Afaceri Europene

A.P.M. Constanţa – cu un ochi la mare şi altul la Dunăre

Pe 14 aprilie 2011, la Krems, în Austria, a avut loc cea de-a şasea ediţie a evenimentului „Ziua Portului Constanţa”. Delegaţi ai companiilor austriece de transport şi logistică, ai asociaţiilor profesionale, au venit la întâlnirea cu reprezentanţii portului Constanţa, cu scopul de a dezvolta relaţiile de afaceri dintre cele două ţări. În acest an, evenimentul a captat şi interesul oamenilor de afaceri importanţi din ţările vecine Austriei. De exemplu, circa 30 de firme germane au fost reprezentate la Krems.

Un articol de Paul PÂRVU

Manifestarea portului Constanţa s-a bucurat de prezenţa Excelenţelor Sale, ambasadorul României la Viena, Silvia Davidoiu, şi al Austriei în România, dr. Michel Schwarzinger.Secretarul de stat din Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Eusebiu Pistru, a apreciat evenimentul ca fiind unul foarte important pentru comunicarea dintre autorităţi şi mediul privat. El a declarat că Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii va continua, împreună cu Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime” SA, să dezvolte infrastructura portuară şi să sprijine programele de investiţii în portul Constanţa. Importanţa promovării transportului pe Dunăre, utilizând portul Constanţa ca nod de tranzit către inima Europei, este recunoscută şi susţinută de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, a precizat oficialul român. Directorul general al Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Maritime” SA Constanţa, Aurelian Andrei Popa, a precizat că Austria este un partener important al portului Constanţa, în regiunea Dunării. „Cele două ţări, Austria şi România, coordonează un capitol important din Strategia Dunării, cel referitor la navigaţia pe ape interioare. Se urmăreşte astfel o amplificare a cooperării dintre ţările riverane, iar eforturile comune ale celor două ţări, încurajate de Comisia Europeană, pot determina dezvoltarea Dunării ca o rută importantă de transport pentru Europa de Sud-Est”, a declarat  Aurelian Andrei Popa. Anul trecut, traficul total de mărfuri între portul Constanţa şi porturile austriece a fost de 736.287 tone, faţă de 383.211 tone în 2009. Mărfurile care au predominat au fost cerealele, fertilizatorii, minereurile neferoase, echipamentele, produsele metalice.Portul Constanţa şi-a demonstrat avantajele competitive rezultate din conexiunea cu Dunărea, oferind o alternativă de transport mai scurtă, nepoluantă, mai ieftină şi un timp de tranzit mai redus pentru mărfurile provenite din Orientul Îndepărtat, având ca destinaţie ţările din centrul şi estul Europei.Companiile austriece au, astfel, la dispoziţie, o poartă la Marea Neagră, care li se deschide către multe alte rute, din Europa şi Asia.

Constanţa- poarta Europei spre Orient

În 2010, traficul total de mărfuri înregistrat între România şi Turcia a fost de 4.511.102 tone. Între România şi Federaţia Rusă s-au înregistrat 5.893.454 tone. Traficul de mărfuri cu porturile din China a fost obţine un parteneriat benefic pentru ambele părţi”, a declarat Aurelian Andrei Popa. anul trecut de 5.200.000 tone, iar traficul de containere a totalizat 321.286 TEU.Cu Siria, traficul total de mărfuri a fost de 924.753 tone, cel cu Libanul de 417.238 tone, iar cu porturile din Israel de 514.721 tone.Directorul general Aurelian Andrei Popa a precizat că, în acest an, vor fi funcţionale alte linii, către destinaţii importante, precum portul Pendik din Turcia sau Latakia din Siria.„Strategia noastră este bazată pe prioritizarea proiectelor de dezvoltare de care avem nevoie, pe criteriul îmbunătăţirii performanţelor portului Constanţa. Ne concentrăm, astfel, pe nevoile clienţilor noştri. Vom lucra împreună cu cei mai importanţi – agenţi, linii de shipping, transportatori, operatori portuari’’.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top