Litoralul românesc

ABADL va plăti pentru distrugerea sitului arhologic Ester: Poliţia deschide dosar penal

Poliţia Patrimoniu s-a autosesizat după articolul din DEZVĂLUIRI

Poliţiştii biroului Patrimoniu din cadrul IPJ Constanţa s-au autosesizat în urma articolului cu titlul: “Apele Române ale lui Mitrea au distrus un sit arheologic de dragul lui ÎPS Teodosie”, publicat în ziarul DEZVĂLUIRI.
Reamintim că jurnaliştii DEZVĂLUIRI au descoperit faptul că Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) a efectuat lucrări de amenajare hidrografică pe cursul pârâului Visterna (între Târguşor şi Gura Dobrogei), fără vreo aprobare de la Direcţia Judeţeană pentru Cultura și Patrimoniul Național sau Agenţia de Protecţia Mediului Constanța, deşi în zonă sunt mai multe rezervaţii arheologice şi naturale.
Lucrările ABADL au lăsat în urmă mormane de pământ, ziduri medievale ale orașului Ester Abad distruse şi copaci smulşi din rădăcini. În ciuda evidenţelor (fotografii realizate de noi şi ceramică predată directorului Gabriel Custurea) arheologii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța spun că nu au fost depistate urme arheologice.

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU

Mitrea ne-a minţit din nou: documentul invocat de el nu există!

După apariţia articolului, directorul ABADL Marian Mitrea a continuat seria dezinformărilor, într-o adresă intitulată “Punct de vedere”.
La punctul 3, Mitrea afirmă: “Menționăm din nou faptul că pe parcursul lucrărilor de decolmatare și reprofilare executate, nu au fost identificate vestigii arheologice, fapt consemnat prin procesul verbal semnat inclusiv de reprezentanții Direcției de Cultură”.
Cu fotografiile zidurilor distruse în faţă, am cerut ABADL, Direcţiei de Cultură şi Muzeului de Istorie o copie după procesul verbal invocat de Mitrea. Răspunsurile au fost, în general, în aceeași retorică a manipulării. ABADL s-a prefăcut că nu înţelege ce vrem, Muzeul de Istorie ne-a spus că nu au fost găsite urme arheologice, iar Direcţia de Cultură că documentul invocat de Mitrea pur și simplu nu există(!): „Vă facem cunoscut că nu există niciun proces verbal semnat de reprezentanții instituției noastre cu ABADL”
În faţa dovezilor noastre, Directorul Direcţiei de Cultură, Magdalena Tiţă, şi-a exprimat susţinerea pentru demersul nostru jurnalistic şi ne-a spus că singurii care pot face o constatare la faţa locului sunt arheologii Muzeului de Istorie.

Despre cinismul arheologilor din ziua de azi

Să ne reamintim: în urma sesizărilor noastre, Direcţia de Cultură a cerut ABADL să încheie un contract de supraveghere arheologică a săpăturilor.  
Arheologii au ajuns la faţa locului la vreo două săptămâni după ce buldoexcavatorul ABADL muşcase fără milă din zidurile construcţiilor medievale.
Am încercat deci să aflăm pe căi oficiale de ce arheologul desemnat de Muzeul de Istorie să meargă la faţa locului nu a vrut să vadă distrugerile de la Ester Abad.
Am cerut totodată toate documentele semnate între Muzeu și ABADL pentru această lucrare, precum și raportul întocmit de arheologul desemnat pentru supravegherea lucrărilor.
Iată ce ne-a răspuns directorul Gabriel Custurea, într-o adresă oficială: „Pe terenul afectat nu au fost observate urme arheologice. Raportul de supaveghere urmează a fi întocmit, specialiștii MINAC fiind angrenați în susținerea celei de-a XLV sesiuni internaționale Pontica (sic!)”.
Cât despre documente, Custurea ne-a trimis contractul de supraveghere arheologică, fără semnătura vreunui oficial ABADL. Nici vorbă de procesul verbal invocat de Mitrea!
Într-o discuţie telefonică, Custurea ne-a oferit lămuriri suplimentare: “În baza contractului semnat cu ABADL, arheologul muzeului a cercetat zona indicată de beneficiar.
În acea zonă nu au fost găsite urme arheologice. Au fost întocmite toate documentele prevăzute de lege”.
Cu alte cuvinte, cine comandă şi plăteşte, ascultă şi muzica. Arheologul muzeului, ajuns în zonă la spartul târgului s-a plimbat doar în perimetrul indicat de “beneficiarul” ABADL şi nu a vrut să vadă distrugerile provocate cu două săptămâni înainte de acelaşi “beneficiar”.
Laurențiu Dobre, lucrător în cadrul Poliției patrimoniu s-a autosesizat în urma apariției articolului nostru și ne-a solicitat corespondența cu instituțiile implicate. Dobre ne-a declarat că se va deplasa la fața locului și va deschide un dosar penal în această cauză, pentru săpături neautorizate într-un sit arheologic.

 

Garda de Mediu a promis un control

Lucrarea ABADL ridică şi o problemă de mediu, căci în zonă sunt mai multe arii protejate. APM Constanţa ne-a confirmat faptul că instituţia condusă de Mitrea nu a solicitat aviz de mediu! În aceste condiţii ne-am îndreptat atenţia asupra Gărzii de Mediu, instituţia cu drept de control în astfel de situaţii. Întrucât noul comisar șef al Gărzii de Mediu Constanța, Marian Râșnoveanu, ne-a asigurat că va efectua verificări în zonă, vom reveni cu amănunte într-o ediție următoare!

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top