Comisia Europeană

Armata trage un tun imobiliar pe Plaja Corbu

MAPN a ocupat abuziv terenul Primăriei şi loturile câtorva sute de proprietari

Armata Română a luat cu asalt Golful Corbului, unde a instalat Poligonul de rachete Capul Midia. Militarii au invadat o bună bucată din Plaja Corbu şi o zonă adiacentă de peste 450 de hectare de teren, au îngrădit accesul pe plajă şi au montat panouri prin care avertizează că în zonă e pericol de iradiere. Aceasta nu este o ştire despre operaţiuni militare, ci prezentarea unei demonstraţii de forţă a unui minister ai căror oficiali par a nu înţelege că au trecut deja 20 de ani de la căderea regimului opresiv din România. În ochii acestor “militari”, faptul că terenurile pe care au intrat au proprietari cu acte în regulă (Primăria Corbu şi sute de persoane fizice) nu are nicio importanţă, pentru că aceştia sunt doar nişte… bieţi civili! Incidentul blochează dezvoltarea turismului, căci nimeni nu poate construi nimic pe o distanţă de un kilometru faţă de perimetrul unităţii. Oamenii din zonă spun însă că se pregăteşte un mare tun imobiliar.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU, Ştefan Doru COPOŢ

“Acces interzis! Pericol de radiaţii!”

Un gard din lemn şi sârmă ghimpată blochează accesul în nordul Plajei Corbu. Panourile cu mesajele “Acces interzis!” sau “Pericol de radiaţii!” sunt de natură să dea fiori oricui ajunge în zonă şi probabil că îi vor îndepărta şi pe turiştii care vin vara, în număr din ce în ce mai mare, pe această plajă până acum liniştită.
Gardul a fost montat abuziv în urmă cu două luni de către reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale, fără autorizaţie de construcţie de la Primăria Corbu, fără aviz de la Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Totodată, militarii au construit şi un drum asfaltat în interiorul poligonului, de asemenea fără niciun fel de autorizaţie. Guvernatorul Deltei, Grigore Baboianu, a aflat de la jurnaliştii DEZVĂLUIRI despre isprăvile Armatei la Corbu: “Nu ştiu nimic. ARBDD nu le-a dat nicio aprobare pentru construirea gardului sau drumului despre care vorbiţi. Acolo este teritoriul Rezervaţiei şi nu poţi să te apuci să construieşti după bunul plac. Dacă lucrurile stau într-adevăr aşa, vom lua măsurile care se impun”.
Într-o situaţie încă şi mai gravă se află Primăria Corbu, şi câteva sute de proprietari, care s-au trezit că nu pot intra pe terenurile ce le aparţin.

Proprietari cu acte în regulă

Conform informaţiilor furnizate de oficiali ai Primăriei Corbu, în anul 2004 au fost inventariate toate terenurile ce aparţineau Consiliului Local. În 2007 au fost împroprietărite câteva sute de persoane, pe o suprafaţă de aproape 800 de hectare, în virtutea Legii 247/2005, care obligă primăriile să-i pună în posesie pe foştii proprietari, pe toate terenurile disponibile.
La acea dată, lotul la care facem referire figura ca “Neproductiv nisipos” şi nu s-a atins nimeni de terenul de aproximativ 150 de hectare (cumpărat de MAPN în anul 1940) pe care se află unitatea militară.
Documentele au trecut prin Comisia Locală de Fond Funciar, Comisia Judeţeană de Fond Funciar şi Prefectura Constanţa, care le-au dat aviz favorabil. De asemenea, la Oficiul Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară terenul apărea liber de sarcină, lucru confirmat şi de directorul instituţiei, Stere Sponte: “Din punctul nostru de vedere, Primăria a procedat legal la punerea în posesie. Ulterior, MAPN ne-a cerut să le intabulăm acest teren, dar i-am respins, pentru că proprietarii de drept deja îşi intabulaseră terenurile”.

