Actualitate

Atenție, RAJA S.A. execută lucrări majore la rețeaua de apă de pe bd. Al. Lăpușneanu!

În prezent, RAJA SA derulează la nivelul municipiului Constanța, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) 18 contracte de lucrări, cu o valoare totală de peste 611 milioane lei. Investițiile privind extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată vor avea ca finalitate peste 76 km de rețele noi de apă și canalizare pe 264 de străzi din municipiu. Mare parte dintre aceste investiții vizează reabilitarea aducțiunilor și magistralelor de alimentare cu apă, precum și refulările ce asigură transportul apelor uzate către stațiile de epurare. Toate lucrările sunt de mari dimensiuni (diametrele conductelor de aducțiune sunt cuprinse între 300 și 1000 mm), realizate pe lungimi extinse, la adâncimi cuprinse între 2 și 8 metri. Înlocuirea conductelor îmbătrânite, unele cu o vechime de peste 70 ani, ai căror parametri tehnologici sunt depășiți, va conduce la creșterea siguranței în funcționare a sistemului de alimentare cu apă prin reducerea pierderilor, asigurarea serviciului fără discontinuități și menținerea calității apei potabile, în timp ce sistemul de canalizare va fi mai ușor de întreținut și va putea prelua un debit mai mare de apă uzată. Totodată, noile magistrale și conducte de aducțiune sunt dimensionate pentru a face față noilor cerințe de dezvoltare urbană a municipiului Constanța. Toate aceste lucrări sunt atent monitorizate și de către Primăria Constanța, ai cărei reprezentanți urmăresc respectarea condițiilor de calitate și încadrarea în termenele stabilite prin contracte.

La ora actuală – 12 iunie 2023, se desfășoară intervenții majore și pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu la intersecția cu str. I.L. Caragiale, zona Casei de Cultură, unde se execută lucrări de reabilitare a magistralei de apă, din fontă ductilă, cu diametrul de 800 mm. Acestea fac parte din contractul CL 34, “Reabilitare conducte magistrale, tronson 3 – municipiul Constanța”, în valoare de aproximativ 58,4 milioane lei. În zonă au fost descoperite diferite obstacole precum canivouri sau instalații ale altor deținători de utilități, unele abandonate, altele funcționale. În această situație a fost necesară modificarea traseului inițial și implicit modificarea soluției tehnice prin montarea a două conducte noi, cu diametrul de 450 mm. Pentru a limita impactul asupra traficului din zona intens circulată, lucrările se vor executa pe parcursul nopții, urmând ca până dimineața zona de intervenție să fie adusă la stadiul de piatră. Conform graficelor, lucrările ce sunt executate la o adâncime de aproximativ 2 metri, urmează să fie finalizate într-un termen de 3 săptămâni în zona intersecției de la Casa de Cultură.

Tot în cursul acestei zile, au fost demarate și lucrările de schimbare a conductei de aducțiune DN 600, de pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu în zona intersecției cu strada Nicolae Iorga. Intervențiile fac parte din contractul CL 33, “Reabilitare conducte de aducțiune și magistrale, stații de pompare și refulări aferente în municipiul Constanța”, în valoare de aproximativ 78,14 milioane lei. Deoarece noua conductă va fi pozată la o adâncime de peste 4,5 metri și având în vedere riscurile și implicit respectarea normelor privind securitatea muncii, pozarea conductei se va face prin săpătură deschisă. În acest sens, pe bulevardul Al. Lăpușneanu, în zona intersecției cu str. Nicolae Iorga, traficul va fi blocat pe sensul de mers către stațiunea Mamaia. Astfel, circulația va fi deviată pentru ambele direcții de mers doar pe sensul înspre Gara Constanța.

În vederea desfășurării intervențiilor, zona a fost împrejmuită și semnalizată corespunzător, iar pentru fluidizarea traficului a fost anunțată și Poliția Locală, iar lucrările au fost avizate de către Poliția Rutieră. Durata de execuție a acestora este de aproximativ 2 săptămâni, având în vedere că este necesară și subtraversarea canivoului cu rețelele termice.

În toată această perioadă, echipe mixte, alcătuite din reprezentanți ai RAJA SA și ai Primăriei Constanța vor urmări desfășurarea activităților pentru respectarea termenelor stabilite și vor executa periodic verificări în teren astfel încât disconfortul creat de lucrările derulate să fie cât mai redus pentru cetățenii municipiului Constanța.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top