COMUNICATE

Avocații din Constanța joacă alba-neagra cu viețile oamenilor

În anul 2000, Calin Gheorghe si-a vândut apartamentul din Constanta si s-a mutat într-o casa din comuna Lumina. Odata ajuns acolo, problemele n-au contenit sa navaleasca în curtea pe care tocmai o cumparase. Marul discordiei era un culoar care facea legatura dintre casa vecinilor, casa lui Calin si strada principala. Culea Traian si familia acestuia, cei de la care au pornit toate neîntelegerile, se încapatânau sa încalce în continuare intimitatea familiei Calin, trecând zilnic prin curtea acestora, pentru a ajunge mai simplu la strada principala. Schema cadastrala dovedeste clar faptul ca locuinta familei Culea beneficiaza de o alta cale de acces la strada principala, ce-i drept ocolitoare, si ca nu are dreptul sa traverseze locuinta vecina. (foto: Avocat Ionel Hasotti)

Un articol de Andreea PAVEL
                       Doru COPOT

Dupa ce a trait doi ani în aceste conditii, exasperat de vecinul sau si de crizele acestuia (deloc rare) din zilele în care se afla în stare de ebrietate, Calin Gheorghe s-a hotarât sa-si ceara drepturile, apelând la Justitie. Dupa cele povestite de el, pe atunci era foarte încrezator ca (dupa art.4 din “Legea pentru organizarea judecatoreasca”, publicata în Monitorul Oficial, în august 1992): “Nimeni nu este mai presus de lege! Justitia se înfaptuieste în mod egal pentru toate persoanele, fara deosebire de rasa, de nationalitate, de origine etnica, de limba, de religie, de sex, de opinie, de apartenenta politica, de avere sau de origine sociala.” Astfel, l-a chemat în instanta pe vecinul sau.

Avocatii îsi împrumuta birourile, iar Justitia uita sa-si mareasca dioptriile

Calin Gheorghe s-a prezentat la biroul de avocatura al Anei Visteanu, dar avea sa afle mai târziu, ca cea cu care a stat de vorba era, de fapt, Carmen Ghiocel, avocata definitiva de la data de 17.03.2001, de-abia transferata de la Baroul Bucuresti. O prima neregula sesizata de Calin ar fi ca în Constanta, avocatii îsi împrumuta birourile, mai ceva decât si-ar împrumuta un pix. Aceasta n-ar fi cea mai serioasa problema, daca luam în considerare abaterile descoperite ulterior. Prima înfatisare la Tribunal a avut loc în luna februarie din 2002, iar dupa spusele reprezentantilor Baroului Constanta, Carmen Ghiocel figureaza precum avocat înscris în Barou de-abia de pe data de 20.05.2002! Se pare, deci, ca la prestatiile lui Ghiocel, nimeni nu i-a solicitat vreo dovada conform careia aceasta din urma ar avea dreptul sa-si reprezinte clientul, ori avocata a fost trecuta cu vederea câteva luni. Un alt lucru dubios este faptul ca aceasta nu a încheiat nici o delegatie cu clientul sau, sau orice alt act scris, ca dovada a raportului client-avocat ce începuse în 2002, desi toate onorurile solicitate fusesera achitate. Calin mai adauga faptul ca, de nenumarate ori, a rugat-o pe Ghiocel sa se implice mai mult pentru cazul lui, sa-si justifice cumva calitatea de avocat. Aceasta din urma, din câte se pare, îl ameninta ca îl va da în judecata pentru ca, tot dupa spusele lui Calin: “Zicea ca o tot sâcâi si sa o las în pace, ca stie ea ce face, dar eu cunosc legile, pentru ca le luasem la mâna pe toate si le citisem, si vedeam ca nu facea practic nimic!”. Din cealalta tabara, Carmen Ghiocel sustine, desigur, contrariul: “Petentul a fost multumit de propunerile expertului, nu mi-a solicitat sa formulam obiectiuni, sau sa atacam hotarârile cu apel. Ulterior am aflat faptul ca petentul are o afectiune cerebrala grava si este posibil ca acesta sa fie motivul plângerilor sale”. Este vorba de o operatie pe creier suferita de Calin, însa acesta dovedeste prin expertiza medicala, ca este lucid si lipsit de repercusiuni psihice în urma operatiei.

Hasotti se bâlbâie, balanta se înclina

Dupa aproape patru ani de documentare continua, fiind la curent cu orice schimbare din legislatie, Calin Gheorghe nu reuseste sa-si explice în vreun fel neconcordantele dintre esenta si aparenta aplicarii legilor. Deschide într-un final ochii si are parte de un impact destul de dur la vederea imaginii divergente a realitatii. Acesta renunta la serviciile avocatei Ghiocel. Dezamagit si ramas fara bani, îsi pastreaza, totusi, ultimele sperante ca Justitia e Justitie si ca nu plateste tribut nimanui. Astfel, pe data de 06.12.2005 solicita Baroului Constanta asistenta gratuita si asteapta raspuns, conform legii, în maxim 30 de zile. Numai ca socotelile legislative nu se potrivesc întotdeauna si acestuia i se raspunde de-abia pe 22.02.2006, dupa trei luni. Ionel Hasotti, Decanul Baroului Constanta, îi refuza cererea, sub art.55, lit.c/Legea 51/1995, cea care îl învesteste, printre altele, si cu aceasta putere. Calin insista si, dupa sapte luni, acelasi Hasotti se razgândeste, iar puterea cu care este învestit îi permite de aceasta data sa acorde asistenta gratuita aceleiasi persoane, cu aceleasi probleme. Exasperat de toate schimbarile de un subiectivism haotic si amenintat din toate partile sa “se calmeze”, Calin Gheorghe apeleaza la mass-media si nu mai stie ce sa creada: Constitutia României o fi vreo legenda, ori vreo doina din batrâni?

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top