Ştiri

O nouă Lege a Adopţiilor, un scop şi o misiune a femeilor din PC

Statisticile realizate, la nivel naţional, de către instituţiile specializate în domeniu, denotă că există peste 350 de mii de copii ai căror părinţi sunt plecaţi peste hotare, 126 de mii de copii care nu au nici mamă, nici tată şi mai mult de 40 de mii de copii sunt abandonaţi,  dintre care 9.000 lăsaţi prin spitale. Despre situaţia acestora, dar mai ales despre lacunele legislaţiei privind adopţia copiilor din România s-a discutat, în cursul săptămânii trecute, în cadrul unei mese rotunde cu tema „Abandon şi adopţie”, proiect iniţiat de către Organizaţia de Femei a Partidului Conservator, Filiala Judeţeană Constanţa.

Atât specialişti ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Constanţa, cât şi reprezentante în teritoriu din partea organizaţiilor politice de femei, din judeţului Constanţa s-au întâlnit, pe 12 septembrie, la o masă rotundă, ce a avut loc în sala de protocol a Casei de Cultură a Sindicatelor, pentru a dezbate împreună fenomenul abandonului şi problema adopţiei în România. Printre invitaţii de seamă s-au numărat  Mihaela Ristea – director adjunct general, DGASPC Constanţa, Anca Ghiţulescu – şef servciu management adopţii din cadrul DGASPC Constanţa, Aneta Fătu – jurist DGASPC Constanţa. Carmen Lungu – preşedintele Crucea Roşie Filiala Constanţa, deputatul PSD Antonella Marinescu, Liliana Mincă, preşedintele OFPC, Maria Frangeti, preşedintele Ligii Femeilor din Constanţa, Mariana Belu – secretar general, Consiliul Judeţean Constanţa şi Raluca Trandafir – Organizaţia de Femei PNL Constanţa. Mihaela Ristea a declarat că există un proiect de lege nr. 273/2004 privind regimul juridic al adopţiei, căruia, în procedură de urgenţă i s-au adus foarte multe amendamente, dar care au fost respinse la Camera Senatului.
Liliana Mincă, preşedintele OFPC a susţinut că „familia din PC” vrea să obţină o cotă în Parlament astfel încât legislaţia actuală să fie modificată aşa cum îşi doresc cei din teritoriu. Nu se doresc sancţiuni drastice pentru cei care îşi abandonează copiii, pentru că un rol important îl joacă aici mai ales instituţiile statului. Ministerul de Interne, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ministerul Sănătăţii, consiliile locale, primăriile, ONG-urile au obligaţia să se ocupe de diminuarea acestui fenomen. Liliana Mincă a punctat decisiv, referindu-se direct şi privind în acelaşi timp spre importanţa şi influenţa bisericii în acest caz: „Inclusiv Biserica este importantă aici”. Deputatul PSD, Antonella Marinescu s-a referit la lipsa asistenţilor sociali, care reprezintă o problemă importantă în privinţa creşterii abandonului: „Diminuarea locurilor de muncă şi scăderea salariilor cu 25%, nu au făcut altceva decât să determine asistenţii sociali să plece din sistem”.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top