Actualitate

Primarul din Tulcea: Incidentul nefericit de la blocul I6 ne arată importanţa reabilitării blocurilor

Primarul Municipiului Tulcea, Ştefan Ilie, consideră că incidentul nefericit din urmă cu câteva zile, când aticul unui bloc s-a prăbușit are o morală, ce ar trebui înțeleasă și asumată. Aceasta este că reabilitarea blocurilor este foarte importantă și urgentă.

Ilie amintește că a fost criticat de mulți pentru că a susținut programele pentru consolidarea blocurilor și amintește ce a făcut primăria pe această temă:

Din octombrie 2020 și până în octombrie 2022, primăria a realizat 101 expertize tehnice, care stau la baza cererilor de finanțare pentru obținerea de fonduri europene, inclusiv pentru Blocul I6, iar situația de prezintă astfel:

– 30 de blocuri au obținut finanțare, pentru care au fost încheiate contracte între Primăria Municipiului Tulcea și Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației;

– 30 de blocuri, multe dintre ele cu mai multe scări, se află în evaluare în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență și Programul Național de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic. (În cursul săptămânii trecute, pe data de 1 martie a fost obținută finanțare pentru Blocul M I de pe Isaccei și pentru Colegiul Spiru Haret, prin PNCCRS, iar pe 2 martie, pentru I5-I5A și I5-I5B, de pe Isaccei, Blocurile C și 16 de pe Babadag și M2 de pe Gavrilov Corneliu, prin PNRR).

– Depunerea și evaluarea cererilor continuă, expertizarea clădirilor de asemenea și Primăria Tulcea încearcă să obțină cât mai multe fonduri europene pentru consolidarea acestora.

„La Blocul I6, al Asociației de proprietari nr. 3, s-a prăbușit aticul (partea din beton ce maschează acoperișul), utilizat la construirea acestor blocuri de pe Isaccei, între anii 1960-1970. Plăcile au căzut peste autoturisme, peste magazinele de la parter, care au fost avariate și pe alte spații din imediata apropiere. Din fericire, nicio persoană nu a fost rănită.

Cauzele sunt multiple, pornind de la vechimea imobilelor, faptul că au traversat toate cutremurele și nu au fost reabilitate niciodată, că s-au realizat foarte multe intervenții nelegale, în special la magazinele comerciale de la parterul blocurilor, lucrări care au slăbit în timp structura de rezistență.

Se adaugă lipsa de interes public a unor președinți de asociații, care au permis, chiar și urmărind obținerea de foloase personale, extinderea sau prinderea unor structuri căpușă de pereții blocurilor sau chiar de aticuri și lipsa de reacție a autorităților, care nu au realizat expertize tehnice, nu au sancționat sau nu au putut convinge locatarii de necesitatea adoptării unor hotărâri, în care cel puțin 70% dintre ei să fie de acord cu lucrările publice de reabilitare și consolidare.

Din anul 2009 și până în octombrie 2020, au fost realizate un număr de 20 de expertize pentru blocuri, care au stat la baza consolidării lor, 8 din ele fiind finalizate în perioada 2009-2021, cu procese verbale de recepție, iar 12 fiind în plin proces de construcții pentru reabilitare în prezent.

Concret, în privința accidentului de duminică de la blocul I6, ISU Delta și Primăria Municipiului au acționat pentru degajarea și curățarea zonei, pentru îndepărtarea pericolelor imediate, urmând ca, în regim de urgență, să fie îndepărtat și restul aticului care prezintă pericol de prăbușire. Tot în cadrul Comitetului Local pentru Situații de Urgență al Municipiului se vor adopta hotărâri pentru solicitarea, din fondul de rezervă al Guvernului, a sumelor necesare reabilitării urgente pentru Blocul I6 și pentru Colegiul Economic Delta Dunării, care prezintă situații de risc seismic avansate.

De asemenea, în cursul zilei de azi, 6 martie, o echipă din cadrul Primăriei, compusă din reprezentanți ai direcțiilor de Urbanism, Tehnic – Investiții și Gospodărire Municipală, Proiecte, Poliție Locală, DAPL – compartimentul asociații de proprietari, SC Servicii Publice, au inspectat întreaga zonă, (blocurile I5-I5A, I5A, I5A-I5B, I6, I7, I8, I9, alte clădiri private) demarând un amplu proces de verificare al tuturor spațiilor comerciale de la parter sau al lucrărilor realizate de persoanele private în imobilele aflate în proprietate.

Pentru mâine, 7 martie, au fost convocate toate conducerile asociațiilor de proprietari de pe Isaccei, inclusiv pentru Blocul Pelican, unul dintre primele imobile construite în Tulcea, dar al cărui locatari au refuzat până acum să participe la programele de reabilitare.

Au fost realizate:

– o situația la zi a proiectelor care au obținut finanțare, care sunt în curs de evaluare sau care au fost respinse, dar care urmează a fi redepuse, pe care o puteți vizualiza aici: https://www.primariatulcea.ro/…/CENTRALIZATOR-PROIECTE…

– o situație a expertizelor tehnice pe care o puteți vizualiza aici: https://www.primariatulcea.ro/…/Situatie-Expertize”, a transmis Ștefan Ilie, primarul Municipiului Tulcea.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top