Litoralul românesc

Bugetul mizer şi indolenţa Guvernului afundă primarii în groapa de gunoi a UE

Lipsa firmelor de salubrizare la licitaţii a dus la nerespectarea termenului de 16 iulie

”Au pus carul înaintea boilor”, este replica la unison a primarilor comunelor constănţene, atunci când vine vorba de obligaţia europeană de închidere a gropilor de gunoi de pe raza judeţului, dar şi de modul tipic românesc de aplicare a prevederilor UE. Cele mai frecvente motive pentru care termenul de 16 iulie a.c. nu a putut fi respectat de majoritatea primăriilor din Constanţa sunt fie lipsa banilor, fie lipsa documentaţiei necesare, ori imposibilitatea transportării gunoiului la un alt spaţiu de depozitare.
Acum, după ce groapa explicaţiilor a fost închisă la rându-i, apare un nou vinovat de nerespectarea termenului european: dezinteresul total al firmelor private şi lipsa acestora la licitaţiile în urma cărora ar fi trebuit concesionat serviciul de salubrizare. Şefii administraţiilor locale din comunele situate la o distanţă mai mare de 10-15 km de oraş, ne-au povestit cum, la nenumărate licitaţii, bătea vântul în săli şi se trezeau că nici măcar o societate n-a fost interesată de oferta lor, dat fiind faptul că dacă s-ar fi înhămat cu preluarea serviciului, profitul firmelor ar fi fost aproape inexistent. 

Un articol de Andreea PAVEL

Miniştrii s-au lepădat de responsabilităţi în ogrăzile primarilor

Cum ne-am obişnuit de altfel şi de această dată vinovaţii de neaplicarea legislaţiei europene sunt tot primarii. Nimeni nu s-a gândit însă la lipsa unei strategii a Guvernului României, sau la absenţa soluţiilor, să le spunem de ”rezervă”, în cazul în care aceştia nu vor avea posibilităţi financiare de susţinere a proiectului european. Pe de altă parte, nu există o strategie de informare a publicului, la nivel naţional, prin care oamenii să conştientizeze importanţa colectării selective a deşeurilor, ori de ce vor trebui la un moment dat să suporte taxele aferente colectării gunoiului de către firmele specializate. Primarul comunei constănţene Săcele, Ioan Oprea ne-a declarat cu privire la aceste aspecte, următoarele: ”Ei trebuiau, domnule, să vină cu soluţii, nu noi. Primarul trebuie să pună în aplicare o strategie a lor, atunci când avem de-a face cu o situaţie în care este implicată UE, nu să facem de capul nostru. Ei au trântit un termen, dar nimeni nu ne-a întrebat dacă avem bani, dacă oamenii ştiu despre ce e vorba, sau dacă putem să ducem la bun sfârşit ordinul venit de sus. Spre exemplu, primarul din Istria a acoperit groapa de gunoi, dar mai departe ce va face? Va deschide alta. Nu este o soluţie să închizi o groapă şi să deschizi alta, ulterior. Şi povestea asta e cu două tăişuri. Că după ce închizi o groapă, vine o firmă fantomă-căpuşă, să te ajute, vezi Doamne. Asta pentru că trebuie şi să câştige cineva din toată afacerea”, a conchis şeful administraţiei locale, supărat din cauza inexistenţei unei strategii solide la nivel guvernamental.

”Dacă îi pun să plătească, or să arunce deşeurile pe câmp”

