COMUNICATE

Bătaie de joc şi lipsă de profesionalism la Expoziţia Naţională de Arte de la Piteşti

Multe dintre exponatele concurenţilor au fost trântite pe podea, ascunse în debara, sau lipite cu scoci

În perioada 4-20 decembrie, la Piteşti, se desfăşoară Expoziţia Naţională de Arte Plastice şi Decorative (pictură, sculptură, grafică, artă decorativă, design vestimentar şi artă fotografică).

 Un articol de Andreea PAVEL

Odată cu vernisajul a avut loc s-au acordat şi premiile concursului organizat de Consiliul Judeţean Argeș şi Şcoala de Arte şi Meserii din Piteşti. Aflat la a XIV-a ediţie, competiţia a lăsat un gust amar multor concurenţi, din cauza atitudinii organizatorilor şi a lipsei de profesionalism de care au dat dovadă aceştia. Juriul a fost format din Gheorghe Achiţei, profesor de estetică în cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti (preşedintele juriului), Dinu Rădulescu, secretar în cadrul Universităţii Artiştilor Plastici şi conferenţiar universitar doctor în cadrul Universităţii, Mihai Şerbănescu, lector universitar la Şcoala de Arte şi Meserii din Craiova şi Vasile Rizeanu, directorul Şcolii de Arte şi Meserii din Piteşti (şi organizatorul concursului). Echipa constănţeană a fost formată din 15 elevi, care ar fi trebuit să expună în cadrul expoziţiei 35 de lucrări. Activitatea şi lucrările tinerilor, cu vârste cuprinse între 16 şi 33 de ani au fost coordonate de profesorul Bebe Pitei. Acesta, împreună cu cei trei constănţeni care s-au deplasat la Piteşti au obţinut locul III.

Gazdele şi-au bătut joc de artiştii constănţeni

Pe 4 decembrie, cu doar un sfert de oră înainte de începerea oficială a vernisajului, colţul constănţenilor arăta ca după război. Lucrări trântite pe jos la întâmplare, fotografii îndoite, altele lipite pe perete cu scoci şi îngrămădite, şi altele lipsă! Aproape jumătate dintre fotografii, cele mai reprezentative de altfel, erau vârâte în cabina de garderobă. Constănţenii au cerut explicaţii pentru faptul că din expoziţie le lipsesc lucrări, moment în care răspunsul organizatorilor a venit sec: Ne rezervăm dreptul de a selecţiona lucrările. Acesta a fost doar un pretext la faptul că nu mai era loc unde ar fi putut fi expuse şi restul lucrărilor, din cauză că fotografiile piteştenilor, duble ca dimensiune, ocupau un perete întreg, chiar dacă acest lucru încălca cu nesimţire regulamentul. Contactat telefonic de reporterii DEZVĂLUIRI, Bebe Pitei, profesorul coordonator al echipei din Constanţa, a ezitat să emită vreo acuzaţie la persoană şi nu s-a sinchisit să mai găsească vinovaţi pentru umilinţele la care au fost supuşi elevii săi: ”Ce-a fost a fost… Noi n-am contestat deciziile juriului, care a fost alcătuit din artişti de valoare şi oameni demni de respect, precum Gheorghe Achiţei, Grigore Minea, sau Dinu Rădulescu, dar într-adevăr ne-am simţit ofensaţi de faptul că lucrările noastre erau trântite pe jos, îndoite, ascunse în debara. Practic, munca mea şi a copiilor s-a dus pe apa sâmbetei. Când am văzut cum arătau, sincer vă spun că pentru un moment mi-a venit să plâng. Cele mai bune lucrări ale noastre, 11 sau 12, erau în camera de garderobă, într-o cutie. Am insistat să ni le expună şi pe acelea, dar degeaba. Şi-au bătut joc şi de cheltuiala noastră, şi de munca pe care am depus-o, de tot. În semn de protest pentru lipsa de profesionalism şi de bun simţ de care au dat dovadă ne rezervăm dreptul de a nu mai participa anul viitor la concurs. Copiii au fost tare dezamăgiţi şi ei nu merită asta. De fapt, nimeni nu ar merita un astfel de tratament. Când te vrei a fi organizatorul unui eveniment de o asemenea anvergură nu faci treabă de mântuială, ci îţi dai toată silinţa să iasă un lucru de calitate”, a conchis dezamăgit Bebe Pitei. Şi dacă ar mai fi nevoie de vreun argument pentru faptul că organizarea a fost una superficială, menţionăm că în timpul vernisajului câteva lucrări lipite în scoci au căzut, chiar sub ochii juriului, a concurenţilor, şi a celor prezenţi la o expoziţie naţională care se vrea a fi profesionistă.

La Piteşti, nepotismele nasc monştri

Spuneam în rândurile de mai sus că elevilor din cadrul Şcolii de Arte şi Meserii din Constanţa ar fi trebuit să le fie expuse 35 de lucrări. Acest lucru nu s-a întâmplat, ba mai mult, aranjarea exponatelor a fost una de mântuială. În regulamentul competiţiei era specificat faptul că dimensiunea maximă a unei fotografii nu trebuie să depăşească 20/30 cm. După cum lesne se observă, piteştenii au abuzat de faptul că sunt la ei acasă şi au expus poze cu dimensiunile de 50/60 cm, ocupând un perete întreg. Şi nu orice perete, ci pe cel mai favorizant. Dubios este că nimeni din juriu nu s-a sesizat, ca să nu mai spunem că piteştenii nu au eliminaţi, ori depunctaţi. Culmea, culmilor, deşi au încălcat regulamentul, aceştia au obţinut premiul I. Pentru a ne lămuri, e important de menţionat faptul că Ion Sănduloiu, profesorul coordonator al echipei din Piteşti, este director la Serviciul Public Judeţean Salvamont din cadrul Consiliului Judeţean Piteşti, unul dintre organizatori. De asemenea, amintim că celălalt organizator, Şcoala de Arte şi Meserii din Piteşti, îl avea ca reprezentant în juriu pe însuşi directorul instituţiei, Vasile Rizeanu. Echipa craioveană a obţinut locul II. Şi în acest caz se ridică semne de întrebare, dat fiind faptul că din juriu făcea parte şi Mihai Şerbănescu, lector universitar la Şcoala de Arte şi Meserii din Craiova.

Elitele Şcolii de Arte şi Meserii din Constanţa

De menţionat este faptul că în urmă cu doi ani, artiştii constănţeni au obţinut, la acelaşi concurs locul I şi locul II. ”Acum doi ani, clasa mea a luat primele două locuri, însă atunci n-am întâmpinat asemenea dificultăţi. Anul acesta chiar nu le-am înţeles atitudinea faţă de lucrările noastre. Încă o dată repet, pentru a nu fi înţeles greşit: nu contest decizia juriului, adica locul III, cel pe care l-am obţinut anul acesta, ci mă simt jignit de lipsa de profesionalism de care au dat dovadă şi de atitudinea lor faţă de munca noastră”, a declarat Bebe Pitei. Profesorul coordonator ne-a mai redat şi o remarcă a lui Vasile Rizeanu, directorul Şcolii de Artă şi Meserii din Piteşti: ”Ne-a spus că suntem un centru puternic, demn de temut”. O altă dovadă a faptului că elita artiştilor constănţeni face furori la expoziţiile de artă de acest gen este respectul pe care l-au câştigat în faţa reprezentanţilor unei firme franceze de automobile. Prezenţi la eveniment, aceştia au admirat minute în şir exponatele constănţenilor, s-au arătat interesaţi de autorii acestora şi au comentat pozitiv lucrările.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top