Ancheta

Adevărul murdar din spatele Famigliei de la Pescăria lui Matei

Probabil că mulţi dintre cei care citesc aceste rânduri au auzit „povestea de succes” a Pescăriei lui Matei din Agigea, un fost „pescar muncitor”, care a început prin a vinde peşte pe plajă, iar apoi a fost încurajat de laudele clienţilor să îşi deschidă un restaurant cu specific pescăresc. Mitul s-a transmis şi spre fiul cu acelaşi nume, Matei Datcu, devenit un fel de vedetă media. Puţin ştiu însă ce se ascunde în spatele istoriei romanţate a unui restaurant cu cifră de afaceri de câteva milioane de euro pe an şi că Matei a fost de fapt director general la SC Marea Neagră SA, fostă companie de stat, de la care „pescarul” a dobândit în condiţii foarte suspecte imobile pentru afacerea sa. Condiţii foarte suspecte înseamnă „fals, uz de fals şi inducerea în eroare a creditorilor”, conform unei sesizări pe care Primăria Agigea a făcut-o către ministrul Finanţelor Publice.

Oficial, SC Marea Neagră NU deţinea niciun imobil în Agigea

Povestea începe în anul 2000, când societatea SC Marea Neagră, condusă tocmai de Datcu Matei, acumulează datorii către Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPMC), iar aceasta din urmă cere, pe 15.02.2000, Tribunalului Constanţa, deschiderea procedurii reorganizării judiciare şi a falimentului debitoarei.

Instanţa a respins ca nefondată contestaţia depusă de SC Marea Negră, la care „pescarul” Datcu Matei era director general/administrator. Astfel, pe 27.03.2000 a fost deschisă procedura reorganizării judiciare şi a falimentului SC Marea Neagră SA.

Pe 10.07.2000, Tribunalul Constanţa a desemnat ca administrator pe SC Maestro SRL Constanţa şi a acceptat planul de reorganizare a SC Marea Neagră, iar pe 02.10.2000, noul administrator a depus un raport preliminar asupra activităţii societăţii, unde a precizat că „Societatea Marea Neagră SA deţine patru puncte piscicole amplasate la Mangalia, Costineşti, Midia şi Vadu, precum şi un depozit utilizat ca sortare peşte marin, în Portul Constanţa.

Această listă de inventar este foarte importantă, deoarece din ea lipseşte exact Cherhanaua Agigea şi terenul aferent, pe care SC Marea Neagră le va vinde ulterior către SC Condemar SA!

În ceea ce priveşte măsurile de reorganizare, administratorul a arătat că pentru punctul Vadu urmează a fi demarate operaţiunile de vânzare prin licitaţie publică.

Pe data de 20.11.2000, administratorul SC Maestro SRL a depus un nou raport, prin care a evaluat situaţia creanţelor şi s-a constatat că au fost acoperite integral creanţele societăţii, motiv pentru care la 15.05.2001, Judecătorul Sindic a hotărât închiderea procedurii de reorganizare judiciară şi a falimentului debitoarei SC Marea Negră SA.

Doar lichidatorul judiciar avea dreptul să vândă imobile ale SC Marea Neagră SA

În perioada 15.05.2001, o dată cu ieşirea din faliment, până la data de 13.12.2001, când societatea intră din nou în faliment, prin dosarul 29/118/2001, Datcu Matei-având funcţia de director general/administrator la SC Marea Neagră SA, falsifica două facturi fiscale, 2540816/03.01.2001 şi 2540812/03.01.2001, prin care Condemar SA a dobândit un activ de la SC Marea Neagră SA, deşi legal nu putea face acest lucru, atenţie la data facturilor SC Marea Neagră SA, aceasta fiind în procedura reorganizării judiciare şi a falimentului, vânzările de bunuri imobile sau mobile se puteau organiza numai prin licitaţie publică şi puteau fi organizate numai de către administratorSC Maestro SRL Constanţa. Lucru care nu s-a întâmplat niciodată?!

