COMUNICATE

Afaceri pe CALAPOD-ul arabilor

Primarul democrat al orasului Navodari, inginerul Tudorel Calapod, a dat tonul aranjamentelor de culise pentru praduirea terenurilor de pe raza localitatii. Astfel, înca de la începutul mandatului sau de primar, Calapod a pus la cale atribuirea unui generos teren de 2,42 hectare pe malul marii, arabului de la Perla Majestic, Mohhamad Murad, prin aranjarea unui caiet de sarcini extrem de restrictiv, întocmai pe calapodul afacerilor acestuia. În cele din urma, terenul a fost vândut prin negociere directa, pentru ca la asemenea conditii nejustificate decât de vreo obligatie politica sau vreuna pecuniara persoanala sau de grup, singurul ofertant care s-a înghesuit sa-si adjudece terenul a fost cel pentru care a si fost întocmit caietul de sarcini. Au urmat apoi alte si alte furaciuni, motiv pentru care o parte din consilierii interesati s-au gândit sa culeaga macar ultimele firmituri ale marii praduiri, chiar si cu pretul modificarii suspecte, interesate si ilegale a unei hotarârii din anul 1998.

Un articol de ADRIAN CÂRLESCU

În data de 30 septembrie 2004, Consiliul Local Navodari adopta hotarârea cu numarul 123 privind concesionarea prin licitatie publica a unui teren în suprafata de 2,42 hectare, în vederea realizarii obiectivului „locuinte de vacanta si dotari turistice, zona Hanul Piratilor”. Alesii urbei îsi dadeau astfel acordul pentru pentru concesionarea pentru o perioada de 49 de ani a terenului din coasta campingului Hanul Piratilor, la un pret de pornire de 13.200 de lei/mp/an, cu o taxa de participare la licitatie de 10 milioane de lei vechi si o garantie de 320 milioane de lei la fel de vechi. Prin hotarârea mentionata consilierii aprobau si caietul de sarcini întocmit de biroul de specialitate din cadrul primariei si semnat de însusi primarul Calapod, sub stampila cu numarul 1 a institutiei. La acel moment, conditiile extrem de restrictive cerute pentru stabilirea eligibilitatii ofertantilor nici macar nu au atras atentia alesilor urbei, desi docummentul public, aflat în posesia noastra, contine elementele de intentie ale unei infractiuni deosebit de des întâlnite în mediile administrative.

Calapod a trucat licitatia în favoarea arabului de la Perla Majestic

Astfel, pentru constructia câtorva casute cu regim de înaltime P si P+1+M, organizatorul licitatiei avea pretentia ca ofertantii sa faca dovada unui capital minim de 80 de miliarde de lei, a unei cifre de afaceri de 115 miliarde de lei la 30.12.2004 si a unor investitii de 350 de miliarde de lei în activitati turistice. În plus, se solicita o experienta în domeniul turistic de cel putin 5 ani. Din analiza datelor existente pe site-ul oficial al Ministerului Finantelor Publice din România, reiese ca cerintele extrem de restrictive se potriveau ca o manusa unei singure societati care derula activitati turistice în zona orasului Navodari, respectiv SC Perla Majestic SA, apartinând omului de afaceri Mohammad Murad. Societatea acestuia avea un capital social de peste 95 de miliarde de lei vechi, o cifra de afaceri realizata în anul 2004 de 134 de miliarde de lei vechi, noua ani de experienta în turism si investitii de peste 400 de miliarde de lei în activitati de profil. SC Hanul Piratilor SA, societatea care ar fi putut avea pretentii de extindere a activitatilor turistice, îndeplinea si ea toate conditiile, mai putin una: cea referitoare la cifra de afaceri. În speta, aceasta societate avea o cifra de afaceri de numai 13 miliarde de lei vechi. Desi capitalul social, experienta în domeniu si investitiile efectuate erau suficiente pentru a demonstra ca are capacitatea financiara si logistica pentru a demara proiectul nu tocmai extradordinar, Calapod s-a îngrijit din timp sa-i îngradeasca accesul la licitatie. În cele din urma, terenul a fost atribuit arabului de la Perla Majestic prin negociere directa, în conditiile OG 60/2001, dupa ce nici un alt posibil ofertant nu îndeplinise conditiile de eligibilitate.

Mihaila, Surdu si Posa au cules firmiturile din Depozit 10

Când mangla s-a copt si a devenit evident pentru toata lumea ca Doru Calapod este dispus sa faca orice aranjament imobiliar posibil, un grup de consilieri a tras sforile pentru a mai prinde macar ultimele firmituri de la masa primarului. Astfel, consilierii Mihaila, Surdu si Posa au identificat oportunitatea de a acapara terenuri pentru case de vacanta. Întâmplarea face ca 14 loturi din cele 346 conceionate de primarie în zona Depozit 10, înca din anul 1998, sa fi ramas fara contracte de concesiune, reziliate legal, dar datorita intereselor grupului mentionat. Pentru a si le adjudeca prin interpusi, consilierii în cauza au initiat, prin Adrian Mihaila, un proiect de hotarâre privind modificarea HCL 24/30.04.1998, actul normativ cadru care reglementa regimul concesiunilor din zona Depozit 10. Prin hotarârea promovata, vânatorii de firmituri au eliminat cheltuielile pentru realizarea utilitatilor si au stabilit taxa de concesiune la 1,4 lei/mp/an, taxa de participare la 300 de lei, iar garantia la 700 de lei. Ca o simpla observatie, în cazul arabului licitatia pornea de la 1,32 lei/mp/an, cu opt bani mai putin decât în cazul consilierilor.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top