Fără categorie

Adevărul despre prețurile la salubrizare din Tulcea

Mazăre agită spiritele pe malul Dunării, folosind jumătăți de informații. 

În timpul unui interviu pe un post național de televiziune primarul Mazăre a aruncat pe piață jumătăți de informații, pe subiectul prețurilor la serviciile de salubritate, din patru orașe ale României, printre care și Tulcea. Informațiile și cifrele sunt mixate, scoase din context și selectate pentru a induce date false în opinia publică. Unii din presă, însă, sar ca niște începători și înghit pe nemestecate orice cade de la masa interogatoriilor, grăbiți apoi să ne arate cu ce s-au ales de la un cetățean credibil ca Mazăre.

Declarațiile făcute de Mazăre au creat o adevărată dezbatere la Tulcea. Încercând să justifice condițiile contractuale dintre Primăria Constanța și Polaris M Holding, Mazăre a ales o singură componentă din întregul pachet de servicii ce țin de curățenie și salubrizare, măturatul manual, și a susținut că tulcenii plătesc aproape dublu față de constănțeni.
Ceea ce a uitat însă să spună Radu Mazăre este că prețul final al serviciilor de salubrizare și curățenie conținea până în anul 2013 și o subvenție din partea Primăriei Constanța. Ulterior, primarul Constanței a declarat că nu își mai permite să susțină această subvenție și așa a apărut Taxa de habitat, plătită de toți constănțenii, indiferent de vârstă. Și, ca să ne dăm seama de valoarea acestor subvenții, practicate de mai multe primării din țară, să dăm exemplul taxei pentru Colectare și transport menajer, care era, la Constanța de doar 3 lei pe lună pentru fiecare persoana. La această sumă se adăuga însă subvenția pe care Primăria o plătea firmei private de salubrizare, evident tot din banii cetățenilor, ajungându-se astfel la 10 lei! Revenind la tarifele din Tulcea, ar trebui să spunem în primul rând că aici prestatorul nu este unul privat, ci SC Servicii Publice SA, care este o societate cu capital integral de stat, din subordinea Consiliului Local al Municipiului Tulcea. În al doilea rând, am aflat de la directorul regiei, Cezar Jipa, că Primăria nu plătește subvenții, de aceea prețurile au fost întotdeauna transparente și reale. Subvențiile pe care le acordă Primăria Municipiului Tulcea au mers cu precădere în prețul căldurii, aproape cel mai mic din țară și în subordinea transportului în comun din orașul Tulcea. Pentru a întregi peisajul, vă oferim mai jos o listă comparativă a prețurilor plătite pentru salubrizare în diferite orașe:

-Măturat manual, lei/ 1000 mp: Tulcea – 18,41; Hunedoara – 17,86; Arad – 22,89; Pașcani – 25,26; Orșova – 31,16.
-Măturat mecanizat, lei/ 1000 mp: Tulcea – 15,1; Hunedoara – 31,13; Arad – 10,77; Pașcani – 22,04; Orșova – 20,77.
-Întreținere de zi: Tulcea – 8,91; Hunedoara – 7,44; Pașcani – 9,0; Galați – 7,25; Orșova – 31,18; Râmnicu Vâlcea – 8,0.
-Colectare și transport menajer lei/ persoană/ lună: Tulcea – 5,0; Arad 6,39; Pașcani – 7,8; Cluj – 6,0; Arad – 6,39.

În legătură cu acest subiect l-am contactat și pe purtătorul de cuvânt al Primăriei Tulcea care ne-a declarat următoarele:
Costul salubrizării se diferențiază în mod real din motive de mediu. Tulcea, de exemplu, plasată într-un peisaj colinar, are condiții diferite de ale Constanței. Este firesc să rezulte și alte costuri. Totuși, să spunem că salubrizarea în Tulcea este asigurată de o Regie aflată în subordinea Primăriei, așa că nu pot exista suspiciuni ca în cazurile în care primăriile angajează privați pentru astfel de servicii. Apoi, să nu se mai facă vreodată confuzie între prețul real, adică cel plătit de cetățean direct, plus cel plătit de cetățean indirect prin subvențiile Primăriei. Noi, la Tulcea, nu avem decât un preț, cel real”.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top