Ştiri

Alegem primarii o dată cu parlamentarii?

Parlamentarii şi primarii constănţeni au dezbătut subiectul comasării alegerilor

O declaraţie care a zguduit din temelii clasa politică românească aparţine premierului Emil Boc, care a vorbit despre cumularea alegerilor locale şi parlamentare. Puterea susţine că astfel Statul va economisi 30 de milioane de euro, iar procentul oamenilor care îşi vor exprima votul la parlamentare va creşte substanţial. Ziarul DEZVALUIRI au stat de vorbă cu parlamentari şi primari din judeţul Constanţa, pentru a vă prezenta cum a fost percepută propunerea premierului de politicienii constănţeni. Citiţi, în rândurile ce urmează, declaraţiile pro şi contra ale acestora.

Un articol de Andreea PAVEL
                   Cristian Andrei LEONTE

Zanfir Iorguş, deputat PDL:

„Cred că decizia de a comasa alegerile locale cu cele parlamentare este o măsură politică ce vrea să îmbunătăţească întreg sistemul. Are şi avantaje şi dezavantaje. Avantajul ar fi că oamenii vor ieşi în număr mai mare la vot, la alegerile parlamentare, şi astfel vocea majorităţii va fi exprimată mai bine. Dezavantajele ar fi că votul va fi politizat, iar oamenii vor avea prea multe buletine de vot şi, probabil, vor fi confuzi“.

Alexandru Mazăre, senator PSD:

„Noi ne opunem acestei decizii şi o considerăm total anti-democratică. Nicăieri în Uniunea Europeană nu se suprapun alegerile. Principalul argument este că se va crea un haos total, iar electoratul nu va şti dacă votează pentru construirea unei grădiniţe, pentru cota unică, sau pentru impozite. La parlamentare, rata de participare din 2008 a fost apropiată de cele din restul statelor UE, iar Udrea cheltuieşte milioane de euro în localităţile cu primari PDL, deci argumentele lor, că astfel economisesc şi scot oamenii la vot sunt absurde“.

Puiu Haşotti, senator PNL:

„Este o decizie proastă, care se îndreaptă, printre altele, împotriva Comisiei de la Veneţia. Cumularea alegerilor nu se face în nici o ţară europeană. Mesajele electorale ale primarilor sunt total diferite de cele ale parlamentarilor, deci, dacă se vor cumula alegerile, oamenii care vor vota se vor afla într-o confuzie totală. Argumentul PDL, conform căruia astfel vom economisi, este stupid şi penibil. Indiferent de cum se vor organiza alegerile, PDL le va pierde. Dacă alegerile se vor comasa, principalul perdant va fi democraţia românească şi, implicit, cetăţeanul român“.

Ce spun primarii?

Anton Burcea, Adamclisi (PDL): „Părerea mea este că este o idee bună, mai ales pe vreme de criză. Pe de altă parte, este posibil să crească şi numărul celor care vor vota parlamentarii”.
Titu Neague, Bărăganu (PSD): „Nu cred că aduce vreun beneficiu şi nu cred că este o idee bună, mai alesă că 30 de milioane de euro nu înseamnă nimic pentru bugetul României. E posibil să crească numărul celor care vor vota la parlamentare, dar, în ansamblu, comasarea va fi făcută doar ca să deruteze electoratul. Vor lua şase buletine de vot şi vor fi derutaţi”.
Gheorghe Chirciu, Oltina (PNL): „La bătrâni apare singurul dezavantaj, pentru că va fi harababură, dar în rest este o idee foarte bună, pentru că banii se vor întoarce la primării. Al doilea aspect pozitiv este că va exista o singură campanie electorală, de o lună”.
Tudor Nădrag, Hârşova (PDL): „Eu sunt de acord să se desfăşoare alegerile împreună, pentru că facem o mare economie. Şi aş vrea să se comaseze mai multe localităţi, transformate în raioane, ca să fiu şef de raion, pentru că sunt tătic în zona asta. Glumesc, dar este adevărat că sunt tătic în zonă pentru că, în calitate constructor, am executat în toate localităţile din împrejurimi, lucrări la şcoli, biserici, drumuri, apă. Asta ar economisi foarte mulţi bani”.
Gheorghe Topalu, Aliman (PSD): „Nu cred că e bine să se comaseze, pentru că sunt multe buletine de vot şi oamenii vor fi confuzi. Pe de altă parte, am face şi economii, dar e mai greu cu votul, că, mai ales bătrânii, ar fi derutaţi. Dar dacă asta vrea Guvernul, ne vom conforma”.
Gheorghe Grameni, Mihai Viteazu (PNL): „Pentru electoratul din mediul rural, nu e o idee bună, pentru că oamenii care vor avea atât de multe buletine de vot în mână, vor fi confuzi. Deci va fi o harababură totală. Partea cu economia mă depăşeşte, nu mă pot pronunţa”.
Dumitru Bocai, Ovidiu (PDL): „Părerea mea este că avem de-a face cu o alegere mai mult decât bună, pentru că vom economisi pe toată linia: şi bani, şi timp, şi nici oamenii nu vor ieşi de două ori, în acelaşi an, la vot. Cei care spun că sunt prea multe buletine şi oamenii nu ştiu ce votează, îşi jignesc electoratul. Oamenii ştiu ce votează, o fac cu bună ştiinţă, chiar şi atunci când îşi vând votul”.
Gheorghe Frigoi, Crucea (PSD): „Partea proastă e că nu se ţine cont de ceea ce propun primarii. Cred că ar trebui ca lucrurile să se desfăşoare ca până acum. Dacă într-adevăr s-ar face economie, ar fi bine, dar la câte pierderi sunt… Pe de altă parte, e foarte greoi să lucrezi cu atâtea buletine de vot, mai ales bătrânii vor fi confuzi şi nu cred că vor avea răbdare să consulte listele electorale. Foarte rar sunt cunoscuţi parlamentarii, pentru că vin doar din patru în patru ani”.

