Investigaţii

Audit financiar devastator la primăria Ciobanu – primarul Gurgu, bun de plată

Nu mai puțin de 33 de abateri grave au fost identificate de o echipă de auditori de pe lângă Curtea de Conturi Constanța în urma controlului efectuat recent la Primăria comunei Ciobanu, condusă de primarul Tudorel Gurgu. Cred că putem spune fără să greşim că primarul Gurgu are şanse să intre în istoria Curţii de Conturi, pentru cele mai grave şi mai stupide abateri.

În urma auditului financiar efectuat de reprezentanții Camerei de Conturi Constanța, la Primăria comunei Ciobanu, a fost elaborat Raportul 4311/23.10.2018, prin intermediul căruia au ieșit la iveală chestiuni care ar trebui să-l îngrijoreze mult pe edilul Tudorel Gurgu.

Vorbim aici de prejudicii și acțiuni ilegale săvârșite în perioada 17.09.2017 – 26.10.2018.

Evidența contabilă din primăria Ciobanu e varză!

Conform raportului, printre multe alte evidente abateri este indicat și faptul că evidența contabilă nu s-a condus și organizat conform normelor metodologice, a Planului de conturi și instrucțiunilor de aplicare a acestora. Astfel, auditorii au constatat inexactitatea și nerealitatea datelor înscrise în situațiile financiare întocmite și raportate de Primărie și deficiențe privind organizarea și conducerea evidenței contabile, ceea ce contravine cadrului de raportare financiar-contabil.

De exemplu, din totalul cheltuielilor pe combustibil pe anul 2017, în valoare de 208.668 lei, s-a înregistrat prin contul de stocuri doar suma de 23.795,49 lei. Diferența de 205.159 lei fiind înregistrată direct pe cheltuială, deși au fost întocmite doar formal NIR-uri de intrare și recepție a cantității de combustibil achiziționate.

Organizarea Zilelor comunei a fost și ea făcută fără să se țină cont de lege. Astfel că pentru toate sponsorizările primite în cursul anilor 2016-2017, cei din Primărie nu au întocmit contul de execuție și nici situația privind sumele primite și utilizate cu titlu de sponsorizări, chestie total contrară provederilor legale.

Active achiziționate și neînregistrate în contabilitate

Mai multe utilaje sau alte bunuri achiziționate de Primărie nu au fost identificate de auditori în contabilitate. Aici este vorba de un tractor U650, trei centrale electrice pentru încălzire, o semiremorcă, toate în valoare totală de 44.830 lei.

De asemenea s-a constatat că Primăria nu a calculat redevențe și taxe pe terenuri pentru o suprafață de 816,39 de hectare, pentru pășuni și terenuri intravilane și extravilane, ceea ce este total ilegal.

În același spirit de ilegalitate nu au fost înregistrate și nici urmărite creanțele din amenzi sau din redevențe și nici nu au fost luate nici un fel de măsuri în vederea recuperării acestora.

Fenomene paranormale la Ciobanu! Fantomele conduc cele zece utilaje ale Primăriei!

Din documentele puse la dispoziție s-a constatat că un număr de 10 utilaje, printre care, un buldoexcavator, un autogreder, un buldozer, un tractor U50, un autocompactor, un cap tractor marca Volvo și multe altele, nu au fost înregistrate în contul de bunuri care fac parte din domeniul privat al Primăriei Ciobanu. Mai mult, două din aceste utilaje nu au fost înregistrate nici măcar în contul de active fixe. Valoarea totală a acestor utilaje este de 691.998,43 de lei. Din toate aceste 10 utilaje, doar un număr de patru au fost date în folosință societății comerciale Ciobănașul, în timp ce restul de şase au rămas la Primărie, deşi Primăria Ciobanu nu avea angajate persoane care să deservească toate aceste utilaje.

Societatea Primăriei, „Ciobănaşul SRL”, are angajat doar un şofer- mecanic. Cu toate acestea, toate lucrările de: deszăpezire, igienizare, întreținere imobile, spații verzi și pășune, salubritate și lucrări de reparații-reabilitare drumuri, au fost contractate de societatea Ciobănașul SRL. Și pentru aceste lucrări au fost cheltuite sume uriașe pe combustibilii consumați. Cum poate doar un singur angajat să conducă simultan zece utilaje? Doar primarul Gurgu poate să știe asta!

