Exclusiv

Scandal la Ashramul YOGHINILOR MISA din Constanța: Amenințări și agresiuni

Doi tineri au cumpărat în anul 2013 un apartament într-un bloc abia construit pe bulevardul 1 Mai Vechi nr 91 din Constanța. Adriana și Florin Albu nu știau că imobilul cu pricina fusese construit de persoane din Mișcarea de Integrare Spirituală în Absolut (MISA), între care chiar președinta Ana Gabriela Ambăruș. La fel cum nu știau că adepții MISA au propriile reguli și că străinii nu sunt bineveniți în grupul lor restrâns. Din păcate, aveau să se convingă repede de acest lucru, fiind șicanați, amenințați și chiar bruscați de ei.

Scandal la Ashramul YOGHINILOR MISA din Constanța: Amenințări și agresiuni

Doi tineri au cumpărat un apartament într-un bloc abia construit pe bulevardul 1 Mai Vechi nr 91 din Constanța, fără să știe că imobilul fusese construit de persoane din Mișcarea de Integrare Spirituală în Absolut (MISA), între care chiar președinta Ana Gabriela Ambăruș. La fel cum nu știau că adepții MISA au propriile reguli și că străinii nu sunt bineveniți în grupul lor restrâns. Din păcate, aveau să se convingă repede de acest lucru, fiind șicanați, amenințați și chiar bruscați de ei.Citește mai mult:https://www.dezvaluiri.ro/acuzatii-grave-la-ashramul-yoghinilor-din-constanta-racolare-de-minori-amenintari-si-agresiuni/

Publicată de Dezvăluiri.ro pe Miercuri, 5 iunie 2019

Scopul: Sala de yoga. Blocul, doar un bonus

În anul 2010, yoghinii MISA din Constanța anunțau victorioși că s-au apucat să construiască ceea ce ei au numit „Minunăția”, un bloc cu 3 nivele la parterul căruia avea să se afle o sală de yoga.

„Povestea Minunăției noastre începe în anul 1990, imediat după revoluție, când s-a deschis primul curs de yoga din Constanța. Pe atunci, ideea unei săli de curs proprii era doar un vis frumos. La fiecare început de an apărea iar și iar problema spațiului de desfășurare a cursurilor. Toți cei din anii mari ne amintim de sălile de sport cu geamurile lipsă, unde bătea vântul, ningea sau ploua și tremuram de frig, încălzindu-ne doar cu Uddhyana Bandha și Nauli Kriya. Prigoniți fiind, ani de zile am fost nevoiți să ne mutam din loc în loc, astfel că necesitatea unei săli proprii a devenit stringent necesară. De-a lungul timpului apar tot felul de proiecte care abia după mai mulți ani de zile încep sa prindă contur, mai întâi printr-un teren, apoi prin ideea construirii pe acest teren a unui bloc cu apartamente și săli de curs la parter.
Cu mari eforturi și teste la tot pasul, se proiectează și se aprobă construcția (…) iar blocul se ridică într-un ritm foarte alert, în exact 16 luni și ajungem la momentul prezent, februarie 2012, când visul frumos al unei săli de curs în Constanța devine realitate”.

Așa a apărut blocul galben cu parterul roz, cu 12 apartamente plus sala, deținut de: Ambăruș Ana Gabriela, Reșit Adnan, Oancea Bogdan, Aelenei Ruxandra. Planul inițiatorilor proiectului a fost ca, pe lângă sala de fitness (așa e trecută în proiect-în realitate sala de yoga), să obțină și ceva bănuți din vânzarea apartamentelor către cei care frecventau cursurile de yoga. Astfel imobilul ar fi devenit un adevărat ashram, în care adepții acestui stil de viață să își vadă nederanjați de treabă. Din păcate, socoteala din… ashram nu s-a potrivit cu cea din piața imobiliară, căci dezvoltatorii nu au reușit să găsească destui adepți ai MISA care să cumpere apartamentele. Dorința de câștig a fost mai mare și astfel două apartamente au fost vândute „profanilor neinițiați”.

În prezent sunt chiar patru apartamente deținute de „ne-inițiați”, căci cursanții s-au certat între ei de la bani și unii și-au vândut proprietățile și au părăsit blocul.

Cei doi tineri despre care vorbim au cumpărat un apartament în acest bloc, prin programul „Prima casă”.

Minunăţia a început să se strice la prima ploaie!

După câteva luni de la construire, la prima ploaie, au început problemele, căci acoperișul blocului numit de investitori „Minunăția” a început să se strice. 

