Fără categorie

Agenda digitală: un proiect finanţat de UE urmăreşte generalizarea accesului la terminalele pentru autoservire

Bruxelles, 30 august 2011 – Un proiect finanţat de UE urmăreşte să facă terminalele pentru autoservire, cum sunt distribuitoarele automate de bilete pentru transportul public, ghişeele de informare a publicului sau bancomatele, mai accesibile pentru persoanele cu handicap, care reprezintă 1/6 din populaţia Europei, sau pentru cei 87 de milioane de europeni cu vârste de peste 65 de ani. Conform unui studiu realizat la nivelul UE, numai 38% dintre bancomatele (automated teller machines – ATM) din Uniunea Europeană sunt prevăzute cu capacități vocale pentru clienții cu handicap, mult mai puține decât în SUA (61%) și Canada (aproape toate bancomatele). În vederea eliminării barierelor existente în materie de accesibilitate, Comisia Europeană a alocat proiectului „APSIS4All” – al cărui obiectiv este proiectarea și validarea unor interfețe personalizate, inclusiv a unor carduri fără contact – fonduri în valoare de 3,41 milioane de euro, reprezentând jumătate din bugetul total al proiectului….

Bruxelles, 30 august 2011 – Un proiect finanţat de UE urmăreşte să facă terminalele pentru autoservire, cum sunt distribuitoarele automate de bilete pentru transportul public, ghişeele de informare a publicului sau bancomatele, mai accesibile pentru persoanele cu handicap, care reprezintă 1/6 din populaţia Europei, sau pentru cei 87 de milioane de europeni cu vârste de peste 65 de ani. Conform unui studiu realizat la nivelul UE, numai 38% dintre bancomatele (automated teller machines – ATM) din Uniunea Europeană sunt prevăzute cu capacități vocale pentru clienții cu handicap, mult mai puține decât în SUA (61%) și Canada (aproape toate bancomatele). În vederea eliminării barierelor existente în materie de accesibilitate, Comisia Europeană a alocat proiectului „APSIS4All” – al cărui obiectiv este proiectarea și validarea unor interfețe personalizate, inclusiv a unor carduri fără contact – fonduri în valoare de 3,41 milioane de euro, reprezentând jumătate din bugetul total al proiectului. Primele teste vor avea ca obiect bancomate din Barcelona (Spania), începând din septembrie 2011, și distribuitoare automate de bilete din Padeborn (Germania), începând din ianuarie 2012, și se vor desfășura pe o perioadă de trei ani.

Neelie Kroes, vicepreședinta Comisiei Europene responsabilă cu agenda digitală, a declarat: „Terminalele publice pentru autoservire sunt foarte răspândite, iar numărul lor continuă să crească. Totuși, multe dintre ele sunt dificil de utilizat de către persoanele cu handicap sau de către unele persoane în vârstă, care, în condițiile date, nu pot beneficia de serviciile oferite.”

Proiectul APSIS4All urmărește proiectarea și validarea, în condiții reale, a unor interfețe inovatoare și personalizate care să depășească barierele existente în materie de accesibilitate. O primă etapă a proiectului va consta în culegerea de informații de la 3 000 de utilizatori care vor testa diferite aparate, pentru a adapta interfețele la necesitățile și preferințele lor. Vor fi testate, de la 1 septembrie 2011, 65 de bancomate din Barcelona (Spania) aparținând băncii Caixa, iar de la 1 ianuarie 2012, 24 de distribuitoare automate de bilete din localitatea Padeborn din landul Renania de Nord -Westfalia (Germania), exploatate de societatea Höft & Wessel AG.

Obiectivul acestui proiect este de a propune un cadru standardizat care ar putea încuraja industria bancomatelor și furnizorii de servicii să adopte mai multe funcții din domeniul e-accesibilității. Astfel, terminalele publice digitale ar putea deveni, în cele din urmă, mai accesibile unei game mai largi de utilizatori, de la persoanele nefamiliarizate cu tehnologia sau care au dificultăți de citire, până la turiștii care nu cunosc limba locală sau chiar la persoanele care nu au la îndemână ochelarii pentru citit. Proiectul APSI4All se va concentra asupra interacțiunii multimodale și asupra unor tehnologii de vârf, precum NFC (Near Field Communication) sau comunicațiile fără fir pe distanțe scurte. De exemplul, pe parcursul testelor ar putea fi utilizat un card programat personalizat în funcție de utilizator. Atunci când utilizatorul apropie cardul de bancomat, acesta se adaptează instantaneu la necesitățile utilizatorului (de exemplu, modificând mărimea caracterelor sau limba de comunicare). Alt tip de interfață ar putea fi un telefon mobil cu funcții de accesibilitate care permit clientului să cumpere un bilet online și să plătească la distribuitorul care emite biletul, folosind un cod de securitate transmis prin telefon.

Context

În UE există sute de mii de terminale publice digitale, printre care un număr mare de distribuitoare automate de bilete pentru transportul public și cel puțin 425 000 de bancomate. Utilizarea acestora este facilitată de o serie de soluții tehnologice existente pe piață, precum tastaturi amplasate la îndemâna persoanelor în scaun cu rotile, taste cu etichete Braille sau difuzoare pentru servicii vocale destinate utilizatorilor cu deficiențe de vedere. Totuși, aceste funcții esențiale sunt adesea indisponibile sau neactivate, deoarece modalitățile de activare sunt prea complicate. După cum se afirmă și în Strategia europeană pentru persoanele cu handicap 2010-2020, „accesibilitatea este o condiție premergătoare pentru participarea la viața socială și economică”.

Proiectul APSIS4All este cofinanțat de componenta TIC a programului Uniunii Europene pentru competitivitate și inovare.

Informații suplimentare

Proiectul-pilot APSIS4All (Accessible Personalised Services in PDTs for All):

http://www.apsis4all.eu

Fișa descriptivă a proiectului – click aici

Studiul „Monitoring eAccessibility in Europe” (Monitorizarea e-accesibilității în Europa): http://www.eaccessibility-monitoring.eu

Site-ul web dedicat Agendei digitale – click aici

Site-ul web al comisarului Neelie Kroes:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/

Urmăriți activitatea comisarului Neelie Kroes pe Twitter:

http://twitter.com/neeliekroeseu

 

Sursa:CE

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top