Fără categorie

Nu rataţi evenimentul: vă invităm să participaţi la Zilele europene ale dezvoltării, care vor avea loc pe 6 şi 7 decembrie la Bruxelles

Bruxelles, 3 noiembrie 2010

La 6 și 7 decembrie, Comisia Europeană va organiza cea de a 5-a ediție a Zilelor europene ale dezvoltării (ZED) la Bruxelles, în cooperare cu președinția belgiană a Uniunii Europene. Președintele José Manuel Barroso va ține un discurs în deschiderea acestui forum de discuții politice majore care reunește actuali și foști șefi de stat și de guvern din Europa, Africa și din restul lumii, reprezentanți la nivel înalt ai guvernelor, organizații internaționale, precum și specialiști în domeniul dezvoltării, organizații neguvernamentale, mass-media și societatea civilă. Organizate la câteva zile după Summitul UE-Africa de la Tripoli, în paralel cu Conferința Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice, care are loc la Cancún, Zilele europene ale dezvoltării oferă o interfață oportună și specifică, ce permite părților interesate și guvernelor să abordeze provocările globale într-o atmosferă deschisă și, de multe ori, informală. Pentru a partici…

Bruxelles, 3 noiembrie 2010

La 6 și 7 decembrie, Comisia Europeană va organiza cea de a 5-a ediție a Zilelor europene ale dezvoltării (ZED) la Bruxelles, în cooperare cu președinția belgiană a Uniunii Europene. Președintele José Manuel Barroso va ține un discurs în deschiderea acestui forum de discuții politice majore care reunește actuali și foști șefi de stat și de guvern din Europa, Africa și din restul lumii, reprezentanți la nivel înalt ai guvernelor, organizații internaționale, precum și specialiști în domeniul dezvoltării, organizații neguvernamentale, mass-media și societatea civilă. Organizate la câteva zile după Summitul UE-Africa de la Tripoli, în paralel cu Conferința Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice, care are loc la Cancún, Zilele europene ale dezvoltării oferă o interfață oportună și specifică, ce permite părților interesate și guvernelor să abordeze provocările globale într-o atmosferă deschisă și, de multe ori, informală. Pentru a participa la Zilele europene ale dezvoltării, vă invităm să vă înscrieți la adresa http://register.eudevdays.eu/.

„Zilele europene ale dezvoltării reprezintă un eveniment marcant în calendarul european al dezvoltării și, totodată, principala platformă europeană pentru dialog și dezbateri pe probleme de dezvoltare”, a declarat Andris Piebalgs, comisarul european pentru dezvoltare. „Pentru actorii din domeniul dezvoltării, acesta reprezintă o ocazie unică de a dezbate și de a împărtăși idei, iar pentru public, o modalitate de a descoperi muzica, arta și filmele din țările în curs de dezvoltare. Ediția din acest an a Zilelor europene ale dezvoltării are loc într-un moment crucial, în care politica de dezvoltare evoluează în vederea adaptării la noul cadru instituțional al UE și la actualul context internațional.”

ZED 2010: actualul program

Sub conducerea președintelui José Manuel Barroso și a comisarului pentru dezvoltare, Andris Piebalgs, ediția 2010 a ZED va avea 15 grupuri de lucru la nivel înalt, două discursuri de deschidere și 30 de seminarii pe teme sensibile, cum ar fi locul pe care îl ocupă dezvoltarea în cadrul instituțional prevăzut de Tratatul de la Lisabona, guvernanța, o reflecție asupra viitorului cooperării pentru dezvoltare, accesul la energie, „politica mondială în domeniul sănătății”, gestionarea resurselor naturale, sprijinirea sectorului privat, eficacitatea ajutorului, drepturile omului, etc. Această ediție a ZED va fi marcată de numeroase alte evenimente, decernarea unor premii și prezentarea unor rapoarte. Printre cele mai importante evenimente se numără ceremonia de decernare a premiilor pentru jurnalism Lorenzo Natali, care, în acest an, va avea loc la Primăria din Bruxelles, și ceremonia de decernare a premiilor pentru concursul „Muzica împotriva sărăciei”. (Pentru a accesa lista cu celelalte evenimente, vă invităm să consultați linkul corespunzător proiectului de program al ZED de mai jos).

În acest moment, în afară de reprezentanții Comisiei Europene, printre participanții care și-au confirmat prezența se numără: președinții actuali ai statelor Benin, Burkina Faso, Rwanda, Mali, Tanzania și Malawi (care deține în prezent președinția Uniunii Africane), prim-miniștrii din Zimbabwe și Autoritatea Palestiniană, Președintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, Jean Ping (președintele Comisiei Uniunii Africane), fostul președinte al Franței, Jacques Chirac, profesori universitari celebri, cum ar fi prof. Paolo Buss, prof. Paul Collier, Dr. Armando De Negri și Dr. Rajendra Pachauri și reprezentanți ai organizațiilor internaționale, cum ar fi Filippo Grandi (UNRWA), Dr. Ibn Chambas (Secretar General al ACP) și Cheick Sidi Diarra (Înaltul Reprezentant al Națiunilor Unite pentru țările cel mai puțin dezvoltate). Și-au confirmat, de asemenea, prezența reprezentanți ai fundațiilor Nike și Bill & Melinda Gates.

S-au deschis înscrierile!

Reprezentanții mass-media care doresc să participe la Zilele europene ale dezvoltării trebuie să se înregistreze acum pe site-ul: http://register.eudevdays.eu/ .

În plus, pentru a oferi tuturor posibilitatea de a urmări evenimentele si dezbaterile, în acest an, site-ul ZED – www.eudevdays.eu – va pune la dispoziție un volum important de resurse online. Web-streaming, rezumate audiovizuale zilnice, un serviciu de citate, acces la o echipă de filmare și la studiouri de televiziune și radio, precum și multe alte facilități vor fi disponibile pentru a facilita munca jurnaliștilor și a reprezentanților mass-media. O listă completă a serviciilor furnizate este disponibilă în „Ghidul pentru mass-media” (a se vedea linkul de mai jos).

Context:

Zilele europene ale dezvoltării au fost lansate în 2006 pentru a îmbunătăți eficacitatea ajutorului și pentru a consolida Consensul european privind cooperarea pentru dezvoltare. Cele patru ediții anterioare au beneficiat de participarea a 31 de șefi de stat, 44 de șefi de guvern sau miniștri și 6 laureați ai premiului Nobel. La ultima ediție din 2009 de la Stockholm au participat, în total, 6 000 de persoane.

Linkuri utile:

Ghidul ZED pentru mass-media:

http://eudevdays.eu/download/EDD_2010_media-guide.pdf

Proiectul de program al ZED:

http://eudevdays.eu/download/EDD_2010_Full_Draft_Programme.pdf

Site-ul comisarului pentru dezvoltare, Andris Piebalgs:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs/index_en.htm

 

SURSA: COMISIA EUROPEANĂ

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top