Politic

AFM lansează în 2023 programe pentru protejarea mediului și încurajarea mobilității durabile

Deputatul George Șișcu anunță că Bugetul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) pentru acest an a fost aprobat de Guvern și prevede finanțarea unor programe extrem de populare în rândul românilor, precum Rabla Clasic și Rabla Plus pentru mașini, Rabla pentru electrocasnice, dar și altele noi, cum ar fi Rabla Local. În plus, AFM va aloca fonduri și pentru programe care vizează protecția mediului și creșterea eficienței energetice.

„Odată cu aprobarea în Guvern a Bugetului Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), de 13,3 miliarde de lei, va fi dat startul și unor programe extrem de populare în rândul românilor, precum Rabla Clasic și Rabla Plus pentru mașini, Rabla pentru electrocasnice, dar și altele noi, cum ar fi Rabla Local (complementar celor două consacrate și care se va lansa, în sfârșit în acest an și care vizează eliminarea din circulație a mașinilor uzate, cu grad ridicat de poluare).
Ministerul Mediului acordă o atenție deosebită eficienței energetice, astfel că programul Casa Verde Fotovoltaice va primi un buget dublu față de sesiunea precedentă, adică două miliarde de lei, ceea ce va permite ca mai mulți beneficiari să fie incluși în acest program.
În cadrul Programului Microbuze Electrice vor fi achiziționate microbuze noi electrice, hibride și alimentate cu GNC (gaz natural comprimat) pentru transportul elevilor. AFM va finanța și alte programe în acest an, printre care realizarea pistelor pentru biciclete, creșterea eficienței energetice în clădiri publice, educația și conștientizarea publicului privind protecția mediului și protecția resurselor de apă, prin sisteme integrate de alimentare cu apă, stații de tratare, canalizare și stații de epurare.
Alte programe finanțate de AFM în acest an includ reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin amenajarea de spații verzi, Festivalul Verde (Single-Use Plastics), Vinerea Verde, Prima Conectare și Fabrici de reciclare”, transmite deputatul George Șișcu.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

To Top