„În 2014 s-a stricat acoperișul și am tot încercat să îl peticim (foto sus) dar nu se putea și am ajuns la concluzia că avem nevoie de o firmă să îl repare. Acoperișul  e de tip hală, făcut din două foi de tablă subțire, cu polistiren la mijloc. Nouă ne intră apă prin pereți, tavanul este distrus. Am schimbat de două ori tavanul, în toată casa.

Pentru că aveam nevoie de o firmă care să repare acoperișul, am fost la toate blocurile din jur pentru a fi preluați de o altă asociație, dar nu a vrut nimeni să ne ia, pentru că auziseră că la parter e sală de yoga și oamenii se fereau. Ca o paranteză, nici preotul din cartier nu a vrut să ne sfințească apartamentul. Ne-a spus că a încercat o dată să intre în bloc de Bobotează, dar a fost gonit de „misani”.

Până la urmă, am făcut un curs de administrator din banii mei și am plătit și taxele pentru înființarea asociației de proprietari. Apoi am făcut o ședință a Asociației, în care am prezentat oferte de la 7 firme, pentru reparația acoperișului, dar locatarii s-au opus și ne-au propus să îl reparăm la negru, căci e mai ieftin. De fapt, să îl peticim. Bogdan Oancea a vorbit cu un <meșter>, tot yoghin, participant la cursurile din sala de la parterul blocului. Acesta însă a cerut un preț mult mai mare decât prețurile firmelor și a fost abandonată și această idee.

S-a mai făcut o ședință, în care jumătate plus unul dintre locatari au semnat că sunt de acord cu suma pentru repararea acoperişului și aceasta a fost pusă pe lista de plată. A început lucrarea, dar s-a oprit pentru că nu se strânseseră destui bani. Atunci a început scandalul între noi, am fost amenințați că pun țiganii să te bată”, ne-a relatat Adriana.

Adriana mai spune că apoi a fost schimbată din funcția de administrator, pentru că le emisese somații de plată pentru reparația acoperișului, iar yoghinii nu voiau să plătească. „Noul administrator a afișat prima listă de plată cu toate datoriile la întreținere și fondurile de reparații și de rulment șterse. Între datoriile șterse era și suma de 10.000 lei, de la Sala de yoga”.

Adriana spune că schimbarea ei din funcția de administrator a fost făcută fără motiv și ilegal, deși avea carte de muncă. În plus, noua conducere a refuzat să îi plătească concediul: „Am reclamat la Primăria Constanța acest lucru, dar nu s-a luat nicio măsură. Ne-au spus că dacă nu ne convine, să mergem în instanță. Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanţa a fost, în schimb, foarte prompt și a amendat Asociația de proprietari pentru neplata concediului.

Îmi pare rău că ne-am mutat aici. Dar nu știam în ce cloacă ne mutăm. Nu știam nimic de sală, de yoga, sau de MISA. Am zis și noi că e bloc nou, frumos, curat. Am aflat abia după o lună, când am fost în vizită la o vecină. Când am intrat în apartamentul ei, am înghețat. Pe o jumătate de peretele din sufragerie era un poster uriaș cu Bivolaru, cu ochelarii ăia, nebărbierit, slinos. Parcă ne privea insistent din tablou. Era prea târziu să mai plecăm. Și acum suntem ținuți aici, că apartamentul e luat prin bancă și nu avem cum să îl vindem și nici bani sa achităm împrumutul. E dureros.

Apoi au încercat să mă coopteze pe mine prima și apoi pe Florin. Au venit la ușa noastră din jumătate în jumătate de oră, de fiecare dată altcineva, și îmi ziceau: <Hai veniți la noi la sală, că prima lună e gratuit și apoi e 100 de lei pe ședință, se învață foarte multe lucruri interesante, e bun pentru sănătate>, și alte lucruri de genul ăsta. Eu i-am refuzat politicos, le-am spus că religia nu îmi permite să fac yoga. Florin a fost mai direct în refuz, le-a spus să nu îl mai deranjeze cu prostii de genul ăsta, ca el nu are timp de așa ceva și le-a trântit ușa în nas”.

„Când citeam apometrele, mă primeau la ei în apartamente complet dezbrăcaţi”

„Când citeam apometre, trebuia să intru în apartamentele vecinilor. Mi s-a întâmplat de două ori ca într-un apartament folosit ca protocol de yoghinii care merg la cursuri să fiu întâmpinată de doi bărbați și o femeie complet dezbrăcați”, spune Adriana.

