În urma incendiului de la „Litere”, o studentă povesteşte
La sfârşitul săptămânii trecute, un incendiu puternic a izbucnit la subsolul Facultăţii de Litere din Bucureşti. Un eveniment ce a făcut rating şi a vândut bine tabloidele. Câţi ştiu însă că, în afara unei ştiri bune, întâmplarea ascunde o realitate îngrijorătoare?
O studentă din anul III la Facultatea de Litere povesteşte pe blogul său cum ea şi colegii ei, aflaţi în examen, erau să o păţească, dacă nu simţeau mirosul de fum, la timp: „Pe mine incendiul m-a prins undeva la etajul 4, dând un examen. Ceea ce nu ştiu jurnaliştii şi pun pariu că nici figurile importante din conducerea facultăţii e că la etajul 4 alarma de incendiu nu se aude! Deci a trebuit să aşteptăm să urce fumul ca să ne dăm seama că ceva nu e în regulă. Da, incredibil dar adevărat”.
Un articol de Andreea PAVEL
„Fraierilor, ardeţi!”
Tânăra mai dezvăluie şi alte probleme ale instituţiei în care urmează să-şi susţină examenul de licenţă, la vară, să sperăm nevătămată: „Inutil să mai spun că evacuarea e aproape imposibilă, pentru că scara de urgenţă este mereu sub lacăt. Drept dovadă nici măcar pompierii nu au urcat pe acolo. Există numai şi numai coridoarele claustrofobe şi scările în spirală pe care nici într-o zi normală nu te simţi în siguranţă.
Dând dovadă de un puternic simţ al umorului, norocoasa studentă îşi încheie postarea cu o autoironie: „În fine, glumind la telefon cu câţiva prieteni, bine că nu ne-am trezit cu un pompier bătându-ne în geam şi dându-ne şi nouă vestea zilei: fraierilor, ardeţi!”. Tot ce-i posibil, în viitor… .
Arhiva făcută scrum
Peste 200 de studenţie participau la cursuri, seminarii sau se aflau în toiul examenelor, în momentul izbucnirii incendiului. Intensitatea acestuia a fost atât de mare, încât fumul gros şi înecăcios a ajuns până la etajul şase al clădirii. Mai mulţi tineri s-au intoxicat cu fum, iar internarea acestora a fost absolut necesară pentru a-şi reveni. În sala în care se ţineau arhivele facultăţii, zeci, sau poate chiar sute de dosare pline cu diverse acte, au fost făcute scrum.
Pagubele depăşesc 200 de milioane de lei vechi.
