Fără categorie

Agenda digitală: experţii testează sistemele de apărare cu ocazia primei simulări de atac informatic la nivel paneuropean

Bruxelles, 4 noiembrie 2010

Astăzi, experții europeni în securitate informatică își testează sistemele de reacție cu ocazia primului exercițiu de simulare a unui atac informatic organizat vreodată la nivel paneuropean. În cadrul acestui exercițiu, denumit „Cyber Europe 2010″, experții vor încerca să combată tentativele simulate ale hackerilor de a paraliza servicii online critice în mai multe state membre ale UE. Simularea se va derula pe baza unui scenariu conform căruia conexiunile internet dintre țările europene se vor pierde treptat sau vor fi reduse considerabil în toate țările participante, astfel încât cetățenii, întreprinderile și instituțiile publice vor întâmpina dificultăți la accesarea serviciilor online esențiale. În cadrul exercițiului, statele membre vor trebui să coopereze pentru a evita o prăbușire totală simulată a rețelei. Evenimentul este organizat de statele membre ale UE, cu sprijinul Agenției Europene pentru Securitatea Rețelelor și a Informației (ENISA) și …

Bruxelles, 4 noiembrie 2010

Astăzi, experții europeni în securitate informatică își testează sistemele de reacție cu ocazia primului exercițiu de simulare a unui atac informatic organizat vreodată la nivel paneuropean. În cadrul acestui exercițiu, denumit „Cyber Europe 2010″, experții vor încerca să combată tentativele simulate ale hackerilor de a paraliza servicii online critice în mai multe state membre ale UE. Simularea se va derula pe baza unui scenariu conform căruia conexiunile internet dintre țările europene se vor pierde treptat sau vor fi reduse considerabil în toate țările participante, astfel încât cetățenii, întreprinderile și instituțiile publice vor întâmpina dificultăți la accesarea serviciilor online esențiale. În cadrul exercițiului, statele membre vor trebui să coopereze pentru a evita o prăbușire totală simulată a rețelei. Evenimentul este organizat de statele membre ale UE, cu sprijinul Agenției Europene pentru Securitatea Rețelelor și a Informației (ENISA) și a Centrului Comun de Cercetare (JRC). Se preconizează că exercițiul de astăzi va fi urmat de scenarii mai complexe, care vor depăși cadrul european pentru a se derula, în ultimă instanță, la nivel mondial. Sprijinirea exercițiilor de pregătire în domeniul securității informatice desfășurate la scara UE reprezintă una dintre măsurile prevăzute de Agenda digitală pentru Europa (a se vedea IP/10/581, MEMO/10/199și MEMO/10/200) pentru a spori încrederea în internet și a îmbunătăți securitatea rețelelor.

Neelie Kroes, Vicepreședintele Comisiei Europene pentru Agenda digitală, aflată în vizită la centrul de combatere a atacurilor informatice din Regatul Unit pe parcursul acestui exercițiu de simulare, a declarat: „Acest exercițiu prin care se testează capacitatea Europei de a face față amenințărilor din domeniul informaticii reprezintă un prim pas important în direcția organizării unei acțiuni comune de combatere a potențialelor amenințări online care vizează infrastructura esențială, precum și în direcția garantării siguranței online pentru cetățeni și întreprinderi.”

În cadrul exercițiului „Cyber Europe 2010″ de astăzi, experți din întreaga Europă își vor testa sistemele de reacție la un atac simulat al hackerilor la adresa unor servicii online critice. Scenariul exercițiului prevede pierderea treptată sau reducerea considerabilă a conexiunilor internet dintre țările europene și, în cel mai rău caz, anularea efectivă a principalelor conexiuni transfrontaliere din Europa.

Pe durata simulării, cetățenii, întreprinderile și instituțiile publice vor întâmpina dificultăți la accesarea unor servicii online critice (precum e‑Guvernarea), cu excepția cazului în care are loc o redirecționare a traficului dintre interconexiunile afectate. Conform scenariului, pe parcursul zilei, fiecare țară la rând se va confrunta cu probleme de acces din ce în ce mai grave. Toate statele membre participante vor trebui să coopereze pentru a elabora un mecanism comun de reacție la această criză fictivă.

Obiectivul acestui exercițiu de securitate informatică este ca statele membre să înțeleagă mai bine modul de gestionare a incidentelor informatice și să testeze legăturile și procedurile de comunicare pe care trebuie să le utilizeze în cazul unui atac informatic real pe scară largă. În cadrul exercițiului se vor testa adecvarea punctelor de contact din țările participante, canalele de comunicare, tipul de date care trebuie comunicate prin aceste canale și măsura în care autoritățile naționale înțeleg rolul și mandatul omologilor lor din alte state membre.

Acest exercițiu de securitate informatică a fost organizat de statele membre ale UE în cooperare cu Agenția Europeană pentru Securitatea Rețelelor si a Informației (ENISA) și cu sprijinul Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene. La exercițiu vor participa toate statele membre ale UE, Islanda, Norvegia și Elveția, fie în mod activ, fie ca observatori. În funcție de țară, sunt implicate și autoritățile publice din diverse state membre, cum ar fi ministerele comunicațiilor, autoritățile responsabile cu protejarea infrastructurilor informatice critice, organizațiile de gestionare a crizelor, echipele naționale de intervenție în caz de incidente de securitate informatică, autoritățile naționale din domeniul securității informatice și serviciile de informații.

Context

ENISA a fost creată în 2004. La 30 septembrie 2010, Comisia a propus consolidarea și modernizarea ENISA cu scopul de a ajuta UE, statele membre și părțile interesate din sectorul privat să-și consolideze capacitățile și sistemele de prevenire, de detectare și de reacție la provocările din domeniul securității informatice. (a se vedea IP/10/1239, MEMO/10/459)

Tot la 30 septembrie 2010, Comisia a prezentat o propunere de directivă care ar urma să permită urmărirea penală a celor care lansează atacuri informatice și a producătorilor de software-uri conexe nocive, precum și aplicarea de sancțiuni penale mai dure în astfel de cazuri. De asemenea, statele membre ar avea obligația de a răspunde rapid la cererile urgente de ajutor în cazul unor atacuri informatice, astfel încât justiția europeană și cooperarea polițienească în acest domeniu să devină mai eficiente (a se vedea MEMO/10/463).

SURSA: COMISIA EUROPEANĂ

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top