Litoralul românesc

Aproape 500 mii euro adunaţi de Dan Puric pentru Centrul Memorial Aiud au dispărut!

http://www.dezvaluiri.ro/images/_poze_articole/2009-08-03/osuarul%20monumentului%20de%20la%20aiud_jpg.jpg

http://www.dezvaluiri.ro/images/_poze_articole/2009-08-03/osuarul%20monumentului%20de%20la%20aiud_jpg.jpg Sfinţii închisorilor tulbură apele în lumea ortodoxă

Încă din primii ani de după 1989, o serie de lideri informali ai Bisericii Ortodoxe au pus problema canonizării unor “martiri” din temniţele comuniste. Unii dintre ei, precum Valeriu Gafencu, Preotul Ilie Lăcătuşu sau Corneliu Zelea Codreanu se bucură deja de o “cinstire populară”: li s-au pictat icoane şi li s-au compus rugăciuni. În cazul unora dintre ei, persoane cu iniţiativă au întocmit dosare de canonizare pe care le-au dat diverşilor episcopi pentru a fi discutate în Sfântul Sinod. Toate aceste demersuri au rămas fără răspuns, iar Sinodul se fereşte să discute în mod oficial despre acest subiect, probabil din cauza apartenenţei foştilor deţinuţi politici la Mişcarea Legionară.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

O dată cu înscăunarea Patriarhului Daniel, canonizarea “sfinţilor închisorilor” pare a fi şi mai greu de înfăptuit, căci noul şef al BOR este un adversar al cercurilor tradiţionalist-naţionaliste.
În plus-spun reprezentanţii grupărilor tradiţionaliste, naţionaliste şi legionare-canonizarea “sfinţilor închisorilor” ar deranja cercurile politice de la Bucureşti, precum şi comunitatea evreiască internaţională.
Un grup de iniţiativă a decis totuşi să facă un prim pas prin construirea la Aiud a unei mănăstiri şi a unui Centru Memorial închinat celor care au suportat chinuri şi umilinţe în temniţele comuniste. Părintele Iustin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă a fost considerat liderul de drept al acestui grup de iniţiativă, mai ales că a fost întemniţat timp de 11 ani, iar în prezent este creierul “Opoziţiei tradiţionaliste” din Biserică.

Banii credincioşilor nu au ajuns la Aiudhttp://www.dezvaluiri.ro/images/_poze_articole/2009-08-03/sinucigasul111-coperta1.jpg

Actorul Dan Puric, transformat în ultimii ani într-un fervent apărător al Ortodoxiei şi al valorilor tradiţionale a hotărât să susţină, la rândul lui, proiectul. Aşadar a început o campanie de conferinţe şi spectacole cu un preţ de intrare foarte piperat, ţinând cont că se adresa unui public obişnuit cu conferinţele religioase unde accesul era liber. Dar Puric a anunţat că scopul este unul nobil: banii strânşi din bilete, sponsorizări şi vânzarea de cărţi vor fi donaţi pentru construirea Mănăstirii şi Centrului Memorial Aiud.
O idee nobilă, doar că în practică lucururile nu au stat deloc aşa. Fundaţia Art Production, organizatoarea conferinţelor lui Dan Puric din anul 2009, arată într-un comunicat de presă că doar 13000 euro au fost donaţi Schitului “Înălţarea Sfintei Cruci” de la Aiud. Asta în timp ce Fundaţia Art Production şi Dan Puric au câştigat aproximativ 500000 euro ! (din calculele prezentate detaliat pe blogul său de către jurnalistul Victor Roncea).

Ceartă pentru memoria “sfinţilor închisorilor”

Săptămâna trecută, Părintele Iustin Pârvu a vizitat schitul de la Aiud. Conform declaraţiilor unor persoane care se aflau la faţa locului (şi care au şi filmat cu telefonul mobil), dan Puric a apărut la scurt timp, “ca din întâmplare” (a mărturisit că venea de la episcopul locului, Andrei Andreicuţ). Cei de faţă povestesc că Părintele Iustin (care îi este şi duhovnic) aproape că nu l-a băgat în seamă pe Puric. Mai mult, unul dintre ucenicii părintelui chiar l-a apostrofat. (puteţi vedea momentul la http://www.youtube.com/watch?v=nI-IvdWhT0Y&eurl=http%3A%2F%2Fapologeticum.wordpress.com%2F2009%2F07%2F21%2Fcomplotul-tortionarilor-de-azi-impotriva-martirilor-de-la-aiud%2F&feature=player_embedded) Puric a plecat nervos spunând că imediat va sosi la faţa locului Episcopul Andrei Andreicuţ. Ceea ce s-a şi întâmplat. Episcopul (un apropiat al Patriarhului Daniel) s-a burzuluit la cei prezenţi spunându-le că nu e nevoie de ajutor pentru ridicarea Mănăstirii şi a Centrului Memorial şi, mai ales, construcţia se va face în baza planului arhitectului tocmit de el (vezi http://www.youtube.com/watch?v=E1A6Z5C63Yo&eurl=http%3A%2F%2Fapologeticum.wordpress.com%2F2009%2F07%2F21%2Fcomplotul-tortionarilor-de-azi-impotriva-martirilor-de-la-aiud%2F&feature=player_embedded)

Patriarhul vrea Centru Memorial, călugării vor mănăstire

Pe fond, se pare că e vorba de o confruntare ideologică între două tabere care gândesc fundamental diferit. Oameni precum Părintele Iustin vor ca la Aiud să se ridice o mănăstire ortodoxă şi se tem că un centru cultural ar putea desacraliza memoria celor care au pătimit în inchisori, în timp ce Patriarhul Daniel, Episcopul Andreicuţ şi Dan Puric insistă pe partea memorialistică, documentară, culturală.
Iată spre exemplu care este părerea unuia dintre reperele ortodoxiei româneşti, Părintele Arsenie Papacioc, fost detinut politic la Aiud: “Dacă e un centru cultural nu mai e şi mănăstire… Marea greşeală este că oamenii au un Dumnezeu inventat de ei, ca să asculte Dumnezeu de ei, nu ei de Dumnezeu”.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top