avea altceva mai bun de făcut decât să anchete niște oameni care au manifestat pașnic și legal.

Redăm, în cele ce urmează, comunicatul primarului Nicolae Matei.
„Referitor la ordinea de zi din data de 09.01.2013 a Plenului  Consiliului Superior al Magistraturii, aflu cu uimire că la punctul 7 sunt incriminați toți oamenii politici care au participat la mitingul din data de 18.11.2012, miting ce a avut ca scop manifestarea susținerii subsemnatului de către locuitorii Orașului Năvodari, acestora alăturându-se și oameni politici care au rezonat cu acest manifest.
Curios este că în raportul de inspecție judiciară se vorbește clar de faptul că toți susținătorii nu doresc imixtiuni în înfăptuirea actului de justiție, iar tocmai prin concluziile acestui raport apreciez că se aduce atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său, a independenței și imparțialității magistraților în realizarea actului de justiție.
Apreciez că tocmai supunerea la o analiză a inspecției judiciare  privind apărarea independenței sistemului judiciar ca urmare a unor declarații făcute de către susținătorii primarului orașului Năvodari , este o încălcare gravă a libertății de exprimare a opiniilor, drept apărat de legile supreme ale acestei țări.
Dat fiind acest demers al inspecției judiciare, aș fi apreciat oportună și o cercetare în paralel efectuată de organismele abilitate a temelor dezbătute în cadrul emisiunilor postului de televiziune B1 Tv, care îl prezentau pe primarul orașului Năvodari ca o persoană ce se făcea vinovată de faptele reținute în sarcina sa de către organele de cercetare penală, prezumție de nevinovăție de care se bucura orice persoană a acestei tări fiind încălcată flagrant în ceea ce mă privește, cred că tocmai aceste emisiuni erau menite să influențeze subtil justiția.
Îmi ridică serioase semne de întrebare faptul că în cadrul CSM s-a dispus efectuarea unui raport de inspecție judiciară care a vizat și activitatea Curții de Apel București, în legătură cu acest dosar.
Organizatorii mitingului au avut ca unic scop susținerea morală a primarului și speranța oamenilor ca el să poată fi judecat în stare de libertate, deoarece măsura arestului preventiv pe parcursul cercetărilor penale  au apreciat-o a fi exagerat de severa, raportat la faptele reținute a fi săvârșite de către edilul orașului.
Întreaga populație prezentă la acest miting, precum și oamenii politici care au participat au avut convingerea că o măsură mai puțin restrictivă de libertate ar fi fost suficientă pentru continuarea demersurilor judiciare și pentru atingerea scopului suprem al procesului penal, respectiv aflarea adevărului , tragerea la răspundere a celor ce se fac vinovați, precum și nepedepsirea vreunei persoane care nu a încălcat prevederile legale.
Apreciez că prin stabilirea pe ordinea de zi a unui punct avându-l ca și subiect pe primarul orașului Năvodari Matei Nicolae și pe susținătorii acestuia , într-un moment atât de tulbure pentru conducerea sistemului juridic din România denotă încă o dată interesele manifestate asupra dosarului în care sunt judecat în stare de arest preventiv, interese din cauza cărora atât eu cât și susținătorii mei tindem a ne pierde încrederea în puterea justiției independente și imparțiale din România.
Sper să nu fie o imixtiune a unor membrii din cadrul C.S.M  în acest dosar pentru a mă ține în stare de arest, dar eu cred în nevinovăția mea, iar dacă la finele demersurilor judiciare ce urmează a fi parcurse, soluția instanțelor va fi una atinsă de interesele de care am făcut vorbire anterior, cu siguranță voi înainta o plângere către Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

PRIMAR,
MATEI NICOLAE”

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top