Portul Constanţa

BBC: „RBS se îndreaptă spre prima pierdere anuală”

RBS, implicata in finantarea organizatiei teroriste Hamas

Articolul original din 4 Noiembrie 2008

Royal Bank of Scotland a transmis că se aşteaptă să sufere în anul 2008 prima sa pierdere anuală, iar în acest timp a redus valoarea contabilă a mai multor active afectate de criza financiară.

 Oficiali ai băncii au spus că pierderile cauzate de creditele neperformante şi deprecierea activelor au totalizat 206 milioane de lire sterline în al treilea semestru, ele adăugându-se la pierderile de 5,9 miliarde de lire sterline suferite în prima jumătate a anului.

Directorul RBS Stephen Hester a declarat pentru BBC News că obţinerea vreunui profit va fi dificilă.

De asemenea, RBS a detaliat planurile pentru strângerea a 19,7 miliarde de lire sterline ca parte a planului guvernamental de salvare a băncii.

RBS, implicata in finantarea organizatiei teroriste Hamas

Reducerea valorii activelor ar fi fost mai mare în al treilea semestru, însă modificările de natură contabilă cu privire la înregistrarea valorilor mobiliare au determinat o reducere a deprecierii cu 1,2 miliarde de lire sterline.

Oficialii RBS afirmă că profitul operaţional în primele nouă luni ale anului 2008 a fost cu 8% mai mic decât în anul precedent, fără a lua în calcul reducerea valorii activelor.

“Amploarea distorsiunilor pieţei şi în consecinţă a căderii economice ce are loc duce la creşterea abruptă a creditelor neperformante”, a declarat Stephen Hester. Acesta a mai adăugat: “Bănuiesc că s-ar putea concluziona că profiturile vor fi dificil de realizat în acest an.”

RBS a raportat în August, pentru prima jumătate a anului financiar, o pierdere de 691 milioane de lire sterline.

 

Situaţie îngrijorătoare

Stephen Hester  a afirmat că problemele RBS au fost cauzate de decizia băncii de a acorda mult prea multe împrumuturi în vremurile bune.

Prin investiţiile sale RBS a devenit mult prea expus la dezastruoasele împrumuturi de tip sub-prime, către proprietari americani cu istorii de credit riscante. De asemenea, RBS a cumpărat gigantul olandez ABN Amro la apogeul boom-ului.

Editorul economic al BBC, Robert Peston, crede că este extrem de îngrijorător faptul că Royal Bank of Scotland, care are o istorie de aproape 300 de ani, se îndreaptă spre prima sa pierdere anuală.

El a spus că RBS a supravieţuit unui pachet de pierderi de miliarde de lire sterline în faza sub-prime a crizei financiare.

RBS va trebui acum să supravieţuiască pierderilor produse de împrumuturile convenţionale, pentru că recesiunea a îngreunat viaţa pentru indivizii şi companiile cu datorii mari.

Reluarea dividendelor

Oficiali ai RBS au declarat că intenţionează să strângă de la investitori până la 15 miliarde de lire sterline, vânzând acţiuni la preţul de 65.5 pence. Dacă acţiunile nu vor fi cumpărate în întregime, guvernul va achiziţiona restul. De asemenea, guvernul va cumpăra în mod direct acţiuni preferenţiale în valoare totală de 5 miliarde de lire sterline.

Conform termenilor din acordul cu guvernul, plăţile în contul dividendelor vor fi suspendate, salariile directorilor vor fi limitate iar dobânda plătită pentru acţiunile preferenţiale va fi de 12% pe an.

RBS va răscumpăra acţiunile preferenţiale “cât de curând va fi prudent să procedeze în acest mod”, fapt ce îi va permite să reia plata dividendelor.

Stephen Hester a afirmat că ar fi “dezamăgit” dacă nu ar putea plăti dividendele din nou începând din anul 2010.

Lloyds TSB şi HBOS fac parte de asemenea din planul de salvare guvernamental, în timp ce Barclays a strâns fonduri din Orientul Mijlociu.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top