Adică aceste active nu au fost înstrăinate de lichidator, ci de Datcu Matei şi Ştefan Monica, prin falsificarea documentelor contabile precum şi a facturilor la care am făcut menţiune. Ulterior, aceste active, respectiv imobil Cherhana Agigea, conform facturilor enunţate mai sus, au ajuns fără niciun ban în firma controlată de Datcu Matei şi familia acestuia, Sarda Fish SRL”, se arată în sesizarea Primăriei Agigea.

Pentru a lămuri acestă situaţie, Primăria a solicitat şi a primit pe 16.10.2018, încheierea 1231/15.05.2001 a Tribunalului Constanţa, prin care s-a dispus închiderea procedurii de reorganizare, precum şi lista mijloacelor fixe la data 31.12.2001, din care rezultăPunctul Piscicol Agigea NU se afla în patrimoniul societăţii la acea dată.

La sfârşitul anului 2001, SC Marea Neagră a intrat iar în insolvenţă, fiind numit lichidator judiciar Continvest Insolvenţa, reprezentată de lichidator judiciar Potop Angela, această procedură fiind încă deschisă. Primăria Agigea a solicitat şi acestui lichidator judiciar informaţii cu privire la activele înstrăinate şi a primit o copie după factura nr. 2540812/03.01.2001.

Facturi „falsificate grosolan”

Din lecturarea acestui exemplar al facturii putem observa că aceasta cuprinde o altă suprafaţă a platformei de pământ, faţă de exemplarul comunicat de partea vătămată la dosarul cauzei şi legalizat de către BNP Veronica Petrescu.

În exemplarul comunicat de către administratorul judiciar Potop Angela, suprafaţa platformei este de 1605 mp, iar în exemplarul comunicat de SC Sarda Fish SRL, apare o suprafaţă de 7605 mp.

Acest lucru nu se putea realiza decât prin falsificarea grosolană a facturii, respectiv prin modificarea cifrei 1 în 7. Ne putem da seama de această modificare şi din comparaţia cifrei 7 din cuprinsul facturii cu cifra 7 modificată şi care este evident executată de altă persoană decât autorul facturii. Interesul în modificarea facturii l-a avut Datcu Matei, care la acea dată îndeplinea funcţia de Director General/Administrator, care a dorit să creeze aparenţa dobândirii unei suprafeţe mai mari a platformei de pământ deţinută de către societatea Sarda Fish SRL, cu toate că această suprafaţă a platformei nu are corespondenţă în proiectul tehnic edificat de către Întreprinderea Piscicolă.

Instanţa consideră contractul „lovit de nulitate absolută”

În aceste condiţii, urmează să apreciaţi asupra dreptului de proprietate asupra imobilelor Cherhana Agigea, deţinut în fals de SC Sarda Fish SRL, să sesizaţi organele competente cu privire la săvârşirea infracţiunilor de fals, uz de fals şi inducerea în eroare a creditorilor şi să cereţi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa cercetarea acestor infracţiuni, inclusiv să cereţi nulitatea absolută a facturilor 2540816/03.01.2001 şi 2540812/03.01.2001”, se mai precizează în adresă.

Şi dacă cineva îşi închipuia că acest imobil, vândut în condiţii de ilegalitate, a fost totuşi plătit, ei bine, se înşeală. SC Marea Neagră SA şi SC Condemar SA au încheiat pentru această tranzacţie un ordin de compensare, pe 30.07.2002.

În 2003, SC Condemar SA a încercat intabularea dreptului de proprietate asupra cherhanalei şi a terenului, dar solicitarea a fost respinsă de către Judecătoria Constanţa, care consideră contractul de vânzare-cumpărare încheiat de părţi ca fiind lovit de nulitate absolută.

Cu toate acestea, Matei îşi vede netulburat de treabă şi a început să modernizeze vechea cherhana (chiar imobilul la care ne-am referit aici). Vom reveni.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top