Litoralul românesc

Agenție de Turism în Casa Domnului! O biserică din Constanța și-a dat în folosință spațiul unei societăți comerciale

Puțină lume știe că biserica Sf. Ștefan din zona gării Constanța nu este doar locaș de cult, ci și sediul unei societăți comerciale specializate în organizarea de excursii în străinătate. De altfel, agenția de turism se pare că este singura care-și promovează excursiile pe gardurile bisericilor din oraș, ceea ce ne indică faptul că au primit înaltă binecuvântare pentru activitatea lor.
SC Nazareth International SRL are sediul, conform datelor de la Oficiul Registrului Comerțului, în incinta bisericii Sf. Ștefan din zona gării Constanța. Patronul acesteia, Balamaci Ion, născut în anul 1939, a recunoscut că deține firma, dar nu a mai vrut să detalieze în ce condiții s-a întâmplat minunea să aibă biroul chiar într-o biserică. Am primit prin e-mail o explicație din partea agenției: „s-au luat în considerare nevoile enoriașilor și pentru a nu crește cheltuiala societății, implicit costul unui bilet de pelerinaj, s-a găsit de cuviință să se încheie un contract de comodat pentru sediul social”.

Un articol de Călin GAVRILAȘ

 

Din datele oficiale ale firmei reiese că în februarie 2016 s-a încheiat contractul de comodat nr. 244 între parohia Sf. Ștefan și SC Nazareth International prin care firma privată primește spațiu în incinta bisericii. Un reprezentant al parohiei, preotul Grigore Mihai apare ca persoană de contact pe toate afișele agenției prin care se vând pelerinaje sau alte excursii. Acesta, conform spuselor lui, fiind ghid autorizat are un contract de colaborare cu agenția pentru ghidarea grupurilor și promovarea ofertelor. Ne întrebăm în ce condiții reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului și-au dat acceptul pentru încheierea unui astfel de contract ce transformă Casa Domnului în „casă de negustorie”, mai ales că un contract de comodat presupune darea în folosință gratuită a unui bun, deci, teoretic, biserica n-ar avea nici un beneficiu oficial din cedarea spațiului? Dar, neoficial, încurcate sunt căile Domnului și mari interesele reprezentanților Lui…
Preotul Mihai Grigore, slujitor la biserica Sf. Ștefan ne-a explicat și el de ce o firmă privată poate avea sediul într-un locaș de cult: „agenția Nazareth International fiind specializată în organizarea pelerinajelor a considerat că este mai bine și mai potrivit să-și desfășoare activitatea în incinta Parohiei noastre(înainte avusese sediul în str. Griviței fiind într-o zonă mai greu accesibila pentru pelerini)  pentru simplul motiv de a fi mai aproape de clienții și colaboratorii ei”. Prin comparație, vedem că agenția de pelerinaj a Patriarhiei Române, Basilica Travel, are sedii doar în locații care nu sunt biserici. Deci, mai marii BOR ar trebui să învețe de la Constanța cum se fac afacerile cu pelerini în locașul de cult.
Pe site-ul Ministerului de Finanțe, SC Nazareth International SRL a înregistrat în ultimii ani o cifră de afaceri deosebit de mică pentru activitatea pe care o desfășoară: 23.063 lei în 2013, 30.391 lei în 2014 și 38.963 lei în 2015. Din afișele agenției vedem că doar un pelerinaj în Israel costă 550 euro/turist, iar grupul este de minim 50 de persoane ( total 121.000 lei) și asta ne face să ne punem mari semne de întrebare cu privire la acuratețea datelor. O explicație am primit-o de la reprezentanții firmei care ne-au declarat că “potrivit oricărei monografii contabile, veniturile obținute de agențiile de turism, sunt venituri din comision, informație care se poate obține din orice manual ori site de specialitate”. Mai departe, ni se atrage atenția că aceste comisioane ale agenției „sunt foarte mici și flexibile, având în vedere caracterul strict religios sau chiar pot fi și inexistente, pentru o parte a grupului, care probează în fața preotului starea financiară precară și dorința creștinească de a însoți grupul”.

Din imaginile postate pe site-ul agenției vedem că preotul Mihai s-a deplasat alături de reprezentanți ai Arhiepiscopiei Tomisului ( chiar și de IPS Teodosie) în diferite pelerinaje organizate de această agenție de turism, pelerinaje ce bănuim că nu s-au încadrat în categoria celor cu comisioane inexistente. Așadar, societatea comercială cu sediul în biserica Sf. Ștefan se bucură de binecuvântarea ierarhului Tomisului, deschizându-se astfel oportunitatea ca bisericile să fie închiriate ca spații pentru activități comerciale private.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top