Litoralul românesc

Baronul SIF-urilor a pus ochii pe activele de pe litoral

Şefa THR Marea Neagră nu îndrăzneşte să se pună cu oamenii lui Cătălin Chelu

Ancheta ziarului DEZVĂLUIRI pe subiectul SIF Transilvania a provocat agitaţie mare prin birourile THR Marea Neagră .Directorul general al THR, Linica Stan, s-a grăbit să acuze scurgerile de informaţii şi, totodată, să se spele pe mâini de unele dintre neregulile semnalate de noi. Personajul central al acestor discuţii a fost directorul de marketing şi dezvoltare, Gabriel Constantinescu, despre care ziarul nostru a scris că are un salariu de aproximativ 70 milioane, dar merge la serviciu doar în zi de salariu.

Un articol de Mihai RĂZVAN ROTARU

Directoarea Stan s-a prefăcut că nu cunoaşte situaţia şi a căutat ţapi ispăşitori, încercând să afle “cine l-a pontat” pe Constantinescu, pentru ca acesta să îşi ridice salariul.

Doar că trebuie să fii cel puţin fraier să îţi închipui că Linica Stan ar fi îndrăznit să îl cheme pe Constantinescu la serviciu, în condiţiile în care acesta este omul de paie al şefului SIF Moldova, Cătălin Chelu. Unul dintre cei mai bogaţi oameni din România, Chelu a fost adesea numit de presă miliardar de carton, considerându-se că şi Chelu, la rândul lui, este interfaţa unor grupuri de interese mai mult sau mai puţin oculte care au înflorit după 1989. Mărturie pentru acest lucru stau cele 143 (!) de societăţi comerciale în care Chelu a avut sau are interese economice. Multe dintre ele au fost implicate în afaceri dubioase, care au lăsat în urmă dosare penale pentru infracţiuni economice.

Conform preşedintelui SIF Oltenia, Dinel Staicu, Cătălin Chelu ar fi cercetat, în prezent, de către DIICOT pentru că a profitat de influenţa pe care o are în SIF-uri şi i-a obligat pe directorii unor societăţi din portofoliu să îi capitalizeze propriile firme.

Chelu şi-a început ofensiva asupra litoralului

Revenind la Gabriel Constatinescu, pe care Linica Stan se preface că nu îl cunoaşte, trebuie să reamintim că acesta administrează Hotel Suceava, pe care Chelu îl deţine în Eforie Sud. Şi cum afacerile se fac în “familie”, preşedintele SIF Moldova (e vorba de Chelu) a cumpărat hotelul de la THR Marea Neagră (adică de la SIF Transilvania).

Nu deţinem încă informaţii legate de suma la care s-a vândut Hotel Suceava, dar cert e că noul stăpân a preluat odată cu activul şi turiştii pentru sezonul 2008. Şi asta pentru că THR Marea Neagră făcuse contracte cu agenţiile de turism pentru Hotel Suceava. Astfel s-a creat situaţia paradoxală în care THR Marea Neagră a fost obligată să îşi cazeze turiştii cu care făcuse contract într-un hotel care nu îi mai aparţinea, iar Chelu urmează să primească bani pe “chirie”. Surse din interiorul THR atenţionează că decontarea cu pricina ar trebui urmărită cu atenţie, căci noul proprietar nu a avut niciun angajat şi a folosit angajaţi tot de la “firma-mamă”, fără a-i plăti însă.

Omul cu 143 de firme în România

Aşa cum spuneam mai sus, Constantin Chelu are interese economice în nu mai puţin de 143 de firme, probabil un record absolut în România. Combinaţiile de afaceri ale acestor societăţi comerciale şi mai ales faptul că ele au cumpărat acţiuni de la SIF-uri prin intermediul unei firme din Galaţi (atât Chelu, cât şi Constatinescu sunt gălăţeni) a atras atenţia Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, care a sesizat Oficiul Naţional pentru Spălarea Banilor. Cercetările au scos la iveală următoarele:

Un număr de 153 de persoane juridice (143 de societăţi comerciale şi 10 asociaţii) sunt controlate, direct sau indirect, de Cătălin Constantin Chelu. Toate acestea au cumpărat acţiuni emise de cele cinci SIF-uri, în perioada 1999 – 30.04.2004, prin intermediul SC Eldainvest SA Galaţi. Persoanele ce fac parte din acest grup de interese au sau au avut cont deschis la Eldainvest SA şi deţin împreună pachete importante de acţiuni la SIF Moldova, SIF Muntenia şi SIF Oltenia, putând influenţa semnificativ deciziile luate în cadrul acestor societăţi. În perioada 28.09 – 22.10.2004 s-au primit spre decontare opt bilete la ordin, în valoare totală de 1,818 miliarde de lei, emise de SC GRUP-TOOLS SRL în favoarea SC NUCAEM SRL, VISTAS SRL şi IGREC SRL. Toate biletele la ordin au fost girate în favoarea lui Gabriel Constantinescu, care este reprezentantul legal al societăţii emitente.

Chelu a pus ochii şi pe SIF Oltenia

În încercarea sa de a controla cât mai mult din averea SIF-urilor, preşedintele SIF Moldova, Cătălin Chelu, a încercat să pună mâna şi pe SIF Oltenia. Cel pe care a vrut să îl schimbe din funcţie ca să îi ia locul este un alt controversat om de afaceri, Dinel Staicu, fostul patron al echipei de fotbal Universitatea Craiova. La şedinţa din 29 august 2008, Chelu a încercat să convingă Adunarea Generală a SIF Oltenia să nu îi acorde un nou mandat lui Staicu şi a scos în faţă dosarele privind fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor, pe care Dinel le are la DNA. Cu toate acestea, Staicu s-a dovedit mai puternic decât Chelu în Oltenia şi a rămas pe poziţie, fiind votat de peste 60 % dintre membrii Adunării Generale. Acest conflict a scos la iveală interesele enorme ale grupurilor de afaceri  privind SIF-urile.

Imediat după terminarea şedinţei, Dinel Staicu a declarat într-o conferinţă de presă că cel care a vrut să îl suspende din funcţie este Cătălin Chelu, care urmăreşte să îşi crească influenţa în SIF-uri. „Este clar ce a încercat să facă domnul Chelu azi, în şedinţă. Era o oportunitate să fiu schimbat din funcţia de conducere a SIF Oltenia. Se putea face şi altfel, nu invocând dosarele pe care le am la DNA, nu folosind aceste metode mârşave. Probabil că domnul Chelu îşi dorea foarte tare să devină directorul instituţiei”, a declarat Dinel Staicu.

DIICOT a intrat pe fir

Tranzacţiile dubioase în interiorul SIF-urilor i-au adus lui Chelu un dosar penal. Potrivit lui Dinel Staicu, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) ar fi solicitat SIF Oltenia informaţii despre unele tranzacţii. În dosarul de la DIICOT sunt cercetate mai multe tranzacţii pe care societăţi din portofoliul SIF Oltenia le-au făcut pentru capitalizarea firmelor controlate de omul de afaceri Cătălin Chelu. Astfel, Chelu ar fi profitat de poziţia influentă în cadrul SIF şi i-ar fi determinat pe directorii unor firme din portofoliul societăţii să îi capitalizeze propriile firme, prin cumpărarea de acţiuni peste preţul pieţei, în valoare de aproximativ zece milioane de lei (aproximativ 3.000.000 de euro ).

În schimb, omul de afaceri gălăţean susţine că nu ştie nimic. „În premieră aud că aş fi cercetat. Eu nu am fost chemat să dau vreo explicaţie“, a declarat Chelu.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top