MAPN se opune dezvoltării turismului

Primăria Corbu a început apoi elaborarea unui PUZ numit “Golful Corbului”, considerând că zona trebuie dezvoltată din punct de vedere turistic. Nu de aceeaşi părere a fost însă MAPN, care a refuzat să dea aviz favorabil PUZ-ului. Un document trimis de către Statul Major General Primăriei Corbu menţionează că suprafaţa de teren luată în studiu se suprapune peste “terenurile cu destinaţie specială aflate în administrarea MAPN” şi că nu sunt respectate “limitele zonei de siguranţă ale obiectivului militar special”.
Consilierul local Eugen Lemnaru, care a participat la discuţiile purtate cu reprezentanţii Armatei, contrazice documentul MAPN: “Acest lucru nu este adevărat. Pe hărţile pe care le deţinem sunt trecute câteva zone cu destinaţii speciale, de care noi nu ne-am atins. În ceea ce priveşte zona de siguranţă, despre care MAPN spune că este de un kilometru în jurul teritoriului ocupat de armată, înseamnă că îi alungăm pe toţi de pe plajă şi nu mai facem deloc turism aici. Pe de altă parte, la câteva sute de metri de gardul lor este deja construită o casă de vacanţă (am reuşit să aflăm că ea aparţine unui angajat MAPN, n.red.), iar acolo armata a dat aviz!”(vezi foto).

“Noi am mâncat de pe terenurile alea, iar acum aflăm că sunt iradiate?”

Documentul MAPN va alunga toţi turiştii din zonă, căci face referire la “posibilitatea căderii muniţiilor, a ţintelor aeriene în zona complexului de locuinţe” şi la “existenţa radiaţiilor electromagnetice peste limitele admise”.
Aceste precizări au agitat şi mai mult spiritele la Primăria Corbu, căci ele crează o stare de insecuritate. “Abia acum aflăm la ce riscuri suntem supuşi. Toată vara, plaja a fost plină de turişti, la mai puţin de 100 de metri de poligon. După documentul MAPN, înseamnă că putea să cadă o rachetă peste ei. Apoi, mai e povestea cu radiaţiile. Noi ne-am hrănit de pe terenurile alea, am făcut agricultură acolo. Acum ni se spune că am fost radiaţi?!”, ne-a declarat Lemnaru. MAPN nu s-a mulţumit să respingă PUZ-ul, ci a îngrădit abuziv o bucată de plajă şi păşune, aflate în proprietatea Primăriei Corbu, respectiv în administrarea ARBDD.

Atunci când reprezentanţii Primăriei le-au cerut un document care să ateste că au vreun drept asupra acelui teren (un titlu de proprietate), oficialii MAPN le-au răspuns că aceste documente sunt secrete!

Armata face o nouă naţionalizare?

Nu doar Primăria are probleme cu militarii poligonului de la Capul Midia, ci şi proprietarii zonei de peste 450 de hectare pe care MAPN se crede stăpân. Aceştia consideră că armata face o nouă naţionalizare, după modelul regimului comunist. Câţiva proprietari ne-au declarat sub protecţia anonimatului că nu sunt lăsaţi să intre pe terenurile lor. “Am mers cu un client care vroia să cumpere terenul. Când îi arătam locul, au venit doi militari înarmaţi, care ne-au spus să plecăm imediat, că acolo e unitate militară. Am încercat să îi explic că aceea e proprietate mea, am documente, dar în zadar. Pur şi simplu ne-au gonit de acolo. Este un abuz de neimaginat, căci proprietatea este garantată de Constituţie”.
Atât reprezentanţi ai primăriei, cât şi proprietarii cu care am discutat spun că în spatele intervenţiei armatei stau interese imobiliare. Consilierul Lemnaru e de părere că povestea cu poligonul militar e doar o perdea de fum în spatele căreia se ascund mari interese imobiliare: “Ei spun că au activitate în poligon. Asta e vrăjeală. Au muniţie sovietică veche de 50 de ani şi mai trag şi ei din când în când cu ce le-a mai rămas. În urmă cu câţiva ani au tras o rachetă spre mare, dar ea s-a dus pe uscat şi nu a fost găsită nici până în ziua de azi. Ei vor în acest fel să justifice funcţionarea unei unităţi dezafectate. E ciudat faptul că acum şi-au amintit de acest poligon. În realitate, vara vin în această unitate tot felul de ofiţeri cu familiile şi stau gratis la plajă”.
Comandantul unităţii militare de la Capul Midia nu a dorit să discute cu noi pe acest subiect.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top