Nici în comuna Mihai Viteazu situaţia nu e mai strălucită. Primarul Gheorghe Grameni  ne-a tăiat scurt orice altă întrebare referitoare la problema gropilor de gunoi: ”Nu, n-am bani! Cu ce bani să respect termenul?”. Cât despre informarea publică, acesta a continuat în acelaşi registru: ”Ar trebui să mă duc singur să car gunoiul de la oameni, pentru că oamenii nu sunt informaţi, aruncă deşeurile unul peste altul, fără să ţină cont de natura sau provenienţa acestora. Aruncă orice la gunoi”. Nici angajarea unei firme de specialitate nu este o soluţie pentru comunitatea din Mihai Viteazu: ”Bine, angajez, să zicem, o firmă specializată. Cu ce bani o plătesc? Că firma aia nu-mi strânge mie gunoiul că sunt Grameni. Apoi, să spunem că le închid. Dar după aia ce fac, pentru că deşeuri se strâng zilnic. Săptămânal ar trebui să le transport la prima groapă ecologică din zonă. Vă întreb iar: cu ce bani?”. În cele din urmă, supărarea primarului Grameni este aceeaşi cu a edilului Oprea: ”Ei trebuiau să vină să vadă despre ce e vorba, nu doar să dea ordine şi să trimită amenzi şi constatări, că aşa e foarte uşor să spui cuiva ce are de făcut, dar normal e să te interesezi dacă poate, dacă nu de ce şi cum poţi să-l ajuţi. Că până la urmă obligaţia de a respecta regulile UE e a tuturor, nu numai a noastră, a primarilor”.
Gheorghe Grameni mai întâmpină o problemă cu locuitorii comunei, declanşată de taxa pe care aceştia vor fi nevoiţi să o achite, în momentul în care serviciul de salubrizare va fi concesionat: ”Le-am spus să se pregătească pentru că va veni momentul în care vor trebui să plătească o taxă pentru colectarea selectivă a deşeurilor de către o firmă specializată. Oamenii mi-au sărit în cap, n-au reacţionat deloc bine şi vă spun eu ce vor face: vor arunca gunoaiele în câmp şi-aşa mai departe, pentru că nu sunt informaţi. Întâi se face conştientizarea publicului şi după aceea te apuci de muncă. Dar bani, de unde?”.

Salariile funcţionarilor, prioritatea care a lăsat deschisă groapa de gunoi

”Prioritatea mea este să plătesc oamenii care muncesc pentru ca locuitorii comunei Saraiu să beneficieze, atât cât se poate în situaţia asta generată de criza economică, de bunăstare şi să resimtă cât mai puţin probleme actuale. Lor le-am asigurat salariile, angajaţilor din Primărie, pentru că oamenii ăştia au familii şi muncesc şi peste program la câte probleme avem, mai ales acum cu aplicarea regulilor UE. Şi când nu voi mai avea bani nici măcar să le achit salariile, atunci voi închide primăria şi plecăm toţi în concedii neplătite, sau avem grijă de gospodării. N-am ce face. De unde să am bani ca să închid gropile. Am cerut cu insistenţă să văd proiectul şi regulile europene în ce priveşte problema deşeurilor, ca să o compar cu cea românească, pentru că noi singuri ne batem cuie-n coşciug şi cu birocraţia, şi cu dezinteresul miniştrilor şi al parlamentarilor şi cu prostia care domină clasa politică românească. Sunt doar trei – patru reguli ale UE în ce priveşte deşeurile, însă noi am mai adăugat vreo câteva zeci – sute. Nu am bani să transport gunoiul la Medgidia şi nici o firmă nu se încurcă pentru profit aproape zero cu localitatea Saraiu, la 60-70 km de Constanţa. Şi dacă închid gropile, mai departe ce fac?”, conchide amărât şeful administraţiei locale din comuna Saraiu, Vasile Băjan.

Profitul firmelor de salubrizare, miasma ce-a stricat regulile UE

Acesta este poate principalul motiv pentru care termenul de 16 iulie nu a fost respectat de majoritatea primăriilor din mediul rural, dar pe care puţini îl cunosc. Primarul comunei Comana, Ion Adam, ne-a adus la cunoştinţă informaţia conform căreia, secretara acestuia s-a trezit singură cuc la o licitaţie organizată de Primăria Pecineaga. Întâlnirea avea ca scop concesionarea serviciului public de salubrizare şi a fost organizată în urmă cu o lună: ”Săptămâna trecută, administraţia locală din Pecineaga a organizat o licitaţie care s-a anulat pentru că nu s-a înscris nici un ofertant. Perioada de amânare este de 52 de zile, deci daţi-vă seama de ce nu s-a putut respecta termenul de 16 iulie. Nici o firmă nu este interesată de comunele aflate la mai mult de câţiva kilometri de Constanţa, să îşi asume această responsabilitate, în primul rând din cauza duratei scurte a contractului, de doar trei ani. Apoi combustibilul folosit şi banii necesari acţiunii reprezintă nişte cheltuieli mult mai mari faţă de banii care i-ar încasa de la primării, prin locuitorii comunelor, deci ies în pierdere. Şi fiind privaţi, îşi urmăresc doar interesul şi deci nu se înscriu la licitaţii. Şi aşa, nu respectăm noi termenele”, conchide primarul Ion Adam. Acesta ne-a povestit despre groapa de gunoi din Comana că… a fost astupată cu pământ, pentru că atât i-a permis bugetul: ”Aştept amenda, sau o soluţie ori financiară, ori de altă natură, prin care să pot respecta prevederile legislative ale UE”, a conchis primarul comunei Comana.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top