Litoralul românesc

Aparatele de copiere a informaţiilor secrete din bancomate sunt insesizabile

Poliţia Constanţa nu poate informa publicul cu privire la modelul unui dispozitiv de copiere a PIN-ului bancar.

Dispozitivele de copiere a codurilor PIN aparţinând cardurilor bancare nu mai sunt demult o necunoscută pentru hackerii români. Cu toate acestea, aparatele rămân o enigmă pentru reprezentanţii Poliţiei Constanţa. Pentru a informa publicul şi a încerca preîntâmpinarea unor astfel de fapte, jurnaliştii DEZVĂLUIRI au solicitat Poliţiei Constanţa poze cu dispozitivele respective. Stupoare! Deşi trimit comunicate de presă prin care anunţă prinderea infractorilor, poliţiştii constănţeni nu sunt în stare să pună la dispoziţia publicului şi fotografiile prin care oamenii ar avea posibilitatea să vadă cum arată un astfel de aparat şi, în momentul în care utilizează cardul, să depisteze dispozitivul şi să anunţe Poliţia. Pentru că, unul dintre motivele principale din cauza căruia au loc astfel de incidente este tocmai faptul că în momentul folosirii cardului, oamenii nu îşi dau seama de existenţa unui astfel de aparat. Astfel, poliţiştii nu numai că îşi îngreunează munca, prin faptul că nu pot fi ţinuţi la curent de cetăţeni înainte ca aceştia să fie jefuiţi, dar nici nu pot informa publicul cu privire la modelul unui astfel de dispozitiv.
Un articol de Andreea PAVEL

Hoţii sunt prinşi la nimereală

Probabil doar hazardul, cheful şi patrularea aleatorie sunt aspectele după care se ghidează poliţiştii în munca pe care o desfăşoară pentru a depista dispozitivele de copiere a codurilor PIN ale cardurilor bancare. Şi dacă au puţină baftă, poate prind şi vreun hoţ când le montează. Dacă nu, asta e. Un comunicat de presă sosit pe 14.07.2009, anunţa următoarea informaţie: ”În seara de 13.07.2009, în jurul orei 20.00, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Constanţa au fost sesizaţi de către poliţiştii Secţiei 3 despre faptul că la ATM-ul unei unităţi bancare situate pe Bulevardul Tomis din Constanţa, a fost identificat un dispozitiv electronic şi o cameră video, confecţionate artizanal, pentru citirea datelor de identificare şi a codurilor PIN aferente cardurilor bancare. În urma cercetării efectuate la faţa locului, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Constanţa au ridicat aceste obiecte în vederea expertizării criminalistice şi a stabilirii identităţii persoanelor care au montat ilegal aceste dispozitive”. Şi cam atât. Nici prin gând nu le-a trecut poliţiştilor să facă o poză cu trofeul, chit că pentru palmaresul personal, cu telefonul mobil, pentru a ne putea pune ulterior la dispoziţie fotografiile mult mai utile şi elocvente decât un comunicat prin care să anunţe că au mai depistat un dispozitiv.
 
Sfaturi depăşite pentru victimele dispozitivelor de copiere a PIN-ului

Tot în comunicat, poliţiştii dau şi nişte sfaturi pentru cei care scot bani din bancomat:
–    ”Dacă scoateţi numerar de la un bancomat, verificaţi de fiecare dată să nu fie alte persoane în jurul vostru şi să poată vedea codul PIN pe care îl introduceţi”. Foarte frumos, dar avem de-a face cu dispozitive pe care nu le poţi depista dacă nu ştii cum arată, nu cu hoţi care privesc peste umărul tău!
–    ”Mascaţi tastatura bancomatului la introducerea codului PIN”. Degeaba însă dacă dispozitivul respectiv este cel care reţine informaţiile secrete, deci singura soluţie, după această logică, ar fi să nu mai introduci cardul, adică să nu mai scoţi bani.
–    ”Dacă sesizaţi pe carcasa bancomatului ataşate dispozitive suspecte (adiţionale), sesizaţi imediat unitatea bancară căreia îi aparţine sau Poliţia”. De acord, dar dispozitivele nu sunt ataşate, ci introduse în bancomat, astfel încât nu-ţi poţi da seama, decât dacă tu ai construit bancomatul respectiv, că acesta conţine un dispozitiv ”suspect”.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top