Ministrul Muncii și Protecției Sociale din România, Marius Budăi, a anunțat o schimbare majoră în privința ajutorului financiar acordat asistaților social apti de muncă. Potrivit noului proiect de lege, aceștia nu vor mai primi nicio formă de sprijin din partea statului dacă refuză locurile de muncă oferite de autorități. Despre acest subiect, deputatul PSD Lucian Lungoci afirmă:
„Suntem social-democrați, preocupați de asigurarea unor venituri decente cetățenilor din România, precum și de modalitățile prin care putem să îi ajutăm pe cei care se confruntă cu probleme financiare.
Venitul minim de incluziune nu trebuie să fie, însă, o formă de întreținere a celor care pot, dar nu vor să muncească!
Așa după cum susține PSD, acesta este aşezat pe trei piloni extrem de importanţi:
- scoaterea a cât mai multor oameni din sărăcie şi din risc de sărăcie.
- încurajarea ocupării forţei de muncă.
- prevenirea abandonului şcolar şi nevoia încurajării participării la şcoală.
Sprijinul social trebuie să ajungă la cei care au nevoie, în special la familiile cu mulți copii sau la cei care realmente nu pot munci.
Cei apți de muncă, dar care refuză consilierea, cursurile de calificare și locurile de muncă oferite de AJOFM înseamnă că nu au nevoie de venitul minim de incluziune. Pe cale de consecință nu le va mai fi acordat.
În acest sens, au fost deja adoptate normele metodologice pentru aplicarea venitului minim de incluziune, inclusiv cu prevederea privind persoanele apte de muncă”.