Ce nu ştiţi despre alegeri

–    Partidele politice au cheltuit, pentru publicitatea în presă, la alegerile locale din 2008, de 2,5 ori mai mult comparativ cu scrutinul din 2004, potrivit unui raport realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP). Raportul estimează că pentru alegerile locale din 2008 s-au cheltuit, la nivel naţional, în jur de 40-50 milioane de euro.

–    În condiţiile în care PIB-ul pentru 2008 a fost estimat la 139,1 miliarde de euro, un calcul simplu ne arată că partidele au cheltuit doar la locale (!) în jur de 0,03% din Produsul Intern Brut.

–    La sfârşitul lunii august 2011, premierul Emil Boc a declarat, într-un interviu acordat postului public de radio, că statul ar economisi 30 de milioane de euro, dacă alegerile locale ar fi cumulate cu cele parlamentare.

–    Un alt argument al Puterii este că electoratul se prezintă în număr mai mare la vot, la alegerile locale, fiind mai interesat de alegerea primarului, iar la alegerile parlamentare, procentul celor care votează scade drastic. Cumulând alegerile, parlamentarii vor fi aleşi de o majoritate “mai mare”.

–    Referitor la părerea primarilor despre comasarea alegerilor, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat, la începutul lunii septembrie: “Primarii, de toate culorile politice, au apreciat că ar fi bine ca alegerile să fie comasate, iar banii economisiţi în acest fel să fie redirecţionaţi spre investiţii sau spre alte sectoare importante pentru cetăţeni”.  

–    Potrivit datelor furnizate de partide Autorităţii Electorale Permanente şi publicate în Monitorul Oficial, în 2008, cel mai mare buget de venituri l-a avut PDL, respectiv 23.435.647 lei. Partidul a cheltuit suma de 27.172.296 lei. Majoritatea veniturilor au fost făcute din transferuri de la partid şi din venituri specifice campaniei, iar cele mai mari cheltuieli au fost făcute cu tipăriturile şi materialele promoţionale, peste 11 milioane de lei. PSD a beneficiat de suma de 17.117.309 lei şi a cheltuit 25.978.235 lei, peste 12 milioane fiind bani alocaţi materialelor promoţionale, dar şi sondajelor. De altfel, social-democraţii au plătit cei mai mulţi bani pe sondajele de opinie, respectiv peste 2.600.000 lei. PNL a avut venituri de 17.818.520 lei şi a cheltuit 18.542.125 lei, peste cinci milioane şi jumătate de lei fiind alocate tipăriturilor şi materialelor promoţionale. Liberalii au folosit bani nu numai din transferuri de partid, cotizaţii şi donaţii, dar şi din subvenţia de la buget – 130.000 lei.UDMR a avut venituri de 3.381.965 lei şi a cheltuit 3.878.127 lei. Conservatorii au avut un buget de 1.828.372 lei şi au cheltuit 1.989.500 lei. PRM a fost singurul partid care a cheltuit cât a avut: 1.046.824,71 lei.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top