Ştiri

Zona metropolitana pregateste urmatorul boom imobiliar

La sfârsitul saptamânii trecute, la Constanta, a avut loc semnarea actului constitutiv al Asociatiei Intercomunitare Zona Metropolitana Constanta.

Organismul, unic la nivel national, este alcatuit din reprezentantii alesi ai paisprezece comunitati locale, plus Consiliul Judetean.

Cu toate ca îsi propune lucruri mari, ca cresterea accesului la servicii si investitii, Zona Metropolitana are un singur efect cert: Cresterea peste noapte a valorii terenurilor ce vor fi incluse în ea.

Un articol de RÃZVAN PETRE

Asociatia Intercomunitara Zona Metropolitana Constanta a fost înfiintata la initiativa primariei municipiului Constanta, reprezentata de viceprimarul Nicolae Nemirschi. Episodul de saptamâna trecuta a venit pe fondul unor discutii purtate de toti actualii membri, la sfârsitul anului trecut. Formula convenita a fost aceea a unei asociatii în care sunt reprezentate egal paisprezece unitati politico-administrative, plus Consiliul Judetean Constanta. Astfel, Zona Metropolitana Constanta aduce la un loc o populatie de aproximativ jumatate de milion de locuitori, cuprinzând urmatoarele localitati: Constanta, Navodari, Eforie, Ovidiu, Basarabi, Techirghiol, Mihail Kogalniceanu, Cumpana, Valu lui Traian, Lumina, Tuzla, Agigea, Corbu si Poarta Alba. Prin statut, functia de presedinte al Asociatiei Zonei Metropolitane va fi preluata, prin rotatie, de fiecare dintre primarii localitatilor componente, mandatul fiind de doi ani. Pentru început, în calitate de presedinte a fost desemnat chiar cel prin vocea caruia a fost initiat proiectul – viceprimarul Constantei, Nicolae Nemirschi.

Asociatia are obiective mari

Asociatia Zona Metropolitana Constanta se doreste a fi un instrument administrativ în scopul promovarii unor proiecte comune de dezvoltare integrata a zonei si de atenuare a discrepantelor de dezvoltare dintre localitati. Cele trei directii principale de dezvoltare sunt considerate a fi constituirea unui nucleu de dezvoltare a serviciilor publice, îmbunatatirea colaborarii între unitatile administrativ-teritoriale componente si usurarea atragerii de investitii si a obtinerii fondurilor structurale. În cadrul asociatiei urmeaza sa se constituie un departament care sa promoveze investitiile în zona si sa tina legatura cu posibilii investitori, îndeplinind totodata si rolul de a populariza oportunitatile, resursele si potentialul zonei, atât la nivel national, cât si la nivel international. Planurile marete ale Zonei Metropolitane se îndeparteaza de aspectele practice si încep sa semene cu o teorie utopica, atunci când vine vorba de reducerea disparitatilor dintre localitatile – membre, prin îmbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii de transport, telecomunicatii si energie. Desi obiectivele sunt realizabile, este greu de crezut ca se va putea realiza, chiar si pe termen mediu, o uniformizare a calitatii acestor servicii oferite populatiei, si cu atât mai putin, eliminarea disparitatilor ce tin de nivelul de trai.

Bataia pestelui: Zona Imobiliara Constanta

De departe cea mai interesanta atributie a nou-înfiintatei Asociatii Intercomunitare Zona Metropolitana Constanta este aceea de a stabili si coordona un plan zonal de dezvoltare. În cadrul fiecaruia dintre cele 14 consilii locale se va adopta o decizie comuna cu privire la stabilirea concreta a acelor zone ce vor fi dedicate exclusiv dezvoltarii cartierelor rezidentiale, sau dezvoltarii activitatilor industriale si comerciale, precum si eventualele facilitati oferite investitorilor. Practic, harta imobiliara a Constantei si a zonelor adiacente va fi redesenata. În felul acesta va fi creata o autoritate-mamut, care va dicta destinatia fiecarui teren. Desi, prin statut, Asociatia Zona Metropolitana are aceleasi puteri ca o asociatie de locatari, prin faptul ca poate impune deciziile interne populatiei din zona, ea devine un fel de Guvern local. Practic, daca Asociatia decide sa transforme o parcela de teren arabil într-un parc industrial, iar membrii de care apartine terenul respectiv trec prin Consiliile locale hotarâri în acest sens, atunci decizia Asociatiei devine lege. Astfel, marile decizii imobiliare sunt scoase din cadrul local, ele fiind luate acum într-un club select de VIP-uri, în care Consiliile locale nu sunt reprezentate decât de… Primari! Asociatia Intercomunitara Zona Metropolitana Constanta devine astfel cel mai important jucator pe piata imobiliara, putând decide, peste noapte, schimbarea zonarii unui teren. Zeci sau sute de proprietari se pot trezi, astfel, ca terenul pe care aveau aprobare sa îsi construiasca o vila va fi înghesuit de hale industriale, sau invers, ca zona în care voiau sa-si faca complex de crestere a gainilor este acum zona rezidentiala. Semnalul ca asemenea fapte sunt posibile a fost dat de Mariana Gâju, primar în Cumpana, care s-a pronuntat, în continuarea sedintei constitutive, împotriva constructiilor haotice din marginea orasului Constanta. Deja, pe piata imobiliara constanteana, toata lumea a început sa se foiasca. Se fac scenarii, interventii, se trag sfori. Fiecare vrea sa fie primul care vede planurile Asociatiei, ca sa cunoasca în avans zonele favorabile unei investitii foarte profitabile.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top