Primarul Valentin Stanciu a anunţat crearea unei asociaţii intercomunitare din care vor face parte comunele: Topalu, Horia, Saraiu, Gârliciu, Ghindăreşti. Această structură este o formă de descentralizare în condiţiile legii, cu scopul de a facilita accesarea de finanţări pentru proiecte de dezvoltare, reducerea unor cheltuieli, eficientizarea aparatului administrativ şi promovare comună.
„Spre exemplu, o societate de gospodărire comunală care să deservească toate cele 5 comune va costa mai puţin bugetul şi va fi mai eficientă decât 5 societăţi diferite. Apoi, o altă problemă cu care ne confruntăm o reprezintă anumite proiecte cu finanţare europeană la care UAT-urile cu un număr mic de locuitori nu pot obţine punctajul necesar. Acest impediment este rezolvat dacă respectivele proiecte sunt depuse de o structură asociativă cum este cea pe care vrem noi să o creăm.
Asocierea va rezolva şi problema resursei umane destul de limitate pe care o avem la nivelul aparatului primăriilor. Mai multe persoane la un loc vor genera mai multe idei şi soluţii eficiente”.
Primul pas a fost deja făcut, prin participarea la o şedinţă reunită a consiliilor locale din cele 5 comune, care au stabilit că sunt de acord cu asocierea. Până la sfârşitul acestui an vor fi depuse documentele pentru ca asociaţia să capete statut juridic.
Ideea celor 5 primari se bazează pe prevederile Legii 215 din 2001, a Administraţiei locale, republicată şi modificată:
Art 36
(7) În exercitarea atribuţiilor prevăzute la alin. (2) lit. e), consiliul local:
a) hotărăşte, în condiţiile legii, cooperarea sau asocierea cu persoane juridice române sau străine, în vederea finanţării şi realizării în comun a unor acţiuni, lucrări, servicii sau proiecte de interes public local;
c) hotărăşte, în condiţiile legii, cooperarea sau asocierea cu alte unităţi administrativ-teritoriale din ţară sau din străinătate, precum şi aderarea la asociaţii naţionale şi internaţionale ale autorităţilor administraţiei publice locale, în vederea promovării unor interese comune.