Utilaje dispărute

Echipa de audit a mai constatat și faptul că la momentul efectuării inspecției faptice pe teren în data de 10.10 2018, un număr de patru utilaje nu au mai fost de găsit. A doua zi însă, două remorci au apărut de nicăieri. Paradoxal este faptul că aceste remorci puteau fi aduse exclusiv de capul tractor Volvo, dar acesta nu era acolo, dispăruse. În același timp, scriptic figura ca fiind în service pentru reparații.

Pe de altă parte, aceste utilaje, chiar şi cele nefolosite deloc, au generat cheltuieli de reparații și piese de schimb în valoare de 135.698 lei.

Echipa de audit a mai constatat că au fost decontate cheltuieli de reparații și mentenanță pentru aceste utilaje (achiziționate din fonduri APIA pentru întreţinerea păşunii), deşi păşunea fusese concesiontă. În condiţiile în care Primăria baronului Gurgu nu a prezentat acte de justificare a folosirii lor, concluzia auditorilor a fost că utilajele au fost folosite în cu totul alte scopuri.

Sala de sport din comună a fost transformată ilegal în club de fitness

Finanțată din fonduri guvernamentale, sălii de sport a Liceului teoretic din comuna Ciobanu i-a fost schimbată ilegal destinația.

La fel și gardul din fier forjat construit pentru această sală a dispărut și asta cu ocazia nunții fiicei primarului Gurgu. Acest aspect a fost sesizat și taxat cum se cuvine în raportul de audit, menționându-se că atât sala de sport cât și împrejmuirea nu puteau fi supuse vreunor modificări sau schimbare de destinație deoarece s-ar încălca flagrant legea. Or Gurgu tocmai asta a făcut. A transformat sala de sport în sală de fitness, iar gardul de lângă grădiniţă a fost desființat.

Cheltuielile cu aparatura de fitness precum și cele pentru echiparea saunelor au fost considerate de auditori ca fiind ilegale.

Puteţi citi mai jos un articol despre nunta fiicei lui Gurgu şi modificarea sălii de sport în sală de fitness.

Primarul a făcut nunta fetei în sala de sport, elevii fac educaţia fizică în săli de clasă! (VIDEO)

Cheltuieli total nejustificate, pentru combustibil

Auditorii au constatat și faptul că nu există justificări valabile pentru cantitățile totale de combustibili achiziționați de Primăria Ciobanu, prin lucrările facturate și decontate de societatea Ciobănașul. Din niște calcule simple s-a constatat că există o diferență în documente de circa 13 mii de lei, bani decontați ce nu pot fi justificați.

Mai mult, s-a constatat că în contabilitatea Primăriei nu există înregistrate ca fiind în stoc cantitățile de aproximativ 16 tone de motorină.

De asemenea au fost identificate neconcordanțe bizare în legătură cu utilizarea unor utilaje, simultan în aceeași zi și la același moment și de către aceleași persoane, dar în locații diferite.

Toate aceste neconcordanțe și cheltuieli pe combustibili care nu pot fi justificare se ridică la suma de 74.249,28 lei!

Motorina Primăriei, la cheremul Mercedesului lui Gurgu

Unul dintre capitolele cele mai interesante din acest raport face referire la cheltuielile ilegale pe carburanți pentru mașina personală a primarului Gurgu. În contextul în care Primăria Ciobanu deținea un autovehicul marca Opel, pe post de mașină de serviciu a primarului, Tudorel Gurgu a socotit că este prea prețios pentru a se urca într-un Opel, așa că a recurs la întocmirea unui contract de comodat cu instituția condusă chiar de el, contract prin care acesta își deconta toate cheltuielile pentru mașina sa personala, un Mercedes!!!

Astfel, numai pe carburanți, primarul Gurgu și-ar fi decontat suma totală de 194.830 lei, precum și avansuri de decontare separate în valoare de 9.388 lei.

Pomeni electorale şi îngheţată pentru angajaţii primăriei

În raport sunt menționate abateri de la lege în privința tabletelor achiziționate și date elevilor din comună, în privința bicicletelor date și ele ca pomană electorală, grătare, înghețată pentru agajații primăriei, contracte cu diferite firme fără a le trece prin SEAP și multe altele.

Concluzia este că raportul final al Curții de Conturi a României se anunță a fi extrem de devastator pentru primarul comunei Ciobanu Tudorel Gurgu, iar valoarea prejudiciilor se pare ca va atinge cifre uriașe!

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top