Actualitate

Contract semnat pentru restaurarea Sinagogii din Constanța: O nouă etapă în păstrarea patrimoniului cultural

Astăzi a fost semnat contractul pentru executarea lucrărilor de restaurare și reabilitare generală la Sinagoga (Templul Israelit) din Constanța, unul dintre cele mai frumoase și emblematice lăcașuri de cult iudaic din România. Această semnătură marchează un moment de bucurie și speranță, întrucât acest important monument va fi salvat și readus la viață, servind drept simbol al Municipiului Constanța și reprezentând o valoare culturală pentru întreaga societate.

Președintele Federației Comunităților Evreiești din România, Silviu Vexler, a exprimat entuziasmul său în legătură cu această realizare deosebită, subliniind importanța sinagogii ca simbol al diversității religioase și culturale din România:

„Astăzi a fost semnat contractul pentru executarea lucrărilor de restaurare și reabilitare generală la Sinagoga (Templul Israelit) din Constanța.
Unul dintre cele mai frumoase și emblematice lăcășuri de cult iudaic din România, cu o poveste fascinantă și un adevărat simbol al Municipiului Constanța este salvat și va reveni la viață, urmând să fie redat atât evreilor din România cât și întregii societăți.
9 ani de eforturi susținute, chiar și atunci când totul părea fără speranță. Zeci de drumuri la Constanța. Sute de discuții cu Președintele Comunității Evreilor din Constanță, domnul Sorin Lucian Ionescu, colegul meu și principalul partener în acest proiect, care a rezistat și nu și-a pierdut încrederea. Mii de documente. Incercări repetate care au eșuat.
O speranță care a devenit astăzi realitate.
Cu adâncă recunoștință pentru toți cei care s-au implicat și au sprijinit acest demers de-a lungul anilor.
Mulțumesc Ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice Și Administrației, domnul Cseke Attila-Zoltán și Președintelui Consiliului de Administrație al Companiei Naționale de Investiții, doamna Manuela Irina Patrascoiu pentru o colaborare de un profesionalism impecabil.
Apreciez în mod special deschiderea arătată de Consiliul Județean Constanța și Primăria Municipiului Constanța pentru acest demers”.

De asemenea, președintele Comunității Evreilor din Constanța, Sorin Lucian Ionescu, a exprimat recunoștința sa față de toți cei implicați și a subliniat perseverența și determinarea necesare în parcursul de restaurare și reabilitare a sinagogii:

„După lupte seculare care au durat 9 (nouă) ani și în care îmi pierdusem speranța, s-a întâmplat!!!
Au fost 9 ani de alergătură, speranțe, dezamăgiri, hârdaie de căcat vărsate în cap de tot felul de cretini (inclusiv din presă, diaspora dar și de pe la noi), înjurături pe facebook și acuze că vreau să vând terenul (ne-am fi umplut de bani, Comunitatea).
Câțiva oameni merită toate laudele: în primul rând, președintele Vexler, care muncește la năluca asta de când era doar un consilier parlamentar ca și mine (până de curînd). El s-a bătut cel mai mult și A CREZUT (eu încetasem să mai cred). Apoi Decebal Făgădău, încă de când era viceprimar – 6 ani din tot acest timp.
Nu în ultimul rând, hulitul Liviu Dragnea, de pe vremea cînd era Ministrul Dezvoltării. Apoi Sevil Shaideh, de pe aceeași poziție – amândoi au susținut proiectul și l-au păstrat pe tapet.
Iar, mai de curând, președintele Consiliului Județean, Mihai Lupu, care ne-a sprijinit și ajutat cu reînoirea autorizațiilor.

Respect și mulțumiri”!

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top