(foto-Gregorian Bivolaru la Costineşti)

Sala de yoga funcționează în acte ca „sală de fitness”. Motivul, spun yoghinii (prin vocea lui Bogdan Oancea, unul dintre inițiatorii proiectului) este că în România nu există autorizație pentru această activitate şi cele două sintagme sunt sinonime. Dar noi credem că adevăratul motivul este că au vrut să disimuleze adevărata activitate, ca să o țină departe de ochii curioșilor.

Această sală este administrată de Fundația Cultural Spirituală Sirius, reprezentată de președintele Ionel Neagu, instructor de yoga. Fundația și-a stabilit sediul social într-un apartament al blocului, deținut de președinta MISA, Gabriela Ambăruș. Fundația desfășoară activitatea de „gimnastică psihosomatică” şi este obligată să respecte programul de liniște și nu are voie să își schimbe obiectul de activitate fără avizul Asociaţiei de proprietari.

Fostul administrator spune că yoghinii nu respectă aceste prevederi: „Nu are acord de funcționare de la toți proprietarii, nu are program de funcționare, noi am făcut o reclamație la Primărie, degeaba însă, văd că ei funcționează la fel. Intrarea în sală se face prin scară, iar activitățile durează uneori până noaptea târziu. O dată m-au sunat la 5 dimineața, când au terminat programul, ca să le deschid ușa să iasă din clădire”.

Recent, relațiile dintre yoghinii care locuiesc în bloc și cei doi „intruși” s-au tensionat şi mai mult. „Într-o zi, administratorul Cojocaru Cristian ne-a aşteptat în scară, împreună cu alţi locatari. Ne-au acuzat că noi am oprit lumina la etajul 3, deşi tot ei au făcut asta (foto jos-n.red.) au făcut un scandal monstru, ne-au jignit, au țipat la noi, ne-au amenințat și ne-au lovit. Incidentele au continuat şi la noi în apartament, în altă zi, când au venit să citească apometrele”, spune Florin Albu.

În urma loviturilor, Adriana a rămas cu două contuzii pe braț și ne-a spus că va scoate un certificat medico-legal.

Am reuşit cu greu să dăm de avocata Gabrielei Ambăruş, Simona Duma, care ne-a transmis punctul de vedere al şefei MISA:

„D-na Ambăruş a mandatat la notar prin Procură specială trei persoane care au preluat în totalitate lucrările şi au angajat o firmă de construcţii care a fost plătită cu acte justiticative. S-a semnat un contract şi s-a acordat garanţie la lucrarea efectuată, dar cu puțin timp înainte de momentul solicitării de către asociaţie a onorării clauzelor de garanţie, acestă firmă s-a declarat în faliment şi au indicat locatarilor să se îndrepte către D-nul Oancea.
Acesta a dovedit cu acte că responsabilitatea nu îi aparţine şi în şedinţa de bloc au decis ca, având în vedere falimentul firmei care a acordat garanţie, să contribuie în mod egal toate apartamentele la reparaţiile de la jgheab. Problema declarată de locatarii ultimului etaj nu era la acoperiş, ci la izolaţia jgheabului care nu era etanșeizată”.

În legătură cu comportamentul abuziv al administratorului, avocata ne-a transmis următoarele: „ONG-ul se delimitează de aspectele respective şi apreciază că un astfel de comportament este inadecvat, dar nu are niciun instrument direct sau legal prin care să influențeze raporturile interumane eterogene dintr-o asociaţie de proprietari a imobilului unde este locatar”.

Oficial, yoghinii din MISA condamnă violența

La o simplă căutare pe siteul oficial al MISA am găsit un articol despre preceptele de ordin etic şi moral pe care trebuie să le respecte orice yoghin. Pe primul loc se află non-violența!

„Sistemul yoga tradiţional presupune integrarea practică a unor precepte de ordin etic şi moral denumite yama şi niyama. Ele sunt destul de bine cunoscute, dar, din păcate, la un nivel superficial, şi de aceea mulţi yoghini, chiar după mulţi ani de practică spirituală, nu le mai acordă importanţa excepţională pe care acestea o merită. Deoarece întotdeauna yama şi niyama sunt prezentate în tratatele yoghine ca reprezentând primele două etape în practica yoga, este evident faptul că înţelepţii yoghini le consideră pe acestea ca fiind fundamentale în obţinerea unor autentice realizări spirituale.

Regulile de YAMA sunt următoarele:

AHIMSA – non–violenţa; 
SATYA – respectarea adevărului; 
ASTEYA – non-furtul; 
BRAHMACHARYA – continenţa sexuală; 
APARIGRAHA – non–posesivitatea.”

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top